Hollandalı banka devinden çarpıcı faiz tahmini: Merkez Bankası vites düşürmeye hazırlanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ekonomim
- Güncelleme:
Hollandalı banka devinden çarpıcı faiz tahmini: Merkez Bankası vites düşürmeye hazırlanıyor

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Ekonomim

Piyasalar bu hafta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan (PPK), gelecek kritik faiz kararına odaklandı. Hollanda merkezli bankacılık şirketinden faiz artışına ilişkin çarpıcı tahmin geldi. Tahminlere göre Merkez Bankası bu hafta vites düşürmeye hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra değişen Merkez Bankası yönetimi Haziran ayından bu yana ekonomi politikasında yaşanan değişimle politika faizini 26.5 puan yükseldi. Ağustos ayında 750 baz puanlık mega faiz kararıyla piyasaları şaşırtan Merkez Bankası, bu hafta yeni bir faiz kararına daha imza atacak. Piyasaların odak noktasındaki karara ilişkin uluslararası finans dünyasından dikkat çeken tahminler gelmeye devam ediyor. Son olarak Hollanda merkezli bankacılık devi İNG, faiz artışına ilişkin beklentisini açıkladı.

FAİZ ARTIŞINDA VİTES KÜÇÜLECEK

Merkez Bankası, Eylül ve Ekim ayında piyasalarla uyumlu bir faiz kararına imza atmıştı. Ekonomistler, Kasım ayında Merkez Bankası’nın sıkılaşma döngüsünde yavaşlama temposuna girmesini bekliyor.

ING Bank’ın ekonomistleri Merkez Bankası’nın 250 baz puan faiz artırımıyla hız keseceğini tahmin etti. Ekonomistlerin analizinde şunlar yer aldı:

"Ekim ayında açıklanan son enflasyon verisi ana eğilimin sadece çekirdek enflasyonda değil manşet enflasyonda da iyileşmeye başladığını gösterdi. Bu doğrultuda, bankanın bu ayki PPK’da politika faizini yüzde 37,5’e çekerek 250 baz puanlık daha yavaş bir artırımı değerlendirmesini bekliyoruz. Ancak, ağustos ayından bu yana güçlü sıkılaştırma hamleleri göz önüne alındığında (faiz için) riskler yukarı yönlü."

ING Bank ekonomistleri hafta ortasında yayınladığı bir gelişmekte olan ülke raporunda, TCMB’nin 250 baz puanlık iki artırım sonrası faizi yüzde 40 oranında duracağını öngörmüştü.

GOLDMAN'DAN ÇARPICI TAHMİN

Goldman Sachs 2024 görünüm raporunda TCMB'ye ilişkin tahminlerini paylaştı. Paylaşılan çarpıcı raporda TCMB'nin bu yıl faiz artırımlarına devam edeceği ve politika faizinin yüzde 40'a kadar yükseleceği öngörüldü. Banka 2024'ün 3. çeyreğinde faiz indirimlerinin başlayacağı, yıl sonunda faizin yüzde 40'tan yüzde 25'e gerileyeceği tahminine yer verdi.

ANKETLER NE DİYOR?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, tahmin lerini açıkladı.

12 ekonomistin katılımıyla sonuçlanan ankete göre ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 250 baz puan artırım yönünde gerçekleşti. Anket sonuçlarına göre, 250 ila 500 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri, yüzde 37,50 ile yüzde 40,00 arasında değişti. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 40,00 oldu.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 30'dan yüzde 35'e çıkarıldı.

Foreks anketine katılan 22 ekonomistin tamamı da faizin artırılacağını öngördü. Kasım ayı toplantısına ilişkin medyan beklenti, faizin 250 baz puan artırılacağı ve yüzde 35,00 seviyesinden yüzde 37,50 seviyesine yükseltileceği yönünde oluştu. En yüksek tahmin yüzde 40,00 olurken, en düşük tahmin yüzde 37,50 olarak gerçekleşti. 22 ekonomistin 18'i 250 baz puan, 2'si 500 baz puan, 2'si ise 300 baz puanlık faiz artırımı öngörüsünde bulundu. 

PPK TOPLANTISI NE ZAMAN?

Her ayın 3. haftası perşembe günü toplanan Merkez Bankası bu ayki toplantısını 23 Kasım 2023 Perşembe günü saat 14.00'da yapacak. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında 6. toplantısını yapan kurulun kararıyla piyasaların merakla beklediği bir haftalık vadeli repo işlemlerinde uygulanan faiz oranını yani politika faizi belli olacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ekonomim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...