İnşaat sektöründe işçi krizi! 150 bin TL maaşla çalışacak eleman yok

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin 2023 yılının son çeyrek dönemine ilişkin İnşaat Sektörü Analiz Raporu sektörde yaşanan işçi krizini gözler önüne serdi. Raporda "İnşaatlarda istihdam edilmek üzere demirci, kalıpçı, iş makinesi operatörü, hatta düz işçi gibi 'mavi yaka' olarak nitelendirilen orta kademe eleman bulmakta zorluk yaşayan sektörde, ücretler yıl sonunda aylık 150 bin TL seviyelerine kadar çıkmıştır." ifadeleri yer aldı.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 2023 yılının son çeyreğine ilişkin İnşaat Sektörü Analizi Raporu'nu yayımlandı. 'Yeni Yüzyılda Eski Sorunlar, Zorluklara Rağmen Gelen Başarılar' başlıklı analizde, küresel ve ulusal ekonomi ile inşaat sektörüne ilişkin veriler değerlendirildi. Raporda en dikkat çeken nokta ise bazı mesleklerde maaşların 150 bin TL'ye kadar çıkmasına rağmen eleman bulunamaması oldu. 

"SEKTÖR EKONOMİDEN DAHA ÇOK BÜYÜDÜ"

Raporun Ocak 2024 sayısında, inşaat sektörünün 2023 yılına yüksek girdi maliyetleri ve emtia sorunları ile başladığı hatırlatıldı. Yılın hemen başında yaşanan elim deprem felaketinin sonrasında bölgenin yeniden inşası için sektörün seferber olduğuna dikkat çekilen raporda, “Sektör, 2023 yılının ilk üç çeyrek döneminde, depremin de etkisiyle yıllık bazda sırasıyla yüzde 4.5, yüzde 6.6 ve yüzde 8.1 oranlarında, ekonominin üzerinde büyümüştür. Ancak, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında zorunlu haller dışında yatırım programına yeni proje alınmayacağının açıklanmış olması, kuşkusuz 2024 yılında sektörü bekleyen en önemli sorunlardan bir olacaktır. İnşaat sektörünün 2023 yılının son çeyreğinde de büyümeyi sürdüreceği tahmin edilmektedir. Gayrimenkul sektöründe ise büyüme yavaşlamıştır" denildi.

İnşaat sektöründe işçi krizi! 150 bin TL maaşla çalışacak eleman yok

150 BİN TL MAAŞLA ÇALIŞACAK ELEMAN BULUNMUYOR

Özellikle işçilik endeksindeki artışın dikkat çekici boyutlara ulaştığına vurgu yapılan raporda, "İnşaat sektörü 2023 yılı boyunca girdi maliyetlerindeki yüksek artışlardan etkilenmiş, sektörün ara eleman sorunu iyice derinleşmiştir. İnşaatlarda istihdam edilmek üzere demirci, kalıpçı, iş makinesi operatörü, hatta düz işçi gibi 'mavi yaka' olarak nitelendirilen orta kademe eleman bulmakta zorluk yaşayan sektörde, ücretler yıl sonunda aylık 150 bin TL seviyelerine kadar çıkmıştır." ifadeleri yer aldı. 

İnşaat sektöründe işçi krizi! 150 bin TL maaşla çalışacak eleman yok

İSTİHDAM SORUNU KÜRESEL

Sadece yurt içinde değil yurt dışında üstlenilen projeler için de istihdam sorunu yaşandığının aktarıldığı raporda, şu ifadelere yer verildi:

"TMB tarafından da her fırsatta yetkili kurumlar ve kamuoyunun dikkatine sunulan bu sorunun çözümü için mevcut eğitim politikalarında köklü değişiklikler yapılması elzem görülmektedir. Nitekim, mevcut sistemde tamamı üniversiteye yönlendirilen gençlerin meslek ve sanat okullarına yönlendirilmesi, kısa vadede olmasa bile hem sektörün ihtiyaç duyduğu nitelik ve nicelikte elemana kavuşması hem de ülkemizdeki işsizlik sorununun çözümüne katkı sağlaması bakımından önemlidir."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Volkan 16 Ocak 2024 07:57

Yalan bende bıraktım bu inşaat kali ustalığı sigorta tam ödenmez maaşlar tatiller vs hiçbiri düzgün değil işçiye değer verilmezse işçi bulunmaz ... parayı müteahhitler kazanimıyor işçileri hakkı yeniyor o parayıda veren yok

Sonraki Haber Yükleniyor...