İstanbul'da ekmeğe zam gelecek mi? Fırıncılar Odası Başkanı sinyali verdi, tarih belirtti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İstanbul'da ekmeğe zam gelecek mi? Fırıncılar Odası Başkanı sinyali verdi, tarih belirtti

Ekonomi Haberleri

Günde ortalama 20 milyon ekmek üretilen İstanbul'da 200 gram ekmek 5 liraya satılıyor ancak maliyeti yaklaşık 4 lira 80 kuruşu buluyor. Esnafın ekmek fiyatlarının artırılması yönünde talepte bulunduğunu belirten İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, şubat ayı içerisinde bu konuda görüşmeler yapılacağını bildirdi.

"İstanbul'da ekmeğe zam gelecek mi" sorusu milyonlarca İstanbullunun artan asgari ücret ve maliyetler sonrası en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Günde ortalama 20 milyon ekmek üretilen kentte 200 gram ekmek 5 liraya satılırken, son dönemde artan doğal gaz, elektrik ve işçilik maliyetleri sonrası bir ekmeğin üretimi 4 lira 80 kuruşu buluyor. Bu durum zam söylentilerinin gündeme gelmesine neden olurken, konuya dair açıklama İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin'den geldi.

ESNAFIN ZAM TALEBİ VAR

Çetin, sektörün geçen yıl maliyet artışları dolayısıyla sıkıntı yaşadığını söyledi ve elektrik, su, doğal gaz, akaryakıt ve işçilik gibi üretim maliyetini etkileyen zamların ekmek fiyatına yansımadığını dile getirdi. Esnafın yarısının maliyetleri karşılayamadığını, birçok fırında ayakta kalabilmek için alternatif ürünler satıldığını ifade eden Çetin, esnafın zam talebinin bulunduğunu dile getirdi ve "Üyelerimizin, şu anda ekmek fiyatlarının maliyetleri karşılamadığı yönünde talebi var ama henüz fiyat talebi yapmadık" diye konuştu.

Çetin, şu anda gözlem yaptıklarını, bununla alakalı ilerleyen günlerde bir çalışmada bulunacaklarını anlattı.

ZAM GÖRÜŞMELERİ ŞUBAT AYINDA

Bugün itibarıyla bir fiyat artışının söz konusu olmadığının altını çizen Çetin, "Net bir tarih vermem çok doğru olmaz. Çünkü bu ayın resmi tarifesi çıktı. Onun için 'şu gün, şu zaman' desem çok doğru olmaz. Fiyat artışının ocak içerisinde olmayacağı kesin. Şubat ayı içerisinde oturacağız, bakacağız. Bizim de tabii ki giderlerimiz var. İnşallah ortak bir noktada buluşacağız. Hem esnafımızı hem vatandaşımızı mutlu eden bir kararı ortaya çıkartırız" ifadesini kullandı.

Çetin, maliyet çalışması sonrasında yeni ekmek fiyatının belirleneceğini belirterek, "Esnaf, fırıncı zor durumda kalmasa hiçbir şekilde fiyat yükseltmez, hiçbir şekilde zam talep etmez. Zorda kaldığı ve zorlandığı için sürekli fiyat artışı talep ediyor. Bunun sebebi de artan enerji maliyetleri, ham madde maliyetleri" değerlendirmesinde bulundu.

Ülkenin içinden geçtiği sıkıntılı sürecin farkında olduklarına değinen Çetin, ellerinden geldiği kadar idare etmeye çalıştıklarını aktardı.

"SEÇİMLERDEN SONRA PİYASANIN DAHA İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

İdare edemeyecek durumda olan esnafın olduğunu savunan Çetin, "Bunların sıkıntılarını, sorunlarını dile getirmekle de mükellefiz. 2023'te iyi şeyler bekliyoruz. Seçimlerden sonra piyasanın daha da iyi olacağını düşünüyoruz. İnşallah zamsız bir yıl diliyoruz. Zamların gelmesi bizim işimize çok fazla yaramıyor. Müşterilerimizle sürekli karşı karşıya kalıyoruz. Beklentilerimiz bu yönde. Dünyadaki kriz, enerji sıkıntısı tabii ki ülkemizi ve bizi had safhada etkiliyor" dedi.

İstanbul'da ekmeğe zam gelecek mi? Fırıncılar Odası Başkanı sinyali verdi, tarih belirtti

"HALK EKMEK İLE MUKAYESE EDİLMEMİZ DOĞRU DEĞİL"

Çetin, İstanbul Halk Ekmek ile mahalle esnafının kıyaslanmasını çok doğru bulmadığını ifade ederek, kamunun kar amacı gütmediğini, olası zararını ise alternatif kaynaklardan telafi edebildiğini dile getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) birçok iştirakten gelir sağladığını aktaran Çetin, belediyenin gerektiğinde İstanbul Halk Ekmek'ten de zarar edebildiğini söyledi.

Çetin, İBB'nin İSPARK, İSKİ ve İETT başta olmak üzere farklı kalemlerde gelirlerinin olduğunu anlatarak, "Bunlardan sağlanan geliri Halk Ekmek'e aktarabiliyor ama bizim böyle bir şansımız yok. Dolayısıyla Halk Ekmek ile bizim karşılaştırılmamız çok doğru değil" sözlerini sarf etti.

Fırıncılar olarak butik hizmet verdiklerine, 24 saat üretim ve satış yaptıklarına dikkati çeken Çetin, şu görüşleri paylaştı:

"Halk Ekmek'te böyle bir sistem yok. Biz neredeyse vatandaşa soğuk ekmek satmıyoruz. Sürekli kalite, sürekli sıcak, sürekli özel ekmek satıyoruz. Biz tam tabirle 'terzi' gibi çalışıyoruz. Halk Ekmek'in standart bir ürünü var, standart saatlerde ve adetlerde üretiyor, konuyu kapatıyor. Örnek vermek gerekirse biz 7/24 çalışıyoruz, Halk Ekmek, haftanın 6 günü belirli saatlerde çalışıyor. Dolayısıyla bu da bizim maliyetlerimizi artırıyor. Pazar günü kapatabilsek belki bizim de maliyetlerimiz düşer ama pazar günü vatandaş sıcak ekmek istiyor, biz de sıcak ekmek satmak istiyoruz ve mesai de verildiği için bu maliyeti arttıran bir durum. Dolayısıyla Halk Ekmek ile bizim mukayese edilmemiz doğru değil." (AA)

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...