Kamu işçileri için kritik gün! Kulislerde konuşulan son rakam ortaya çıktı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kamu işçileri için kritik gün! Kulislerde konuşulan son rakam ortaya çıktı

Ekonomi Haberleri

Kamuda çalışan 700 bin 4/D’li kamu işçisinin beklediği gün geldi. 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü çerçevesinde imzalar bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı toplantıda atılıyor. Kamu işçilerine yapılacak zam oranına ilişkin kulislerde konuşulan son rakam ortaya çıktı.

Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler ve hastanelerin kadrolarında çalışan 4/D’li kamu işçilerinin beklediği gün geldi. 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinin bugün sonuçlanmasını bekliyor. 700 bin kamu işçisi için imzalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı toplantıda bugün atılıyor. 

KAMU İŞÇİLERİNE ZAMMI ERDOĞAN AÇIKLAYACAK

Ramazan Bayramı dolayısıyla ara verilen zam pazarlığı geçen hafta devam etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ile görüştü. Cuma günü gerçekleşen görüşme mutabakata varılamadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kamu işçileri için nihai zam oranını bugün saat 11.30'da açıklayacak. 

ZAM PAZARLIĞINDA SON DURUM

Hükümetin kamu işçilerine ilk teklifi ilk 6 ay için yüzde 30 zam ve 11 bin 500 lira taban aylık olmuştu. İşçi tarafı hükümetin teklifin kabul edilemez bulmuştu. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in belirlediği ortak talepler doğrultusunda masaya 15 bin TL zam teklifi yaptı. Aynı zamanda bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi de istendi. Taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinden sonra ise birinci altı ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için yüzde 5'er zam ve enflasyon farkı isteniyor.

İşveren tarafı Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ise ilk teklifi 11 bin 500 lira düzeyinde oldu. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, hükümetin kamu işçisi için son teklifinin 12 bin lira taban ücret ve ilk 6 ay için yüzde 40 zam olduğunu açıklamıştı. 

Atalay cuma günü gerçekleşen toplantı sonrasında "Yani salı son olur, salıdan sonra zaten bu meseleyi görüşmenin bir anlamı kalmaz. Salı günü inşallah bizim önümüze taban ve tavan ücretle ilgili bir rakam getirirler. Neyi konuşuyoruz? 10 bin, 11 bin lirayı konuşuyoruz, etin 325 lira olduğu bir yerde konuştuğumuz rakamlar bu." ifadelerini kullandı.

MASADAKİ ZAM ORANI

Mynet'te yer alan habere göre kulislerde bu rakamın 13 bin liraya kadar çıktığı bilgisi olduğu aktarıldı. Tarafların bu rakamlar üzerinden bir orta yol bulması bekleniyor.

DİĞER SÖZLEŞMELERİ DE YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos'ta başlayacak.

Bu bakımdan, kamu işçilerini ilgilendiren çerçeve protokol, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevesini belirlemesi açısından da önem taşıyor.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...