Kâr satışları tamam mı devam mı? Borsada bu hisselere dikkat!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kâr satışları tamam mı devam mı? Borsada bu hisselere dikkat!

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Borsada son dakika! BİST100 endeksinin 7200’den başlayan yükseliş trendinin destek noktası, son kapanışın da gerçekleştiği 9097 seviyesinde bulunuyor. Analistler, “Bu desteğin aşağı kırılması halinde ilk etapta 8900’a kadar varabilecek düşüşler yaşanabilir. Endekste 9240 seviyesinin üzerine çıkılmadıkça zayıf görünüm devam edebilir. Ancak bu hafta Fitch’ten not değerlendirmesi gelecek. Bu beklentinin satın alınması, endeksi biraz rahatlatabilir” uyarısında bulunuyor. Son 1 haftalık süreçte borsanın büyüklerinden Türk Hava Yolları ve BİM yüzde 3 üzerinde değer kaybederken; TÜPRAŞ ve Ereğli Demir Çelik daha dirençli durdu. Bu hisselerin performansı borsanın da seyrini belirleyecek.

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL- Borsa İstanbul’da BİST100 endeksi yeni haftaya başlarken, “kâr satışları devam edecek mi” sorusu gündemin önemli maddesi olarak öne çıkıyor. Geçen pazartesi 9450 ile zirve yapan endeks, 9097 seviyesinden kapanış gerçekleştirmişti. Endekste son kapanış, aynı zamanda 7200’den başlayan yükseliş trendinin de destek noktasına işaret ediyor. Dolayısıyla bu seviyenin korunması büyük önem taşıyor.  Öte yandan BİST100’de 1 Mart kapanışı itibarıyla 5 günlük ortalama 9173 ve 22 günlük ortalama 9164 seviyesinde bulunuyor. Her iki ortalamanın da aşılması, görünümün tekrar pozitife dönemsi için dikkate takip ediliyor olacak.

KÂR SATIŞLARI NORMAL KARŞILANMALI

Geçen hafta endeksin yüzde 2,96 oranında gerilediğini hatırlatan Ekonomist Tuncay Turşucu, “Bunun bir kâr satışı olduğunu düşünüyorum. Yüzde 25 yükselen bir borsada yüzde 5 düşüşün normal karşılanması gerekir. Olağandışı bir gelişme söz konusu olmadıkça, satışların derinleşmesini beklenmemeli. Endekste aşağıda 8900 ve yukarıda 9450 arasında yatay görünüm bir süre söz konusu olabilir. Mart ayının ardından birkaç ay bu yatay görünüm sürebilir ama ardından tekrar yukarı doğru yönelme ihtimali daha kuvvetli olabilir” ifadelerini kullandı.

BÜYÜMEDE GERİLEME BEKLENTİSİ

Borsanın önümüzdeki dönem performansı, ülke büyümesiyle de yakından ilgili olacak. Türkiye’nin büyüme gibi bir problemi olmadığını; enflasyon ve bütçe açığı gibi problemlerinin çözüm beklediğini belirten Tacirler Yatırım Araştırma Direktörü Kadirhan Öztürk, “Şimdi önümüzdeki dönemde soru şu; büyümeden en az feragat vererek, enflasyonu en fazla nasıl düşürebiliriz? Önümüzdeki süreçte büyüme rakamlarında bir miktar geri çekilme yaşanması muhtemel” diye konuştu.

GÖZLER FITCH’TEN GELECEK NOTTA!

Yatırımcılar “Borsada yükseliş devam edecek mi” ve “Borsada satışlar nereye kadar?” sorularının cevaplarını ararken; bu konuyla ilgili olarak da Öztürk, “Borsada yorulma emareleri var. Bundan sonra belli aralıklarda bant hareketi gözlemlenebilir. Bu hafta Fitch tarafından not değerlendirmesi yapılacak. Borsada kısa vadede bu beklenti satın alınabilir. Ancak not artışı olsa bile, endekste yaşanacak bir yükseliş, satış fırsatı olarak değerlendirilebilir” ifadelerini kullandı.

MEVDUAT FAİZLERİNE DİKKAT!

Endekse öncülük eden şirketlerin değerlerinin de son yükselişin ardında düşük kalmadığını ve normal seviyelere geldiğini aktaran Öztürk, “Mevduat faizleri yine alternatif olarak öne çıkıyor ve yüzde 49’a varan getiri vadediyor. Dolayısıyla bunun borsaya yansımaları olacaktır. Önümüzdeki dönemde ekonomi yavaşlasa bile ürünlerini satabilecek sektörler, defansif şirketler öne çıkabilir” uyarısında bulunuyor.

BU HİSSELERE DİKKAT!

Son dönemde borsanın en hacimli hissesi olarak öne çıkan THYAO, geçen hafta yüzde 3,56 değer kaybederek 277,75 TL’den kapandı. Hisse son yükselişte 294,75’e kadar çıkmıştı. BİM de geçen hafta yüzde 3,79 düştü. Bu hisse de bu yıl en yüksek 405,00 seviyesini görmüştü.

Ereğli Demir Çelik geçen hafta yüzde 1,37 ile daha az değer kaybederken; TÜPRAŞ ise yüzde 0,12 primle endekse rağmen diri durmayı başardı. Borsanın tekrar yükselişe geçmesi için bu 4 hissenin de performansının önemli olduğu belirtiliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...