Kargo gönderi sayısı 1 milyarı aştı

- Güncelleme:
Kargo gönderi sayısı 1 milyarı aştı

Ekonomi Haberleri

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) yayımladığı Türkiye Posta Sektörü Pazar Verileri Raporuna göre; 2019 yılında 624,1 milyon adet olan kargo gönderi sayısı 2022’de 1 milyar 145 milyonu aşarak son 3 yılda yaklaşık yüzde 84 arttı.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Haberleşme gönderileri sayısı da 567,7 milyona ulaştı. Posta sektörünün geliri de geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 85 artarak 33,6 milyar lira seviyesine yükseldi. Bunun 4,6 milyar lirası haberleşme, 28,9 milyar lirası da kargo gönderilerinden geldi. Verilere göre şehirlerarası gönderilerin tüm haberleşme gönderileri içerisindeki payı da yaklaşık yüzde 84,6 olarak gerçekleşti.

2022 yılında haberleşme gönderisi teslimatın en çok yapıldığı iller sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya oldu. Haberleşme gönderilerinin çoğunun hafif gönderilerden oluştuğu, yüzde 78’inin “0-20 gram” yüzde 11’inin de “20-50 gram” aralığındaki gönderilerden oluştuğu görüldü. Haberleşme gönderileri haricinde kalan ve ‘posta kolisi veya kargosu’ şeklinde nitelendirilen diğer posta gönderilerinin sayısı da yıllar itibarıyla artış eğiliminde. 2019 yılında 624,1 milyon adet olan posta kolisi veya kargosu gönderi sayısı 2022 yılında 1 milyar 145 milyonu aşarak son 3 yılda yaklaşık yüzde 84 arttı. Posta kargosunun yaklaşık yüzde 70’i 2 kilogram ve altında ağırlığa sahip  iken yüzde 29’u 2-20 kilogram arasındaki gönderilerden oluştu.

Posta kargosu gönderileri, gönderim kaynağına göre bireysel ve kurumsal olmak üzere iki sınıfta değerlendiriliyor. Geçen yıl kargo gönderilerinin yüzde 92’sini aşkın kısmının kurumsal gönderilerden oluştuğu görüldü. Özellikle e-Ticaret platformlarının yoğun kullanımı ile birlikte bir işletmeden tüketiciye gönderilen gönderilerin yoğunluğunun artması sebebiyle kurumsal gönderilerdeki artışın, son dönemde bireysel gönderilere nazaran daha yüksek olduğu belirtildi. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu; e-Ticaret ile birlikte paket gönderi hacminde hızlı yükseliş yaşandığına dikkat çekerek “Bu eğilimin önümüzdeki dönemde de devam etmesi beklenmekte” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...