40 yılın zirvesinde! Enflasyon canavarı Tokyo'yu da esir aldı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
40 yılın zirvesinde! Enflasyon canavarı Tokyo'yu da esir aldı

Ekonomi Haberleri

Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği ağır ekonomik koşullar tüm dünya ülkelerini enflasyon canavarıyla yüzleştirmeye devam ediyor. Dünyanın güçlü ekonomilerinden Japonya'nın başkenti Tokyo'da Kasım TÜFE verileri açıklandı. Çıkan sonuçlar enflasyonun son 40 yılın zirvesine ulaştığını gösteriyor.

Koronavirüs pandemisiyle birlikte sekteye uğrayan tedarik zincirleri tüm dünyada üretimi yavaşlattı. Ardından patlayan Rusya- Ukrayna savaşı arz yönlü baskıları ve emtia fiyatlarındaki aşırı artışı beraberinde getirdi. Bu iki gelişme tüm dünyayı enflasyonist bir ortama sürükledi. Türkiye'nin de derinden etkilendiği enflasyondan dünyanın güçlü ekonomilerine sahip ülkeleri de nasibini aldı. Japonya'da enflasyondaki Kasım verilerı bunun son örneği oldu.

40 YILIN ZİRVESİNE ULAŞTI

Japonya'nın başkenti Tokyo'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), enerji maliyetleri ve zayıf Japon yeni etkisiyle kasımda son 40 yılın zirvesine ulaştı.

15 AYDIR YÜKSELİYOR

İçişleri ve İletişim Bakanlığı verilerine göre, değişken taze gıda ürünleri hariç tutulduğunda Japonya'nın başkenti Tokyo'da enflasyon 15 aydır yükselişini sürdürüyor.

KASIM'DA  3,6 ARTTI

Enerji maliyetleri ve zayıf Japon yeni, Tokyo'da TÜFE'nin kasımda, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 3,6 artmasına neden oldu.

Bu oran, tüketim vergisi artışlarının etkisi hariç tutulduğunda Tokyo bölgesinde 1982'den beri en yüksek enflasyon artışı olarak kayda geçti.

GIDA FİYATLARI YÜZDE 6,7, ENERJİ FİYATLARI YÜZDE 24,4 YÜKSELDİ

Kasım 2022 için açıklanan verilere göre Tokyo'da gıda fiyatları yüzde 6,7 artarken enerji fiyatları yüzde 24,4 yükseldi.

JAPON YENİ BÜYÜK DEĞER KAYBETTİ

Enflasyon artışının en büyük nedenleri arasında, enerji maliyetlerinin yükselişi ve döviz kurları karşısında Japon yeninin yaşadığı büyük değer kayıpları gösteriliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...