Konutlarda güneşli günler: Güneş enerjisi panellerine ilgi artıyor

- Güncelleme:
Konutlarda güneşli günler: Güneş enerjisi panellerine ilgi artıyor

Ekonomi Haberleri

Hem çevreci hem de uygun maliyetli olan güneş enerjisi sistemlerine ilgi artıyor.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - Daha çok fabrika ve büyük işletmelerde görmeye alışık olduğumuz güneş panelleri evlerde de uygulanmaya başlandı. Çatıya, bahçeye veya balkona yerleştirilebilen bu güneş panelleri ile evinizin bütün ısınma ve elektrik ihtiyacınızı karşılamanız mümkün. Üstelik yapılan yatırım da beş sene gibi kısa bir sürede kendini amorti ediyor. Konuyla ilgili görüş aldığımız bir sektör temsilcisi, güneş enerjisi sistemleri ile ilgili şunları söyledi: Sistem 40 yıl boyunca aktif bir şekilde çalışabiliyor. Kurulum için harcanan masraf ise ilk yıllarda telafi ediliyor. Çatı orada durduğu sürece bedelsiz enerji üreten bir sistem. Güneş enerjisi sisteminin maliyet ve çevreye katkı anlamında avantajları da bir hayli fazla. Bedelsiz bir üretim tesisi. Bunun dışında ürettiğiniz yerde tüketiyorsunuz. Herhangi bir kablo kayıpları, transmisyon hatları gibi şeyleri inşa etmenize gerek yok, temiz enerji.

MÜSTAKİL EVLER DAHA UYGUN

Ancak sistemin mevcut teknoloji ile müstakil ve bahçeli evlerde daha verimli olduğunu ifade eden yetkili “İnsanlar bu konuyu değerlendirirken apartmanlar ve dikey binalar için değerlendiriyor. Bu konu öncelikle müstakil çatısı ve aboneliği olan evler için kolay uygulanabilir. Apartmanlardaki ortak alanlar için uygulanabilirliği mevcut. Yani, ortak alanlardaki aydınlatma ve asansör gibi giderler için bir karar alıp, bu şekilde toplu olarak kurabilirler. Bu sadece müstakil ve lüks evler için değil, aynı zamanda Anadolu’daki mütevazı müstakil evler için de çözüm olabilir. Öte yandan toplu konutlarda balkonlara monte edilebilen ürünler de mevcut. Ancak çatıdaki kadar verimli olmuyor” dedi.

YERLİ MARKALARA TALEP DAHA FAZLA

Güneş enerjisi panelleri üç gün gibi kısa bir sürede evin çatısına kurulabiliyor. Fiyatları ise markadan markaya değişiklik gösteriyor. Türkiye’de bu sistemleri üreten yerli markalar var.  Üstelik ithal ürünlerden daha kaliteli malzeme kullanılıyor. Bu nedenle güneş enerjisi sistemi kurulumunda yerli markalara talep daha fazla.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...