Koronavirüs cezaları iade edilecek: Başvuru formu Resmi Gazete'de yayımlandı, son tarih açıklandı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Koronavirüs cezaları iade edilecek: Başvuru formu Resmi Gazete'de yayımlandı, son tarih açıklandı

Ekonomi Haberleri

Pandemi döneminde çok sayıda kişiye kural ihlali nedeniyle ceza kesildi. Cezayı ödeyen vatandaşları sevindiren haber Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlığa bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tahsil edilen cezalardan vazgeçti. Öte yandan paraların iadesi için form Resmi Gazete’de yayımlanırken başvuru için son tarih açıklandı.

2020 yılının başında patlayan koronavirüs salgını tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hayatı esir almıştı. O dönemde salgının kontrolünü sağlayabilmek amacıyla yetkili kurumlar bir dizi önlemler almıştı.

81 ilde sıkı tedbirler alınırken başta maske zorunluluğu ve sokağa çıkma yasakları uygulanmıştı. Kurallara uymayan vatandaşlara ise belli miktarlarda cezalar kesilmişti.

AYM’DEN DÖNDÜ

Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz günlerde söz konusu cezalar için bir itiraz davasını karara bağlamış ve cezaların iadesine hükmetmişti.

GELİR İDARESİ TAHSİL EDİLEN CEZALARDAN VAZGEÇTİ

Gelişmelerin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, koronavirüs salgınının ilk kez görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden 9 Kasım 2022 tarihine kadar geçen dönemde, tahsil edilen cezalardan vazgeçti.

BAŞVURU RESMİ GAZETE’DE FORMU YAYIMLANDI

Cezayı ödeyen vatandaşlara ise paraları geri verilecek. Bunun için gerekli olan başvuru formu da Resmi Gazete'de yer aldı.

AYM’NİN KARARI HATIRLATILDI

Tebliğde, salgının yayılmasını önlemeye dönük idari yaptırımlar kapsamında, aykırı fiiler nedeniyle tahsil edilen cezalarla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin 5 Nisan 2023 tarihli kararı hatırlatıldı. "Tahsil edilmiş olan idari para cezaları iade edilmez" hükmünün Yüksek Mahkeme tarafından iptal edildiği bilgisi paylaşıldı.

SON BAŞVURU TARİHİ

Buna göre ödenen cezalar, tahsilatı yapan idari birime 31 Aralık 2024 tarihine kadar yapılacak başvurunun ardından, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca belirlenecek usul ve esaslara göre iade edilecek.

Koronavirüs cezaları iade edilecek: Başvuru formu Resmi Gazete'de yayımlandı, son tarih açıklandı

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...