Yargıtay'dan iyi haber: Kusurlu malda zaman aşımı işlemeyecek

- Güncelleme:
Yargıtay'dan iyi haber: Kusurlu malda zaman aşımı işlemeyecek

Ekonomi Haberleri

Yargıtay’dan arıza nedeniyle sık sık beyaz eşyasını değiştirmek durumunda kalan tüketiciyi koruyan içtihat niteliğinde bir karar geldi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Yargıtay, satın alınan beyaz eşyanın sürekli arızalanmasının, ‘üretimden kaynaklanan gizli ayıp’ niteliğinde olduğunu belirterek, ağır kusuru bulunan satıcının 2 yıllık zaman aşımı (garanti) süresinden yararlanamayacağına hükmetti. İstanbul’da yaşanan olaya ilişkin dosyada yer alan bilgiye göre, tüketicinin aldığı buzdolabının dondurucu bölümü arızalandı.

Dolabın iç fanı değiştirildi ancak arıza aralıklarla devam etti. Buzdolabının garanti süresi sona erdikten sonra da arıza tekrar edince, çağrılan servis 950 lira tamir ücreti talep etti. Tüketiciye, buzdolabının elektronik kart ve fanının değiştiği ve artık soğutmada sorun kalmadığı söylendi. Ancak buzdolabı, teslim edildiği günün akşamında yine aynı arızayı verince, tüketici yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için dava açtı ve gizli ayıp nedeniyle dolabın ücretinin ve tamir masraflarının kendisine ödenmesini talep etti. Yetkili bayi ise garanti süresinin dolduğu gerekçesiyle davanın reddini istedi. İstanbul Tüketici Mahkemesi, buzdolabında üretimden kaynaklı gizli ayıp bulunduğunu belirterek, tüketiciyi haklı buldu ve davayı kabul etti.

Yerel Mahkemenin satıcıyı suçlu bulan kararı Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi garanti süresinin dolduğu gerekçesiyle kararı bozunca, yerel mahkeme de satın alınan maldaki ayıbın ağır kusur ile gizlenmiş olması nedeniyle zaman aşımı süresinin işlemeyeceği gerekçesiyle kararında direndi. Dosya bu kez Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun gündemine geldi. Kurul, olayda, üretimden kaynaklı gizli ayıp mahiyetindeki arıza yönünden satıcının ağır kusurlu olduğunun kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Kurul, ağır kusuru bulunan satıcının 2 yıllık zaman aşımı süresinden yararlanamayacağına hükmetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...