Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği Dijital Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA Tasarruf Ortağım YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Gazete Aboneliği Dijital Gazete Aboneliği
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2026 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Mehmet Şimşek'ten refahı artırma sözü: Önünde 8 kritik konu var
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Ekonomi

Mehmet Şimşek'ten refahı artırma sözü: Önünde 8 kritik konu var

Son Güncelleme: 05 Haziran, 2023 - 01:53
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Mehmet Şimşek'ten refahı artırma sözü: Önünde 8 kritik konu var
Fotoğraf Başlığı Mehmet Simsek'ten refahi artirma sözü: Önünde 8 kritik konu var

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ekonomide bir dizi öncelikli dosya bekliyor. Çözüm bekleyen sorunlar arasında faiz, enflasyon, asgari ücret ve memur zamları, KKM’nin durumu, yabancı sermaye girişi, bütçe açığı, kişi başı millî gelir yer alıyor.

Kaydet
a- | +A

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Beş yıllık aranın ardından yeniden kabineye giren ve dün görevi Nureddin Nebati’den devralan Mehmet Şimşek’i bekleyen birçok konu bulunuyor.

Şimşek’in öncelikli dosyaları; faiz, enflasyon, asgari ücret ve memur zammı, kur korumalı mevduat, bütçe açığı ve kişi başına düşen millî gelirin artışı ile yabancı sermaye girişi olacak.

Şimşek’in ekonominin dümenine geçmesinin ardından gözler 22 Haziran’da yapılacak olan Para Politikası Kurulu toplantısına çevrildi. Şimşek’in önceki yönetimden farklı bir yol izleyip izlemeyeceği; ekonomi çevreleri, piyasalar, çalışanlar ve emekliler tarafından merakla bekleniyor. Şimşek toplumsal refahı artırmak için kurala dayalı ve tutarlı bir ekonomi politikası izleyecek. Bu kapsamda daha önce hazırlıklarını yaptığı planları bir bir devreye sokacak. Yıllık enflasyon Nisan 2023 itibarıyla yüzde 43,68 olarak açıklandı. Bugün ise mayıs ayı enflasyonu açıklanacak. Şimşek’in vereceği mesajlar piyasalar tarafından sıkı bir şekilde takip edilecek.

Mehmet Şimşek'ten refahı artırma sözü: Önünde 8 kritik konu var
Başlık ResmiMehmet Şimşek'ten refahı artırma sözü: Önünde 8 kritik konu var

MAAŞ ZAMLARINDA NASIL BİR YOL İZLEYECEĞİ MERAK EDİLİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim öncesinde en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılacağını söylemişti. Bütçe disiplinine önem veren ve yüksek maaş zamlarına karşı olarak bilinen Şimşek için bu artış, ilk sınavlarından biri olacak. Yine, aynı şekilde asgari ücrette yapılacak zam da merak edilen konular arasında. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretin 500 doların üzerinde bir rakam olabileceğini kaydetmiş, yüksek zammın sinyalini vermişti. Şimşek’in bu açıklamalara yönelik atacağı adımlar da merakla beklenenler arasında.

KUR KORUMALI MEVDUATTA DÜZENLEMEYE GİDEBİLİR

Bunların yanı sıra Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları 2,5 trilyon lira sınırına yaklaştı. Mart ayından itibaren hızla artış gösteren KKM’nin kademeli olarak azaltılabileceği gündemde. Şimşek’in çözeceği ilk konulardan birisi de bu olacak. Şimşek’in bu minvalde daha rasyonel bir politika hayata geçirmesi bekleniyor.

ÖNGÖRÜLEBİLİR, ŞEFFAF BÜTÇE KONUSUNDA ADIM ATACAK

Bütçe, nisan ayında 132,5 milyar lira açık verdi. Böylece yılın ilk dört ayındaki bütçe açığı 382,5 milyar lira oldu. Maaş zamları, EYT gibi ödemelerin önümüzdeki günlerde eklenmesiyle bu açığın daha da artması bekleniyor. Şimşek’in daha şeffaf, öngörülebilir ve uluslararası normlara uygun bir planlama yapacağı konuşuluyor.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİRDE HEDEF 16 BİN DOLARA ULAŞMAK

Öte yandan Türkiye, yurt içi tasarrufları artırarak, üretken alanlara yönelerek 2028 yıl sonunda 1,5 trilyon dolar millî gelir büyüklüğü ile 16 bin dolarlık kişi başı gelir düzeyine ulaşmayı hedefliyor. Şimşek’in bu konularda nasıl aksiyon alacağı sıkı bir şekilde takip edilecek. Makro finansal istikrar önceliklendirilecek.

Mehmet Şimşek'ten refahı artırma sözü: Önünde 8 kritik konu var
Başlık ResmiMehmet Şimşek'ten refahı artırma sözü: Önünde 8 kritik konu var

50 MİLYAR DOLARLIK YABANCI SERMAYE GİRİŞİ HEDEFLENECEK

Şimşek, yapacağı yapısal reformlarla güven ortamı oluşturacak. Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı son görüşmede gerekli düzenlemelerin yapılması hâlinde Türkiye’ye ilk etapta 50 milyar dolarlık bir fon girişi olabileceğini ifade etmişti. Şimşek’in kamu yatırımları ile özel sektör yatırımlarının önünü açacak, üretim kapasitesinin artmasına ve verimlilik bazlı büyüme dinamiğine katkı sağlayacak tedbirleri de önümüzdeki günlerde açıklayacağı belirtiliyor.

İŞ DÜNYASINDAN TAM DESTEK

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yeni kabinenin, özel sektörün beklentilerinin ötesinde, Türkiye’ye yeni vizyon ve marka değeri kazandıracağını, 20 yılın üzerine 100 yılı inşa edeceğini belirtti ve kabinenin tüm üyeleriyle verimli çalışmalar yaparken, İTO olarak ekonomi yönetimine gereken katkıyı vereceklerini ifade etti. Avdagiç “Cumhurbaşkanı'mızın 21 yılda ortaya koyduğu icraatlar ve liderlik, bize gereken güç ve güveni veriyor, istikrarı sağlıyor” ifadesini kullandı.

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez de “Ulusal ve uluslararası alanda iktisat bilimi kurallarını takip eden saygın ve deneyimli isimlerin kabinede yer almasını iş dünyası olarak büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz” diye konuştu.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise Türkiye’nin ihracatını artırmak için bir önceki dönemden bu yana, yan yana çalıştıkları bakanlara teşekkürlerini iletti ve yeni kabinede ekonomi yönetiminin, ticaretin dinamiklerini iyi bilen, yurt içi ve uluslararası arenada güven duyulan isimlerden oluşmasını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi ve ihracatın artırılması için omuz omuza çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

ASKON Başkanı Orhan Aydın, yeni hükûmetten öncelikle enflasyon ve faizle mücadeleden taviz verilmemesini beklediklerini, üreterek büyüyen Türkiye hedefinin devamını temenni ettiklerini dile getirdi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da “Kaybedecek vaktimizin hiç olmadığı gerçeğinden hareketle; ülkemizin ve Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin önceliğinin ekonomi ve üretim hayatımızdaki sorunların çözümü olması gerektiğine inanıyorum” dedi.

MAKRO FİNANSAL İSTİKRAR ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ

Nureddin Nebati’den görevi devralan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mali disiplin ve makroekonomik kurallar çerçevesinde istikrar sözü verdi. Mevcut hükûmetin temel hedefinin toplumsal refahı artırmak olduğunu ifade eden Şimşek “Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır. Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır. Kurala dayalı, öngörülebilir bir Türkiye ekonomisi, özlenen refaha ulaşmamızda anahtar olacaktır. Küresel zorlukların, jeopolitik gerginliklerin arttığı bir konjonktürde kurumsal kalite ve kapasitemizi güçlendirerek makro finansal istikrarı önceliklendireceğiz” dedi.

Vakit kaybetmeden Orta Vadeli Program çalışmalarına başlayacaklarını dile getiren Bakan Şimşek, şöyle konuştu: Sürdürülebilir yüksek büyüme için mali disiplinin tesis edilmesi ve fiyat istikrarın sağlanması temel hedefimiz olacaktır. Orta vadede enflasyonun yeniden tek haneli rakamlara düşürülmesi, her alanda öngörülebilirliğin artırılması, cari açığı azaltacak yapısal dönüşümün hızlandırılması, ülkemiz için hayati önem taşımaktadır. Uygulanacak maliye politikası ve yapısal reformlarla Merkez Bankasına enflasyonla mücadelede destek olmak temel politikamız olacaktır. Bu öncelikler çerçevesinde çalışmalarımızı eş güdüm içinde ilgili bakanlıklar ve kurumlarımızla güçlü bir koordinasyon sağlayarak yürüteceğiz.

BAKMADAN GEÇME
Sinan Oğan
HABER
Sinan Oğan'dan Mehmet Şimşek mesajı: En kısa zamanda göreceğiz
Mehmet Şimşek
HABER
Mehmet Şimşek'in bakan olması en çok onları sevinirdi: "Türkiye'yi yeniden refaha kavuşturacak"

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 05 Haziran, 2023 - 01:53
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    İtalyanlar duyurdu: İstanbul devi, Rafael Leao ile anlaştı
    İtalyanlar duyurdu: İstanbul devi, Rafael Leao ile...
    Kaydet
  • 2
    Durağa gelen yolcuların isteğini geri çevirmedi! Ankara'dan Giresun'a taksiyle gittiler: Taksimetre asgari ücreti geçti
    Ankara'dan Giresun'a taksiyle gittiler: Taksimetre...
    Kaydet
  • 3
    Saat 21.00'i işaret edip
    İslam Memiş'ten gram altın tahmini
    Kaydet
  • 4
    Başfiyat 500 TL'ye çıktı! Bir zamanlar her hanede üretiliyordu, şimdi sadece 3 üretici kaldı
    Başfiyat 500 TL'ye çıktı! Bir zamanlar her hanede ...
    Kaydet
  • 5
    AEK-Samsunspor hazırlık maçı hangi kanalda, saat kaçta? Samsunspor'un ilk 11'i
    AEK-Samsunspor hazırlık maçı hangi kanalda, saat k...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla CHP: Kurucu parti mi, diktatörlük kalıntısı mı?
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Emekli gelir ve maaşlarında otomatik kesinti dönemi başladı!
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü Yargı gücünün analizi / Bölüm 1 (Zor Yıllar)
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Trans-Hazar jeopolitiğinde çok kutuplu dengeler!
    Kaydet
  • Anlat Derdini Feridun Ağabey'e
    Anlat Derdini Feridun Ağabey'e "Doğal insanı kurtaracakken yapay zekâya yenilmek"
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Fenerbahçe'nin muhtemel rakibi belli oldu!
    Fenerbahçe'nin muhtemel rakibi belli oldu!
    Kaydet
  • Ev fiyatına kasaba satılıyor: Satın alan kişi hem patron hem belediye başkanı olacak!
    Ev fiyatına kasaba satılıyor: Satın alan kişi hem patron hem belediye başkanı olacak!
    Kaydet
  • FAİZSİZ 500 BİN TL FIRSATI!
    FAİZSİZ 500 BİN TL FIRSATI!
    Kaydet
  • KONUTTA ORANLAR YÜKSELDİ!
    KONUTTA ORANLAR YÜKSELDİ!
    Kaydet
  • GRAM ALTINDA BU DA OLDU!
    GRAM ALTINDA BU DA OLDU!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Gornik Zabrze-Fenerbahçe maçı hangi kanalda, nereden izlenir? (UEFA Şampiyonlar Ligi 2. eleme turu)
Gornik Zabrze-Fenerbahçe maçı hangi kanalda?
Kaydet
CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine sonrası açıklamalarda bulunuyor
Erdoğan, Kabine sonrası önemli açıklamalarda bulunuyor
Kaydet
Kerem Bursin, Berna Laçin, Eda Ece, İrem Helvacıoğlu... İfadeye çağrılan ünlülerin paylaşımları olay oldu!
İfadeye çağrılan ünlülerin paylaşımları olay oldu!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2026 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası
|
Haber Özeti
Yükleniyor...
Seslendirme

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.