Merkez Bankası'nda karar günü! Borsa, Dolar ve altının yönü belli olacak: Piyasanın tahmini belli oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Merkez Bankası'nda karar günü! Borsa, Dolar ve altının yönü belli olacak: Piyasanın tahmini belli oldu

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Merkez Bankası bugün piyasalar için kritik kararını açıklayacak. Jeopolitik gerginlik atmosferinde açıklanacak politika faizi, dolar, altın ve Borsa'nın yönünü tayin edecek. Ekonomistler, TCMB Başkanı Erkan'ın başkanlığında toplanacak PPK toplantısı öncesinde beklentilerini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bugün Orta Doğu'da yaşanan jeopolitik gerginlik atmosferinde kritik faiz kararını açıklayacak. Merkerz Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında bugün saat 14.00'da toplanacak Para Politikası Kurulu'nda (PPK) faiz kararının ne yönde olacağı merak ediliyor. Borsa, dolar, altın için kritik olacak faiz kararı için ekonomistler beklentilerini açıkladı.

EKONOMİSTLER GÜÇLÜ FAİZ ARTIŞINDA HEM FİKİR

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana ekonomi politikasında yaşanan değişimle politika faizi 21.5 puan yükseldi. Ağustos ayında 750 baz puanlık mega faiz kararıyla 25 puana yükselen politika faizi Eylül ayında piyasaların beklentisi doğrultusunda 500 baz puan artışla yüzde 30'a yükseldi. 

Uluslararası kuruluşlar ve yurt içinde yapılan beklenti anketlerine katılan ekonomistler güçlü faiz artışının devam edeceği yönünde hem fikir. Morgan Stanley, Deutsche Bank ekonomistleri faizleri 500 baz puan arttırarak yüzde 30 seviyesinden yüzde 35’e yükseltileceğini öngörürken, HSCBC ve Societe Generale daha az artış bekliyor.

ULUSLARARASI KURULUŞLARIN BEKLENTİLERİ

TCMB'nin Ekim ayı kararı için ilk tahmin Morgan Stanley'den geldi. Mega faiz artışının sürmesini bekleyen banka, TCMB'nin Ekim ayında politika faizini 500 baz puan artıracağını açıkladı. Banka Kasım ayında 250 baz puanlık bir artışla faizin yüzde 37,5'e yükselmesini beklediğini belirtti.

Deutsche Bank ekonomistleri de Para Politikası Kurulu toplantısında TCMB’den 500 baz puanlık faiz artışı bekliyor. Kasım ve Aralık aylarında TCMB’den 250’şer baz puanlık faiz artışı bekleyen Deutsche Bank, yıl sonunda yüzde 40 faizle son bulacağını düşünüyor.

HSBC VE SOCİETE'DEN SINIRLI TAHMİN

İngiltere merkezli dev banka HSBC ve Societe Generale'nin tahminleri diğer beklentilerin altında kaldı. HSCBC, TCMB'den 250 baz puanlık faiz artışı beklendiğini açıkladı. Bankaya göre Ekim ayında faizin yüzde 32.5'e yükselmesinin ardından Merkez Bankası son 2 ay pas geçecek.

Societe Generale ise Merkez Bankası'nın politika faizini 300 baz puan artırarak yüzde 33'e çıkaracağı yönünde tahminde bulundu. Banka ekonomistleri TCMB'nin politika faizini yıl sonuna kadar yüzde 38'e 2024'ün 1. çeyreğinde de yüzde 40'a çıkarabileceği öngörüsünde bulundu.

ANKETLER NE DİYOR?

AA Finans Para Politikası Kurulu Beklenti Anketi'ne katılan 19 ekonomist ise politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 35,00'e çekileceğini tahmin ediyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 40,00 oldu.

Foreks anketine göre ekonomistler Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bu ayki toplantısında faizleri 500 baz puan arttırarak yüzde 30 seviyesinden yüzde 35’e yükseltileceğini öngörüyor. 

FAİZ KARARI ÖNCESİ DOLARDA SON DURUM

Faiz kararı öncesinde dolar/TL kuru bu sabah 28,15 civarında işlem görüyor. Euro/TL kuru ise 29,75’ten değerleniyor. Uzmanlar sıkılaşma sürecinin devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşündüklerini ifade ediyor.

GRAM ALTIN FİYATLARI BUGÜN NE KADAR?

Jeopolitik belirsizliğin arttığı ve Orta Doğu'da gerilimin tırmandığı bir ortamda altın fiyatları önemli bir yükseliş göstererek yatırımcılar için güvenli bir liman haline geldi. Son iki haftada rekor seviyelere yükselerek 1810 dolardan 1997 dolara hızlı çıkış yapan Ons altın, ABD 10 yıllık tahvillerin son 16 yılın zirvesine çıktıktan sonra yatay seyretmeye başladı. Ons altındaki yükseliş ve dolar kuru karşısında TL'nin zayıflığıyla yükselişe geçen gram altın ise  rekorunu 1808 liraya kadar yükseltti. Tarihi seviyelere yükselen gram altın 1780 TL'nin altında fiyatlanıyor.

BORSA İKİ KEZ DEVRE KESTİ

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 7,08 değer kaybederek günü 7.424,97 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 6,89, holding endeksi yüzde 6,44 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren yüzde 9,01 ile madencilik oldu. Borsa İstanbul'da endekse bağlı devre kesici sistemi iki kez devreye girdi. Uzmanlar, TCMB'nin kararı sonrasında Borsa İstannbul'un yönünün belli olmasını bekliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...