Merkez Bankası'nda karar haftası: Dolar ve altında yön tayin edilecek! Erkan politika faizini açıklayacak

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi, Ajanslar
- Güncelleme:
Merkez Bankası'nda karar haftası: Dolar ve altında yön tayin edilecek! Erkan politika faizini açıklayacak

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi, Ajanslar

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan bu hafta piyasalar için kritik faiz kararını açıklayacak. Dolar ve altın karşısında değer kaybeden TL için oldukça önemli olan karar öncesin de ekonomistler beklentilerini açıkladı. İşte masadaki faiz oranları...

Orta Doğu'daki jeopolitik risklerle fiyatlanan dolar ve altında gözler yeniden Merkez Bankası'na çevrildi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan piyasalar için kritik politik faizi kararını bu hafta açıklayacak. 26 Ekim'de kamu oyuna duyurulacak faiz kararı yüzde kaça yükselecek? Ekonomistler beklentilerini açıkladı. 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN?

Merkez Bankası ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantısı 26 Ekim 2023 Perşembe gününde gerçekleştirilecek. TCMB Başkanı Erkan, faiz kararını saat 14.00’te açıklayacak.

EKONOMİSTLER GÜÇLÜ FAİZ ARTIŞINDA HEM FİKİR

Merkez Bankası'nın Ekim ayı faiz kararı için ekonomistler güçlü faiz artışının devam edeceği yönünde hem fikir. Uluslararası kuruluşlar ve yurt içinde yapılan beklenti anketlerinde TCMB'nin 500 baz puan faiz artışına gitmesi bekleniyor. 

TCMB'nin Ekim ayı kararı için ilk tahmin Morgan Stanley'den geldi. Mega faiz artışının sürmesini bekleyen banka, TCMB'nin Ekim ayında politika faizini 500 baz puan artıracağını açıkladı. Banka Kasım ayında 250 baz puanlık bir artışla faizin yüzde 37,5'e yükselmesini beklediğini belirtti.

Foreks anketine göre ekonomistler Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bu ayki toplantısında faizleri 500 baz puan arttırarak yüzde 30 seviyesinden yüzde 35’e yükseltileceğini öngörüyor. 

MERKEZ BANKASI KADEMELİ ARTIŞ YAPACAK

AA Finans Para Politikası Kurulu Beklenti Anketi'ne katılan 19 ekonomist ise politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 35,00'e çekileceğini tahmin ediyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 40,00 oldu.

Deutsche Bank ekonomistleri de Para Politikası Kurulu toplantısında TCMB’den 500 baz puanlık faiz artışı bekliyor. Kasım ve Aralık aylarında TCMB’den 250’şer baz puanlık faiz artışı bekleyen Deutsche Bank, yıl sonunda yüzde 40 faizle son bulacağını düşünüyor.

HSBC 2 AY PAS BEKLİYOR

Diğer bir tahmin ise İngiltere merkezli dev banka HSBC'den geldi. HSCBC, TCMB'den 250 baz puanlık faiz artışı beklendiğini açıkladı. Bankaya göre Ekim ayında faizin yüzde 32.5'e yükselmesinin ardından Merkez Bankası son 2 ay pas geçecek.

MERKEZ BANKASI'NDAN İPUCU

Merkez Bankası yeni güncellemelerin yapıldığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Ekim sayısını yayımladı. Ankete göre TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) bir önceki anket döneminde yüzde 30,00 iken, bu anket döneminde yüzde 33,68 olarak gerçekleşti.

Öte yandan PPK kararı sonrasında Erkan, 2 Kasım'da enflasyon raporu sunumunu yapacak. Erkan'ın burada yapacağı konuşma Merkez Bankası'nın gelecek aylarda para sıkılaşma politikası için ipuçları verecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi, Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...