Merkez Bankası'ndan yabancı yatırımcıya güçlü sinyal: TL cazip hale geldi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Merkez Bankası'ndan yabancı yatırımcıya güçlü sinyal: TL cazip hale geldi

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Merkez Bankası'nın sürpriz hamle ile politika faizini 750 baz puan yükselterek son dört yılın en büyük artışını gerçekleştirmesi yabancı kurumlar ve ekonomistler tarafından olumlu karşılandı. Merkez Bankası'nın adımı sonrası TL daha cazip hale geldi yorumu yapıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulunun (PPK) beklentileri aşarak sürpriz faiz kararı yabancı kurumların dikkatini çekti. Yatırımcılar TCMB'nin güçlü adımının enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığını net bir şekilde gösterdiğini belirttiği ve faiz artışını olumlu bulduğu haberleri yer aldı.

MERKEZ BANKASI KARARLILIĞINI GÖSTERDİ

Küresel finans piyasalarının nabzını tutan kıdemli analist Piotr Matys, Merkez Bankası'nın kararına ilişkin dikkat çeken yorumda bulundu. In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys, "TCMB, piyasa beklentilerini önemli ölçüde aşarak, enflasyonu kontrol altına alma konusundaki kararlığını yatırımcılara çok güçlü bir sinyalle gösterdi." ifadelerini kullandı. 

DOLAR KARŞISINDA EN İYİ PERFORMANSI TL GÖSTERDİ

Türk Lirası'nın, kararın ardından dolar karşısında en iyi performans sergileyen para birimi olduğunu söyleyen Matys, TL'nin bugünkü performansı TL üzerindeki güveni yeniden tesis etmede önemli bir adım attığını söyledi. Matys, TL'nin bugünkü eğiliminin dolar karşısında gelecek haftalarda bir rallinin başlangıcı olabileceğini ifade ederek, bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yorumlarının da yakından takip edileceğini söyledi.

GOLDMAN SACSHS: "TL CAZİP HALE GELDİ"

ABD'nin en büyük bankalarından JPMorgan Chase, TCMB'nin yıl sonuna kadar her toplantısında 250 baz puan faiz artışı yapmasını beklediğini belirterek, yıl sonu faiz tahminini yüzde 30'dan yüzde 35'e revize ettiğini duyurdu. Goldman Sachs ise faiz artırımının reel faiz oranlarını pozitif bölgeye taşımak ve lirayı daha cazip hale getirmek için güçlü bir adım olduğunu vurguladı.

CİTİ, TL AZALT TAVSİYESİNİ DEĞİŞTİRDİ

ABD'nin önde gelen bankalarından Citi'nin TCMB faiz kararının ardından müşterileri için hazırladığı notta, "Bugünkü sürpriz faiz artışı sonrasında dolar/TL alım pozisyonlarımızı kapatıyor ve model portföyümüzdeki TL ağırlık azalt tavsiyemizi TL nötr seviyeye yükseltiyoruz. TCMB'nin KKM'yi azaltmaya yönelik hafta sonu duyurduğu makroihtiyatı tedbirlerden sonra haftanın başlarında dolar/TL'de alım pozisyonu açmıştık.

Ancak bugünkü sürpriz faiz artışından sonra bu işlemlerimizi (26,06'dan yüzde eksi 4,49 toplam kayıpla) kapatıyoruz. Politika yapıcılardan bu politika patikasının yeni istikameti ve sürdürülebilirliği konusunda ek yorumlar duymayı bekliyoruz. Ayrıca, model portföyümüzde TL ağırlık azalt tavsiyemizi nötre yükseltiyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...