Hayalinin peşinden geldi: 'Müthiş Türk Kızı' Hafize Gaye Erkan'ın bilinmeyen hikayesi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Hayalinin peşinden geldi: 'Müthiş Türk Kızı' Hafize Gaye Erkan'ın bilinmeyen hikayesi

Ekonomi Haberleri

ABD'de 'Müthiş Türk Kızı' olarak bilinen genç ekonomist Hafize Gaye Erkan, hayalini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. yeni dönemin Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’in, Merkez Bankası'nı Müthiş Türk kızı Hafize Gaye Erkan’a emanet edeceği iddia ediliyor. Peki, ABD'nin en genç finans profesörü ve Merkez Bankası Başkanlığı için konuşulan tek isim Hafize Gaye Erkan kimdir? 'Müthiş Türk Kızı'nın hikayesini sizler için araştırdık.

Hafize Gaye Erkan… Birçoğumuzun daha önce ismini bile duymadığı, seçimlerden sonra ise “Müthiş Türk Kızı” olarak manşetleri süsleyen genç ekonomist.

Ekonomi yönetiminin başına geçen Mehmet Şimşek’in, Merkez Bankası Başkanlığı’nı da Müthiş Türk kızı Hafize Gaye Erkan’a emanet edeceği iddia ediliyor.  

41 yaşındaki Gaye Erkan, Merkez Bankası Başkanı koltuğuna oturursa kurumun en genç başkanı olacak.

ABD'nin en genç finans profesörü olan Erkan, ayrıca Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olarak da tarihe geçecek.

HAFİZE GAYE ERKAN KİMDİR?

1982 yılında İstanbul’da doğan Gaye Erkan, Elazığlı makine mühendisi bir baba ve matematikçi bir annenin tek çocuğu. İstanbul Erkek Lisesi’ni ikincilikle bitirdi.  Üniversite sınavında Türkiye 26’ncısı oldu. Boğaziçi Endüstri Mühendisliği bölümünü kazandı ve rekor puanla birincilikle bitirdi.

9 üniversiteden burs teklifi alan Erkan tercihini Princeton’dan yana kullandı. Böylece her yıl sadece 2 kişiye verilen 'Onursal doktora' bursu karşılığında, bir ev, ayda 3 bin 200 Dolar harçlık ve ABD Ulusal Bilim Vakfı'ndan araştırmaları için sınırsız bütçe imkânına sahip oldu. Aynı zamanda üniversite tarihinde doktorayı 1 yılda tamamlayan ilk öğrenci oldu.

Eğitim hayatındaki başarısını kariyerine de taşıyan Erkan, Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finans Mühendisliği Bölümü Danışma Konseyi'nde de görev yapıyor. 

Erkan, iş hayatına ise 2005'te dünyanın büyük yatırım bankalarından biri olan Goldman Sachs'da başladı.

ABD'deki bankacılık krizi sırasında, "stres testlerini" uygulayan kişiydi.

2014'te merkezi San Francisco'da bulunan First Republic Bank'ta "Yatırım şefi" olarak başladığı görevini 2021'de sonlandırdığında bankanın eş CEO'luk görevini yapıyordu. Başkan ve Yönetim Kurulu üyeliğine kadar yükselmişti.

O zamana kadar ABD’de 40 yaş altında banka CEO’luğu yapan bir profesyonel yönetici bulunmuyordu. Erkan, bu unvanın da sahibi oldu.

ABD'DE 'MÜTHİŞ TÜRK KIZI' OLARAK ANILMAYA BAŞLANDI

Amerika’da artık parmakla gösterilen bankacılar arasına giren Gaye Erkan, "Müthiş Türk Kızı" olarak anılmaya başlandı. First Republic Bank'ta o kadar başarılı oldu ki görev süresinde şirketin varlıklarını 10 katına çıkarttı. Bankadan ayrılma kararını ABD gazeteleri manşetten duyururken, bankanın hisse senetlerinde önemli düşüşler yaşandı.

2019 yılında Crain's Bankacılık ve Finans Alanında Önemli Kadınlar listesine ve American Banker's Women to Watch listesine seçildi. Mart 2022'de Fortune 500 firması listesinde yer alan Marsh McLennan'ın Yönetim Kurulu'na katıldı.

Büyük ABD bankalarının ve sigorta şirketlerinin Yönetim Kurullarına ve üst yönetim ekiplerine bilanço yönetimi, stres testi ve sermaye planlaması, risk yönetimi ve birleşme ve satın alma konularında danışmanlık yaptı.

'TEK HAYALİM, ÜLKEME HİZMET ETMEK'

Hafize Gaye Erkan, verdiği bir röportajda “Hayaliniz nedir?” sorusuna “Tek hayalim, ülkeme hizmet et­mek…' ifadelerine yer vermişti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...