Ne dolar ne euro ne de altın! İşte 2024'te enflasyona karşı kazandıran tek yatırım aracı 

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ne dolar ne euro ne de altın! İşte 2024'te enflasyona karşı kazandıran tek yatırım aracı 

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Piyasalarda son dakika! Dolar alanlar, altına yatırım yapanlar ve TL mevduat faizinde bekleyenler, enflasyona karşı kaybetti! Şubat ayı TÜFE verisinin yüzde 4,53 olarak açıklanmasının ardından yılın ilk iki ayında Türkiye’de enflasyon yüzde 11,23 oldu. Aynı süreçte yüzde 6,20 yükselen dolar ve yüzde 7,50 getiri sunan TL mevduat, enflasyona karşı yenildi. Gram altın da ilk iki ayda yüzde 5,20 performansla, enflasyonun altında kaldı. BİST100 endeksi ise yüzde 23 değer artışı ile, iki aylık dönemde enflasyon karşısında reel getiri sunan tek yatırım enstrümanı oldu.

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan şubat ayı enflasyonunun ardından, gözler yılın ilk iki aylık döneminde yatırım araçlarının reel getirilerine çevrildi. Gerçekleşen sonuçlara göre bu yıl ocak ve şubat aylarında dolar alan, altına yatırım yapan ve TL mevduat faizinde bekleyenler, enflasyondan arındırılmış olarak kayba uğradı. Bu süreçte sadece borsa kazandırdı.

DOLAR YÜZDE 6,20 YÜKSELDİ

Ocak ayında yüzde 6,70 olarak açıklanan aylık enflasyon, şubatta yüzde 4,53 oldu. Böylece TÜİK verilerine göre yılın ilk 2 aylık döneminde enflasyon yüzde 11,23 olarak gerçekleşti.

Yeni yıla 29,47 TL seviyesinden başlayan dolar, şubat ayı kapanışını 31,30’dan gerçekleştirdi. Böylece dolara yatırım yapanlar iki ayda yüzde 6,20 getiri elde etti ve enflasyon karşısında kaybetti.

TL, DOLARI GERİDE BIRAKTI

Ocak ve şubat aylarında ortalama yüzde 45 yıllık faiz oranıyla TL mevduatta bekleyen bir yatırımcı ise iki aylık dönemde yüzde 7,50’lik bir getiriye kavuştu. TL mevduatta aylık dönem hesabıyla gerçekleşen kümülatif getiri ise yüzde 7,65’e yaklaştı. İki aylık dönemde TL mevduatın getirisi doların üzerinde gerçeklese de, enflasyonun altında kaldı.

ALTIN DA ENFLASYONA YENİLDİ

Bu arada geçen yıl 1955 TL’den kapanan gram altın fiyatı, şubat sonunda 2056 TL’ye kadar yükseldi. Bu performansla gram altındaki iki aylık getiri de yüzde 5,20 olarak gerçekleşti ve enflasyona karşı reel getiri sağlamadı. Mart başında yaşanan hızlı hareketle birlikte gram fiyatı 2100 TL’yi aşmıştı.

SADECE BORSA KAZANDIRDI

Enflasyon karşısında tek reel getiriyi Borsa İstanbul yakaladı. 2023 senesini 7470 puandan tamamlayan BİST100 endeksi, şubat kapanışını 9193’ten gerçekleştirdi. Böylece BİST100 söz konusu dönemde yüzde 23 yükselişe imza attı ve enflasyona karşı yüzde 11,77’lİk reel getiri sundu. Bu arada BİST100 endeksine dahil hisseler arasında MİA Teknoloji yüzde 117, Kocaer Çelik yüzde 98 ve Akfen Yenilenebilir Enerji de yüzde 90 artarak, enflasyonun oldukça üzerinde kazanç sağladı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...