OPEC'ten ürküten rapor, aydan aya düşüyor! Akaryakıt fiyatlarında son durum: Benzin ve motorine zam var mı? (13 Haziran 2023)

Düzenleyen:
- Güncelleme:
OPEC'ten ürküten rapor, aydan aya düşüyor! Akaryakıt fiyatlarında son durum: Benzin ve motorine zam var mı? (13 Haziran 2023)

Ekonomi Haberleri

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) petrol fiyatlarını dolayısıyla da akaryakıt fiyatlarını tetikleyecek rapor geldi. Raporda küresel petrol arzının aydan aya düştüğü belirtildi. Peki akaryakıt fiyatlarında son durum ne? Benzin ve motorine zam var mı? İşte 13 Haziran 2023 güncel akaryakıt fiyatları...

Akaryakıt fiyatlarına geçen hafta Dolar/TL ve Brent Petrol'de yaşanan yükselişle 4 zam birden geldi. Suudi Arabistan'ın petrol azaltma kararının ardından akaryakıt kalemlerinden benzin ve motorine litresine 3 TL zam yapıldı. Geçen hafta gelen üst üste zamların ardından araç sahipleri akaryakıt fiyatlarına zam gelip gelmeyeceğini merak etmeye başladı.

PETROL FİYATLARINI TETİKLEYECEK RAPOR

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) petrol fiyatlarını yükseltecek bir rapor yayımladı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), aylık petrol piyasası raporuna göre, grubun günlük ham petrol üretimi mayısta önceki aya göre 464 bin varil düşüşle 28 milyon 60 bin varil oldu. OPEC'in küresel petrol üretimindeki payı ise yüzde 28 olarak kayıtlara geçti.

OPEC içinde ham petrol üretimi en çok Nijerya, İran ve Angola'da arttı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt ise ham petrol üretiminin en fazla gerilediği ülkeler oldu. Günlük üretim, mayısta önceki aya göre Nijerya'da 171 bin, İran'da 61 bin, Angola'da 54 bin varil artarken, Suudi Arabistan'da 519 bin, BAE'de 140 bin, Kuveyt'te 95 bin varil azaldı.

ARZ ENDİŞESİ DEVAM EDİYOR

Rapora göre, küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla kıyasla günlük 2 milyon 350 bin varil artışla 101 milyon 910 bin varile ulaşması bekleniyor. Talebin OECD ülkelerinde geçen yıla göre günlük 50 bin varil artarak yaklaşık 46 milyon varil, OECD dışı ülkelerde ise günlük 2 milyon 300 bin varil artarak yaklaşık 55 milyon 920 bin varil olacağı hesaplanıyor.

GOLDMAN TAHMİNLERİNİ GÜNCELLEDİ

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, üretimi temmuz ayında günde 1 milyon varil düşürerek 9 milyon varile indirme kararı sonrasında Brent Petrol, 77 dolar seviyesine kadar yükseldi. Haftaya düşüşle başlayan Brent petrol için uluslararası finans kuruluşu Goldman Sachs'tan yeni tahmin geldi. Daha önce yaptığı iki aşağı yönlü revizyonun ardından üçüncü kez tahminini güncelleyen Goldman, beklentisini 90 doların altına indirdi. Pazar günü müşterilerine verdiği bir nota göre banka, Aralık ayı için Brent tahminini varil başına 95 dolar olan önceki tahmininden 86 dolara düşürdü. 

AKARYAKIT FİYATLARINDA SON DURUM (12 Haziran 2023)

Akaryakıt kalemlerinden benzin, motorin ve LPG'ye son olarak geçen hafta zam geldi. Zam sonrasında benzin 24, motorin 22 TL'yi, LPG ise 10 TL'yi aştı. 

BENZİN, MOTORİN VE LPG'YE ZAM VEYA İNDİRİM GELECEK Mİ?

Türkiye'de benzin, motorin ve LPG fiyatları gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle hesaplanıyor. Akaryakıt fiyatları için şu anda bir zam veya indirim beklentisi bulunmuyor.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI (12 HAZİRAN 2023 PAZARTESİ)

İstanbul Anadolu Yakası Akaryakıt fiyatları 

Benzin fiyatı: 23,94 TL

Motorin fiyatı: 22,10 TL

LPG (Otogaz) fiyatı: 10.47  TL

İstanbul Avrupa Yakası Akaryakıt fiyatları

Benzin fiyatı: 23,99 TL

Motorin fiyatı: 22,16 TL 

LPG (Otogaz) fiyatı: 10.74 TL

Ankara Akaryakıt fiyatları

Benzin fiyatı: 24,34 TL

Motorin fiyatı: 22,53 TL

LPG (Otogaz) fiyatı: 10.67 TL

İzmir Akaryakıt fiyatları

Benzin fiyatı:  24,36 TL

Motorin fiyatı: 22,66 TL

LPG (Otogaz) fiyatı: 10.52 TL

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...