Petrol fiyatları son 3 ayın zirvesinde! Akaryakıta yeni zamlar göründü

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yılbaşından itibaren benzin fiyatları yüzde 11,75, motorin ise yüzde 13,40 oranında arttı. Aynı süreçte petrolde yüzde 7,5 ve dolarda yüzde 3’lük artış, fiyatların tırmanmasında etkili oldu. Son durumda İstanbul Avrupa yakasında benzin 41,22 TL ve motorin 44,34 TL’den satılıyor. Brent petrol 16 Şubat işlemlerinde 82,80 dolardan işlem görürken, bu rakamlar, aynı zamanda son üç ayın da en yüksek seviyelerine yakın. Üretici ülkelerin arzı kısarak ham ürün fiyatlarını yüksek seviyelerde tutma isteği, fiyatları diri tutuyor. Ocak ayında günlük petrol üretiminin 1,38 milyon varil azaldığı görülmüştü. 

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL- Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu ve ülke ithalatında da büyük ağırlığa sahip olan petrolde fiyatlar, bu hafta 83,60 doları test etti. 16 Şubat işlemlerinde ise 82,80 dolar seviyelerinde yatay seyir devam ediyor. Petrol fiyatları kasım ayının ilk haftasından itibaren aşağıda 72,30 dolar, yukarıda 84,70 dolar bandında dalgalanıyor. Son bulunulan seviyeler aynı zamanda fiyatlarda 3 ayın zirvesine yakınlığa da işaret ediyor. 

AKARYAKIT FİYATLARI KAÇ TL?

Bu yıla 77 dolar seviyesinden başlayan Brent petrolde, 2024 başından itibaren yüzde 7,50’lik bir değer artışı yaşandı. Dolarda ise yılbaşından itibaren yaklaşık yüzde 3’lük bir değer artışı oldu. Bütün bunlar içeride akaryakıt fiyatlarına da yansıdı. 

1 Ocak’ta İstanbul Avrupa Yakasında 36,87 TL olan benzin fiyatları yüzde 11,75 artışla 41,22 TL’ye tırmandı. Motorin de 39,10 TL’den 44,34 TL’ye kadar yükseldi. 

ENFLASYONU ARTIYOR

Rakamlar, motorinde de yüzde 13,40 artışa işaret etti. Ticari araçlar tarafından daha çok tercih edilen Motorin fiyatlarındaki bu artış, taşımacılık maliyetlerini ve doğrudan enflasyonu da etkilediği için dikkatle takip ediliyor. Ocak ayında yüzde 6,70 ile beklentileri aşan aylık enflasyonda, şubat ayı rakamlarının da bir miktar yüksek gelebileceği belirtiliyor. 

GÜNLÜK PETROL ÜRETİMİ GERİLEDİ

Öte yandan Uluslararası Enerji Ajansının son raporuna göre, ocakta petrol üretiminde günlük 1 milyon 380 bin varil azalma gerçekleşmişti. Böylece günlük üretim 101 milyon 450 bin varile gerilemişti. OPEC+ grubunun fiyatları diri tutmak için uyguladığı üretim kesintileri ve ABD’de yaşanan ağır kış şartlarının üretimi sekteye uğratması, arz ve fiyat hareketlerinde etkili olmuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...