Piyasalar için kritik hafta geldi çattı! Altın ve dolar Fed’in faiz kararıyla yön bulacak: Fed faizi artıracak mı?

Düzenleyen:
Piyasalar için kritik hafta geldi çattı! Altın ve dolar Fed’in faiz kararıyla yön bulacak: Fed faizi artıracak mı?

EKONOMİ Haberleri

Dünya genelinde artan enflasyon oranları merkez bankalarını harekete geçirdi. Para politikalarında sıkışma sürecine giren merkez bankaları, agresif faiz artırım kararları ile piyasaları etkilemeyi sürdürüyor. Piyasalar ise 3-4 Mayıs tarihinde ABD Merkez Bankası (Fed)’dan gelecek olan kritik karara odaklanmış durumda. Peki Fed’in kararı altın ve dolar fiyatlarını nasıl etkiler? Uzmanlar Fed’in faiz artırımına gideceğine kesin gözüyle bakarken 50 mi yoksa 75 baz puan mı alacağı merak konusu oldu. Yatırımcılar ise “Fed’in faiz kararı altın ve doları nasıl etkiler? Fed faiz artırımına gidecek mi? Fed faiz kararını ne zaman açıklayacak?” sorularını araştırmaya başladı. İşte Fed’den gelecek karara göre piyasaları bekleyen gelişmeler…

Haftaya düşüşle başlayan altın fiyatları, Cuma günü az bir ivme kazansa da düşüşe devam ediyor. 1900 doların altına düşen ons altın, hafta sonunu 1897 dolardan kapattı. Hafta içi psikolojik sınır olan 900 liranın altını gören gram altın, haftayı 905 liradan kapattı. Dolar ise 0,73 değer kazanarak 14,86 liradan satışa sunuldu. Peki altındaki düşüş ne zamana kadar devam edecek? Piyasalardaki hareketlilik sürerken gözler ABD Merkez Bankası (Fed)’e çevrilmiş durumda. Artan enflasyona karşı agresif para politikası uygulayan Fed, 3-4 Mayıs tarihlerinde faiz kararını açıklayacak. Uzmanlar Fed’in faiz artırımına gideceğine kesin gözüyle bakarken, 50 mi yoksa 75 baz puan mı olacağı merak konusu oldu. Peki Fed faiz artırımına gidecek mi? Fed faizi ne kadar artıracak? Fed faiz kararı ne zaman? İşte piyasalardaki son dakika gelişmeleri… 

PİYASALAR FED’İN FAİZ KARARINA ODAKLANDI 

Artan enflasyona karşı ABD Merkez Bankası Fed’in para politikasında agresif tavırları değerli varlıkları etkilemeyi sürdürüyor. Fed’in önderliğinde hazırlanan yüksek faiz ortamı ve küresel piyasaların üzerinde artan riskler fiyatları sıkıştırmış durumda. 

Tahvil piyasalarında Fed'in gelecek hafta politika faizini 50 baz puan artırması fiyatlanırken, haziranda 75 baz puan ve temmuz ile eylülde ise 50'şer baz puanlık faiz artışına gideceği öngörülüyor. Söz konusu fiyatlamalarla ABD'de tahvil faizleri yaklaşık son 3 yılın en yükseğinde seyretmeye devam ederken, artan dolar talebiyle dolar endeksi son 20 yılın en yüksek seviyesi olan 103,9'u gördü.

Piyasalar için kritik hafta geldi çattı! Altın ve dolar Fed’in faiz kararıyla yön bulacak: Fed faizi artıracak mı?

PİYASALARDA YOĞUN MESAİ 

Önümüzdeki hafta ise piyasalarda yoğun bir gündem trafiği bulunuyor. Gelecek hafta Fed'in ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararıyla birlikte, ABD'de açıklanacak istihdam raporundaki veriler piyasalara yön verecek. Analistler ise Fed’in faiz kararında piyasaları şaşırtmayacağını ancak karar metni ve Fed Başkanı Powell'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamaların önemli olduğunun altını çizdiler. 
ABD’de ilk çeyrek büyüme verilerini beklenenin altında kaldığını ve tahvil piyasalarına getiri eğrisinin bazı varlıklarda tersine döndüğünü belirten analistler, hem yüksek enflasyon hem de artan resesyon endişeleri kapsamında Fed'in çizeceği yol haritasının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını söylediler. 

FAİZ KARARINI POWELL AÇIKLAYACAK 

2 Mayıs ile başlayan haftanın veri takviminde, pazartesi imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), inşaat harcamaları ve ISM imalat sanayi PMI, salı fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri, çarşamba ADP istihdam raporu, dış ticaret dengesi, hizmet sektörü PMI ile Fed'in faiz kararı ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması, perşembe haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile cuma günü tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verileri takip edilecek.

Piyasalar için kritik hafta geldi çattı! Altın ve dolar Fed’in faiz kararıyla yön bulacak: Fed faizi artıracak mı?

AVRUPA’DA SAVAŞIN ETKİLERİ SÜRÜYOR 

Bu hafta karışık bir süreçten geçen Avrupa borsaları, gelecek hafta Perşembe günü açıklanacak olan BoE'nin faiz kararına odaklanmış durumda. Tahvil piyasalarında BoE'nin politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1'e çıkaracağı tahmin edilirken, karar metni ve BoE Başkanı Andrew Bailey'nin açıklamaları da önem arz ediyor.

Analistler, devam eden Rusya-Ukrayna savaşının hala Avrupa için risk unsuru barındığını belirtti. Öte yandan Rusya hafta içi ruble ile ödeme yapmadıkları gerekçesiyle Bulgaristan ve Polonya'ya doğal gaz akışını durdurdu. Bölgenin geri kalan ülkelerinde konuya ilişkin çözüm odaklı adımların atıldığına yönelik haber akışı ise risk algısının yükselmesini engelledi.

SON 5 YILIN DİBİNİ GÖRDÜ 

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Fed'in politika değişimine henüz ayak uydurmamasının pay piyasalarındaki satış baskısını törpülerken, Euro/dolar paritesi ise düşüş eğilimini dün altıncı işlem gününe taşıyarak 1,0454'le Ocak 2017'den bu yana en düşük seviyeye gerilemesinin ardından haftayı yüzde 2,3 azalışla 1,0550'den tamamladı.

Gelecek hafta pazartesi Euro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi, salı Almanya'da işsizlik ile Euro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve işsizlik oranı, çarşamba Almanya'da dış ticaret dengesi ve Avro Bölgesi'nde perakende satışlar, perşembe Almanya'da fabrika siparişleri ve cuma Almanya'da sanayi üretimi verileri ile hafta boyunca bölge genelinde imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verileri takip edilecek. İngiltere'de piyasalar pazartesi günü tatil nedeniyle kapalı olacak.

Piyasalar için kritik hafta geldi çattı! Altın ve dolar Fed’in faiz kararıyla yön bulacak: Fed faizi artıracak mı?

TÜRKİYE’DE SON DURUM 

Gelecek hafta yurt içinde perşembe imalat sanayi PMI ve yurt içi ÜFE ile cuma günü TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru verileri takip edilecek. Yurt içi piyasalar pazartesi, salı ve çarşamba günü Ramazan Bayramı nedeniyle kapalı olacak.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...