Prim borcu olan EYT'lilerin emeklilik başvurusu geçersiz sayılıyor!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Sabah,
- Güncelleme:
Prim borcu olan EYT'lilerin emeklilik başvurusu geçersiz sayılıyor!

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Sabah,

Emekli olmak için SGK'ya başvuran 1.6 EYT'liden 600 bine yakın vatandaşın işlemi tamamlandı. Prim günü tutmamasına rağmen emeklilik başvurusu yapanların ise talepleri geçersiz sayıldığı öğrenildi.

Emekli olmak için 20 yıl boyunca büyük mücadele veren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), AK Parti iktidarında haklarına kavuştu. TBMM'de geçen EYT yasasının ardından 1999 yılı öncesinde sigorta girişi olan vatandaşlar yaş şartına bakılmaksızın emekli olma hakkı kazandı. EYT yasasının yürürlüğe girmesi sonrasında 1.6 milyon EYT'li 3 Mart-31 Mart arasında başvuru yaptı. Ramazan bayramı öncesinde SGK'dan başvuru onayı alsın veya almasın prim günü ve sigortalılık süresi şartlarına uyan EYT'liler ilk bayram ikramiyelerini ve maaşlarını almaya başladı. Tahsis numarası son rakamına göre maaş ve ikramiyeler ödenmeye devam ederken, EYT'lilerle ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. SGK'ya başvuru yapan ancak prim borcu olan kişilerin başvurularının geçersiz olduğu öğrenildi.

EYT EMEKLİLİK BAŞVURULARI İPTAL EDİLDİ!

EYT'den yararlanmak için internetten, posta yoluyla hem de doğrudan SGK merkezlerine olmak üzere aynı anda üç yoldan başvuru yapanlar bulunuyor. E – Devlet üzerinden 80 defa kayıp yaptıran ve 2 – 3 yıllık prim eksiğine rağmen başvuru yapan kişiler sistemde gereksiz yere meşguliyet oluşturuyor. Bu kişilerin emeklilik başvuruları ise defalarca reddedildi. Mükerrer ve prim borçlusu olanların başvuruları geçersiz sayılırken, SGK çalışanlarının işlem yükünü artıyor. Bu durum mevcut başvuruların da hızlı sonuçlanmasını engelliyor. Yaklaşık 1.6 milyon başvurudan 600 bine yakın kişinin işlemleri tamamlanırken, mükerrer ve prim borçlusu olanların başvuruları geçersiz sayıldı.

BAŞVURULARDA SSK'LILAR BAŞI ÇEKİYOR

Sabah gazetesinde yer alan habere göre EYT ile emekliliğe hak kazananların 1 milyon 661 bini SSK'lı, 88 bin 626'sı Bağ-Kur, 496 bini de kamu çalışanlarından oluşuyor. Başvuru ve aylık bağlanmada SSK'lılar başı çekiyor. İkinci sırada Bağ-Kur'lular yer alıyor. Emekli Sandığı mensubu memurların EYT'ye ilgisinin düşük olduğu görülüyor. Bu yıl için emekli EYT'den yararlanma hakkına sahip 2 milyon 250 bin kişi olmasına karşın 650 bin kişi henüz başvuruda bulunmadı. Özellikle kamuda emekliliğe hak edenler emekli olmak istemiyor. Bugün itibariyle öğretmen, polis gibi kamu çalışanları 20 bin liranın üzerinde maaş alırken emekli olup gelirlerinin düşmesini istemiyor.

İŞVERENE KIDEM DESTEĞİ DE YATMAYA BAŞLADI

Hazine destekli EYT kredisi de kullandırılmaya başladı. Kıdem tazminatı ödemeleri kredi veren tarafından doğrudan emekli olacak çalışanların hesabına yatırılıyor. Bu destek emekli olacak personelin kıdem tazminatı dışında herhangi bir amaç için kullandırılamıyor. Kredi desteği azami 6 ay ödemesiz dönem olan kredinin ödemesiz dönem dâhil vadesi 36 ay olarak veriliyor. KOBİ'ler için kefalet üst limiti 10 milyon lira olarak belirlenirken, kefalet oranı yüzde 75 oldu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Sabah,
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...