Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Resmi değil gayriresmi! İstanbul'da simit fiyatlarına yüzde 33 zam

Bakanlığın onayı olmadan ekmek ve simit fiyatlarının güncellenmeyeceği kararına esnaf uymadı. Geçtiğimiz yıl 12,5 liradan satılan simit gayriresmi zamlarla önce 15, şimdi de 20 TL'den satılmaya başladı. İstanbul Un-İş Esnaf Odası artan maliyetleri gerekçe göstererek 8 kez teklif verdiklerini ancak onay almadıklarını söyledi.

Kaydet
a- | +A

Geçtiğimiz yıl ekmek ve simit fiyatının belirlenmesiyle ilgili yeni bir uygulamaya geçilmiş bundan sonra Ticaret Bakanlığı'nın onayından geçmeden fiyat artışı yapılamayacağı kararlaştırılmıştı.

Ancak esnaf buna uymadı ve gayriresmi zamlarla fiyatları artırdıkça artırdı.

İstanbul’da, resmi olarak en son 2024’te 12,5 liraya satılan simit fiyatları, o tarihten bu yana gayriresmi olarak artmaya devam ediyor. Birçok fırın geçen temmuz bu yana simidi 15 TL’den satarken son günlerde yine gayriresmi yapılan zamla 20 liradan satılmaya başlandı.

BAKMADAN GEÇME
Asgari ücrete ara zam yapılacak mı, Temmuz
HABER

Asgari ücrete ara zam yapılacak mı, Temmuz'da ara zam var mı? Bakan Işıkhan açıklama yaptı!

ZAM TALEBİ 8 KEZ REDDEDİLDİ

Habertürk'ün haberine göre, İstanbul Un-İş Esnaf Odası Başkanı Şaban Özdemir en son fiyatın resmi olarak 2024'te 12,5 TL'den belirlendiğini, 8 kere teklif verilmesine rağmen resmi zam yapılmadığını anımsatarak şunları söyledi:

"Şu an için resmi tarife çıkmadı ama evet gündemimizde maalesef böyle bir şey var. Ham maddelerdeki yüksek artıştan dolayı böyle bir teklif çalışmamız var. 1 hafta falan oldu teklifimizi ilettik, beklemedeyiz. Önceden Odalar Birliği komisyonda belli oluyordu ama artık bakanlığa bağladılar. Bakanlığın teklifini bekliyoruz tabii ki"

GAYRİRESMİ ZAMMI SAVUNDU

Esnafın maalesef gayriresmi olarak zam yapmak zorunda kaldığını da dile getiren Özdemir, "Hiçbir şey dışarıdan göründüğü gibi değil. Asgari ücret yüzde 30 arttı, kiralar yüzde 60 arttı, sigorta primleri yükseldi. Bu yüzden zam talep ettik" şeklinde konuştu.

Son olarak küçük esnafın zor durumda olduğunu da sözlerine ekleyen Özdemir, KDV'lerde mal alımlarında yüzde 1 ödediklerini, çıkışlarında ise yüzde 10 ödediklerini anımsatarak bunun düzeltilmesini talep etti.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.