Şimşek, İsrail-Hamas savaşını değerlendirdi: Geçici olumsuz etkisi olabilir

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Şimşek, İsrail-Hamas savaşını değerlendirdi: Geçici olumsuz etkisi olabilir

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Çatışmanın başka yerlere sirayet etmemesinin önemli olduğunu vurgulayan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek “Petrol fiyatları ve enerji fiyatlarındaki yükseklik yakın dönemde arz kısıntılarından kaynaklanıyor. Bu belirsizlik, bu çatışmaların geçici olumsuz etkisi olabilir” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İsrail-Filistin çatışmasının ekonomiye etkisini değerlendirdi. A Para ve A Haber ortak yayınında konuşan Şimşek “Bölgemizdeki çatışma ortamı olumlu olamaz. Bunun geçici olmasını ve sınırlı olmasını temenni ediyoruz. Çatışmanın başka yerlere sirayet etmemesi önemli. Petrol fiyatlarında, enerji fiyatlarındaki yükseklik yakın dönemde arz kısıntılarından kaynaklanıyor. Bu belirsizlik, bu çatışmaların geçici olumsuz etkisi olabilir. Ama esas belirleyici olan büyümedir, taleptir. Şimdi talebin zayıf olduğu bir dönemdeyiz. Ben kalıcı, 1970’li yıllar tarzı bir petrol şoku öngörmüyorum. Kalıcı bir etkisi o anlamda sınırlı olur” dedi.

KKM’DEN ÇIKIŞ BAŞLADI

Şimşek, KKM’den çıkışın başladığını, rezervlerde de 22 milyar doların üzerinde bir artış olduğunu söyledi. Büyümedeki yeniden dengelemeyle ithalatın azalacağını, altına olan ilginin de düşeceğini belirten Şimşek, bunun sonucunca dış ticaret ve cari açığın azalacağını dile getirdi. Şimşek, son 20 yılda yıllık 8 milyar dolar olan altın ithalatının 2023’te 30 milyar dolar olduğuna işaret ederek, buradaki en ufak normalleşmenin cari açığın milli gelire oranını en az yüzde 1 azaltacağını bildirdi. Şimşek “Türk lirasının bu saatten sonra kalıcı olarak değer kaybı için bir sebep kalmayacak. Çünkü bugünkü mevduat faizleri iyi. Reel faiz patikasına girmiş durumdayız” dedi. Şimşek enflasyonda momentum kaybının aylık bazda önümüzdeki birkaç ay içinde, yıllık bazda kalıcı yüksek dozda dezenflasyonun ise hazirandan itibaren başlayacağını söyledi.

ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ

Emeklilere yapılacak 5 bin liralık ödemeye ilişkin bilgi veren Bakan Şimşek “Bütçe imkânlarını sonuna kadar zorladık. Memurumuzu, işçimizi, emeklimizi hiçbir şekilde enflasyona ezdirmeyeceğiz. Önümüzdeki dönemde emeklilerimizi önceliklendireceğiz” dedi. Şimşek, yüksek ücret artışlarının yüksek enflasyona neden olduğunu, bu kısır döngünün kırılması gerektiğini dile getirdi. Şimşek “Bu kısır döngüyü sadece ücret politikaları üzerinden değil, para politikasını rasyonelleştirerek kıracağız. Maliye politikasında harcamaları kontrol edeceğiz, kamuda tasarrufla yapacağız” ifadesini kullandı.

YATIRIMCI TURU DEVAM EDECEK 

Londra’da gerçekleştirdiği temaslarla ilgili bilgi veren Bakan Mehmet Şimşek, Türkiye’ye büyük ilgi olduğunu ve 100’ün üzerinde yatırımcıyla yoğun temaslarda bulunduğunu söyledi. “Bütün yatırımcılardan, bütün kesimlerden ilgi çok yoğun. Bu, son dönemde bir miktar fon akışına dönüştü. Önümüzdeki dönemde bunun yoğunlaşmasını bekliyoruz” diyen Şimşek, gelecek 1-2 hafta içinde Abu Dabi, Doha ve Riyad’a gitmeyi planladığını ifade etti. Dünya Bankası toplantıları için bugün Marakeş’e gideceğini dile getiren Şimşek, şöyle konuştu: Daha sonra Fransa’da Alman, Fransız yatırımcılarla bir zirve var. Bir günlüğüne oraya da gideceğim. Gitmedik yer bırakmayacağız, çünkü bizim derdimiz Türkiye’ye doğrudan yatırımları artırmak. Yakında Uzak Doğu’ya da gitmeyi planlıyoruz.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...