Sitelerde fahiş aidatların önüne geçilecek

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Sitelerde fahiş aidatların önüne geçilecek

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Son dönemde gündemden düşmeyen fahiş site aidatlarıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet ile İçişleri Bakanlıkları, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda değişiklik üzerinde çalışıyor.

Fahiş aidat artışının önüne geçmek için üç bakanlık tarafından yürütülen yeni kanuni düzenlemeye ilişkin bilgi veren Piri Reis Üniversitesi Medeni Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Hulki Cihan, 1965’li yıların ihtiyaçlarına göre hazırlanan Kat Mülkiyeti Kanunu’nun miadını doldurduğunu belirterek, yeni düzenlemeyle site yönetiminin denetleneceğini, aidat artışlarıyla ilgili nitelikli çoğunluğun karar vereceğini söyledi.

YENİ DÜZENLEMEYLE SERTİFİKA ŞARTI GELİYOR

Kanunun eski olmasının yanı sıra bir de uygulamada problem yaşandığına dikkati çeken Cihan, Türkiye’de yaklaşık 3.800 site yönetim şirketi olduğunu söyledi. Cihan, bu şirketlerin bir kısmının yeterli donanıma sahip olmadığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bu yetersizlik özellikle büyük sitelerde sorunların daha da büyümesine neden oluyor. Bu şirketlerin yönetimsel anlamda yaptığı hatalar ve eksikler, Türkiye’de bir site yönetimi sorununu gündeme getirdi. Bu yönetim hatalarıyla ilgili hakkını aramak için mahkemeye giden site sakinlerinin açtıkları davaların tamamlanması yaklaşık 5 seneyi buluyor. Kat maliklerinden fahiş aidatlar veya hiç gerçekleşmeyen masrafları kağıt üzerinde göstererek, ek bütçeler alınması siteler için en büyük meselelerin başında geliyor.

Yeni düzenlemeyle her site yönetim şirketi artık faaliyetine devam edemeyecek, bunun için belli sertifikalar alması gerekecek. Site yönetim şirketlerini bağımsız denetçiler denetleyecek ki bunu çok önemsiyorum. Denetçiler tarafından mali bütçeler denetlenecek zira orta ölçekli bir site neredeyse küçük ölçekli bir şirketin sermayesine bedel. Aidat artışıyla ilgili mevcut Kat Mülkiyeti Kanunu’nda oy çokluğu yeterliydi artık nitelikli çoğunlukla karar alınacak. Bu da önemli bir ayrıntı."

SİCİLE BAKILACAK

Cihan, yeni düzenlemeye göre site yönetimine gelecek kişilerin sicillerine de bakılacağını vurgulayarak, belli suçlardan hüküm almamış kişilerin site yönetiminde yer alabileceğini, bunun da sitelerde zorla yönetimi ele geçiren birtakım illegal grupların önünü keseceğini söyledi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...