Kur Korumalı Mevduat'ın süresi uzayacak mı? Bakan Nebati canlı yayında müjdeyi verdi

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Son Dakika: Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TGRT Haber canlı yayınında Ercan Gürses'in sorularını cevapladı. Bakan Nebati KKM'nin 31 Aralık'tan sonra uzatılabileceğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TGRT Haber canlı yayınında TGRT Haber Temsilcisi Ercan Gürses'in sorularını cevapladı. Mersin 1'inci sıradan milletvekili adayı gösterilen Bakan Nebati, seçimden sonra ekonomide atılacak adımlara yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Bakan Nebati, muhalefete faiz konusu üzerinden yüklendi. Bakan Nebati, Kur Korumalı Mevduatın 31 Aralık'tan sonra uzatılabileceğinin sinyalini verdi.

İşte Nebati'nin açıklamalarından satır başları:

SEÇİMLER İLK TURDA BİTER

Sayın Cumhurbaşkanımız bizi buraya tayin ettikten sonra, bir aday olarak Mersin'de saha taraması yaptık. Beklediğimizden daha fazla bir ilgiyle karşılaştık. Mersin Türkiye'nin bir resmi. İç göçten dolayı farklı kesimlerden vatandaşların bir araya geldiği bir şehir. Bu nedenle Türkiye'nin bir yansıması.

Muhalefet beni kavgacı bir dille aynı ortama sokmaya çalıştı ama biz buraya kavga etmeye gelmedik. Kavga etmeden yolumuza devam edeceğimizi söyleyince bunun karşılığını seçmenlerimizde gördük. Muhalif parti mensuplarından dahi çok içten selamlar aldık, bu da verdiğimiz mesajın yerine ulaştığını gösteriyor. Mersin'de çok farklı bir sonuç alacağımıza inanıyorum. Birinci turda biteceğini çok net olarak görüyorum.

TÜRKİYE EKONOMİ MODELİ

2021 yılının sonunda atandık. Türkiye Ekonomi modeli, Cumhurbaşkanımızın hükümet politikası olarak koyduğu uygulamaların bir izdüşümü. Bir şeyi netleştirelim. Cumhurbaşkanımız Kabine'nin başı.Onun belirlemiş olduğu politikalar setinden biridir ekonomi politikası. Diplomasi, iç-dış güvenlik vs. gibi konularda nasıl ki bir politikalar bütünlüğü varsa biz de adını Türkiye Ekonomi Modeli adını koyduğumuz paradigmalar seti, aslında Cumhurbaşkanımızın bize gösterdiği yola inanan bir bakanı olarak, o yol çerçevesinde çizdiğimiz bir set. Uygulamaya başladığımızdan beri Çin, modeli, Kore modeli gibi tartışmalar oldu. Makro ekonomik göstergeleri, 21 yılında gerçekleştirilen bütün başarıları ortaya koyan, ülkenin adını veren yani Türkiye Ekonomi Modeli olarak sunulması gerektiğine inanan ve bu konuda ısrarcı olan birisiyim. Bunun eksiği aksağı varsa düzeltmesi ve olağanüstü şartlardan ortaya çıkan pozitif yönleri geliştirecek adımlar atmaya devam ediyoruz.

Ortodoks politikadan ayrışıp Heterodoks politika ortaya koyuyoruz. Bunun Türkçesi şu; nasıl ki Cumhurbaşkanımız 'dünya 5'ten büyüktür' diyerek meydan okuyorsa, bizim de Türkiye Ekonomi Modeli onların da bize dayattıkları reçetelere karşı fakat onların da uyguladıkları politikaları uygulamaya başladığımız bir süreç.

FAİZİN TÜRKİYE'DE ARTIK BİR KARŞILIĞI YOK

Muhalefet Merkez Bankası faiz oranlarını manşet enflasyonunun altına tutuyorlar diyor. Ama bize dayatılan şey şu; sizdeki merkez bankası faiz oranları mutlaka manşet enflasyona ya yakın olacak ya da üstünde olacak. Peki siz niye uygulamıyorsunuz? Anca olağanüstü durumlarda yapıyorlar bunu. 

Geçen yılın başında skeçlere konu olan, dalga geçilen duruşumuzu şimdi başarısının sonuçlarını görünce şimdi ben de onlara rest çekiyorum. Madem ki siz tekrar Ortodoks politikaya dönmeyi düşünüyorsunuz, bu durumda faizleri tekrar artıracak mısınız? Muhalefete 4 aydır ısrarla soruyorum bunu. 

Dolandırarak faizi artıracaklarını söylüyorlar. Faizleri yükseltmeyi düşünen o çok değerli ekonomistlere soruyorum. Faiz artırımının bugün Türkiye'de karşılığı yok. İş dünyasında bugün Merkez Bankası faiz oranlarının artırılmasında bir karşı duruş sergiler. 

Kur Korumalı Mevduat'ın süresi uzayacak mı? Bakan Nebati canlı yayında müjdeyi verdi

FAİZ YÜZÜNDEN ABD'DE BANKALAR BATMAYA BAŞLADI

Faiz artırımının bankacılık sektörü üstünde büyük zararları var. ABD'de 3 tane bankanın 500 milyar dolar üzerinde zararla batması gibi. Faizin artırılmasıyla Türkiye'ye de büyümenin ve üretimin düşeceğini muhalefet de biliyor.

Toplumu kandırıyorlar. Bizim çözüm önerilerimiz çebimizde. Aksaklık varsa seçimden sonra 5 yıl içinde her tür güncellemeyi yapacağız. Kesinlikle hiçbir şartta faiz artırmadan bu işi çözeceğiz.

ENFLASYON BÜYÜMEDEN TAVİZ VERMEDEN DÜŞÜRECEĞİZ

Enflasyon sorununda da vadeye yayılarak, büyümeden taviz vermeden, şirketleri ve esnafları bitirmeden yolumuza devam edeceğiz. Deprem felaketine rağmen istihdamı artıracağımızı, işsizliği azaltacağımızı iddia ediyorum.

KUR KORUMALI MEVDUAT UZATILACAK MI?

KKM ile kurları daha öngörülebilir bir yapıya dönüştürdük. KKM şuan 2,2 trilyona gelmek üzere. Vatandaşlarımızın dövizle ilgili bir sıkıntısı yok. 1 dolar olarak KKM'ye yatırım yaptıysa 1 dolar olarak geri alacağını biliyor. 31 Aralıkta süresi bitecek olan KKM'yi uzatabililiriz.

Şu anda dövizde ralli olacak, 25 TL olacak, 35, 40 TL olacak gibi söylemler, aynı kaynaklardan geliyor. Şimdikiler daha korkarak yapıyor bunu. Anlı şanlı önlerinde Profesör yazan, dertleri sadece takipçilerini artırmak olan, Türkiye ekonomisini düşünmeyen, küçük yatırımcıları olumsuz etkileyenler bunu açıkça söylemiyor, fısıltı şeklinde yayarak piyasada farklı oranların çıkmasına yol açacak adımlar atıyorlar.

15 Mayıstan itibaren uygulayacağımız politikalarla döviz üzerindeki spekülasyonların altının boş kalacağını göreceğiz.

Muhalefet 1990'lı yıllardaki reçeteyi uygulamak istiyor. Bu o zamanlarda geçerli olabilir. Ama siz 50 yıllık bir reçeteyi, 85 milyonluk dinamik 10 bin doları geçen milli gelire sahip bir nüfusa aynı reçeteyi uygulayamazsınız. 

15 Mayıs sabahı gerek serbest piyasa, gerek Merkez Bankası tarafında oluşturulan fiyatların nasıl dengeye geldiğini göreceksiniz.

MUHALEFETE SORUYORUM FAİZ ARTIRACAK MISINIZ?

Muhalefete soruyorum. Faiz artırımını destekliyor musunuz? Faiz artırımı yapacaksanız faiz artırımının manşet enflasyona yakınsaması ne kadar olacak? Geçecek mi geçmeyecek mi? Geçecekse finansal piyasaları, büyümeyle ilişkilerini nasıl açıklıyorsunuz? IMF ile anlaşacak mısınız? Çıkın net olarak açıklayın. Çok iyi biliyorsunuz ya, dünya övüyor ya, o zaman açıkça söyleyin. Net olarak ben söylüyorum, biz IMF ile anlaşma yoluna gitmiyoruz, böyle bir ihtiyacımız yok. Faiz artırımına gitmeyeceğimizi açıkça söylüyorum. Muhalefet faiz kıskacında, sorularımıza cevap veremiyor."

DÖVİZDE MAKAS ARALIĞI TARTIŞMALARI

Bankalarla serbest piyasada, bazen Merkez Bankası ile banka ve serbest piyasa arasında uyumsuzluk olabilir. Günün ihtiyaçlarına, arzın durumuna, vatandaşların tutumuna göre değişiyor. Şu andaki makasın genişleyip daralması serbest piyasa koşulları içinde oluşan bir şey ama bunu tetikleyen şeyler var. Dolar ralli yapacak diyenler bunun etkisini tam hissettiremediler çünkü 20 Aralık'tan önce yaşananları vatandaşların biliyor olması ve bize duyulan güven. İkincisi piyasada oluşabilecek spekülatif söyleme dönüştürerek 5 gün içinde birtakım operasyon çekebilirler ama 15 Mayıs'tan itibaren bu makasın çok hızlı çekilde olması gereken noktaya geleceğini hep beraber göreceğiz."

ERDOĞAN'IN ENFLASYON KARŞISINDA 21 YILLIK BİR DURUŞU VAR

Cumhurbaşkanımızın enflasyon karşısında 21 yıllık bir duruşu var. Özellikle dar gelirliyi ezdirmemek yönündeki bir taahhüdü var ve bunu yerine getirdi. Bugüne kadar enflasyonun üstünde bir maaş artışı yapıldı. Özellikle salgın, savaş ve deprem döneminde vatandaşın bunu en az şekilde hissetmesi için her türlü enstrüman açıkça kullanıldı.

Enflasyonun yüksek hissedilmesinin iki temel sebebi var. Birincisi salgın, savaş ve yurt dışındaki emtia fiyatlarının artmış olması ve enerji ithalatçısı olduğumuz için yansımasının çok ağır şekilde hissedilmesi. İkincisi 2021'in son aylarında döviz kurundaki aşırı yükselişin getirmiş olduğu enflasyon baskısıyla bunun katlamalı olarak hissedildiği bir dönemi yaşamız olmamız.

Biz çok net şekilde dedik ki, enflasyonla mücadelede büyümeden taviz vermeyeceğiz, işsizliğe yol açacak adımlar atmayacağız, firmalar yoluna devam edecek. Bunun Türkçesi şu, acı reçete yok. Bugüne kadar acı reçete uygulamadan buralara geldiysek, seçimden sonra da acı bir reçetenin tersine özellikle gayrimenkul piyasasındaki hareketlilikle büyümesini artırarak devam ettirecek. Yıllık büyümemizi seçim vaadi olarak güncelledik ve yüzde 5,5'e çektik."

'ENFLASYON KALICI OLARAK DÜŞECEK'

Enflasyonun kalıcı olarak düştüğünü toplum hissedecek. Motorin 30 liraya gelmişti, şu an 17 lira seviyelerinde. Benzin 25 lira civarındaydı, şu anda 19 lira. Geçen yıla göre motorin fiyatlarında 3'te birlik bir azalma, aynı zamanda benzinde de azalma var. Gübre fiyatlarında da düşme oldu. Gıda fiyatlarının da önümüzdeki süreçte dünyadan da ayrışarak bize enflasyonu düşürecek şekilde kalkısı olacağını düşünüyoruz.

PATATES SOĞAN FİYATLARI

Şimdi üreticilere sesleniyorum. Enerji fiyatları, lojistik maliyetleri, gıdada gübre fiyatları düştü. O zaman fiyatların artmasını gerektirecek bir şey var mı? Soğan fiyatları 15 liranın aşağısına düştü. Bu tür mevsimsel etkilerden dolayı, arzın çok olmasıyla bir politka oluşturursanız yarı yolda kalırsınız. Bir ay önce siz bir sebze üzerinden ekonomi politikanızı kurarsanız, Türkiye gibi mevsimsel şartların net şekilde hissedildiği bir ülkede sizi yarı yolda bırakabilir.

Soğanla, patatesle bir yere kadar. Vatandaş elbette haklı, sorabilir niye 30 liraya çıktığını. Ama bu birilerini yarı yolda bıraktı. Ellerinde hiçbir şek kalmadı. Bizim elimizde ne var? İha, Siha, doğal gaz var, Altay var, TCG Anadolu var, Kaan var, var oğlu var. Bunlar mevsimsel şartlara bağlı değil. 21 yıllık başarının sonuçlarıdır."

BANKALARDA KREDİ SORUNU VAR MI?

Kredi kullanımında önceki yıllara kıyasla azalma yok. Kullandırılan kredilerin çok daha fazla KOBİ'lere daha fazla kaynak aktarılarak değerlendirildiği bir sistem var. Dolayısıyla bununla ilgili bir şikayet olamaz. Şikayetin birinci nedeni; enflasyon geçen yol yüzde 64'lere çıkmıştı. Siz kalkıp yüzde 85'lik enflasyonda yüzde 25'lik faiz kullanırsanız bunun anlamı şudur; siz aslında ucuz bir finansman imkanı sağlıyorsunuz, kendi maliyetlerinizi düşürüyorsunuz, ondan dolayı da ucuz krediye yoğun talep oluyor. Krediye daha fazla ihtiyaç duyulmasının sebebi finansal ihtiyaçların giderilmesi değil, tersien girdi maliyetlerinin aza indirilmesi noktasında artan bir talep patlaması.

Bankalarla merkez bankası arasındaki uyumsuzluğun doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü piyasanın kendi içerisindeki koşulları birlikte değerlendirip bunu zaman içerisinde gerçekleştireceğine inanıyorum. Türkiye'nin alışık olmadığı, birilerinin hala karşı çıktığı bir politikalar setiyle yola çıkıyoruz, yeni uygulamalar yapıyoruz. Bunun için zaman dilimine ihtiyaç olduğu aşikar. Ekonomi yönetimi sabah bir çimi biçmek gibi değil, inanmak gerekiyor, beklemek gerekiyor.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...