Bakan Şimşek'ten rezervlerle ilgili net mesaj: Güçlü şekilde devam edecek

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Bakan Şimşek'ten rezervlerle ilgili net mesaj: Güçlü şekilde devam edecek

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Piyasa koşulları elverdiği ölçüde uluslararası rezerv birikimine devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervleri, 29 Eylül haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 300 milyon dolar azalarak 122 milyar 203 milyon dolar oldu. Merkez 15 hafta üst üste artmasının ardından ilk kez geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gerileyen rezervler hakkında ilk kez konuştı. Piyasa koşulları elverdiği ölçüde uluslararası rezerv birikimine devam edeceklerini belirten Şimşek, "Ülkemize ilave dış kaynak sağlamaya yönelik çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz." dedi. 

"ÜLKEMİZE DIŞ KAYNAK SAĞLAMA ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR"

Açıklamaları sosyal meyda hesabı X'ten yapan Bakan Şimşek paylaşımında şu ifadeleri kullandı: "Piyasa koşulları elverdiği ölçüde uluslararası rezerv birikimine devam edeceğiz. 29 Eylül’de brüt döviz rezervleri haftalık 3,3 milyar dolar gerileyerek 122,2 milyar dolar oldu. Bu gelişmede altın fiyatları ile swap işlemlerinin etkili olduğu görülüyor. Söz konusu dönemde yurtiçi swap stoku 2,2 milyar dolar azalırken, altın fiyatındaki gerilemenin etkisi ise 1,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. 

Ülkemize ilave dış kaynak sağlamaya yönelik çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Bu çerçevede Londra’da çok verimli toplantılar yaptık."

https://twitter.com/memetsimsek/status/1710309907210100992

ULUSLARARASI REZERV NEDİR?

Uluslararası rezervler; ülkelerin para otoriteleri tarafından kontrol edilen, kullanıma hazır, birbirlerine çevrilebilme özelliği bulunan ve uluslararası ödeme aracı olarak kabul edilen varlıklardır. 

Herhangi bir para biriminin merkez bankaları ve para üstünde söz sahibi kuruluşlarca tutulan miktarı olarak da bilinir. Günümüz koşullarında uluslararası rezerv terimi bu kurumların elinde tuttuğu döviz, altın ve özel çekme haklarını da kapsar.

Günümüzde uluslararası rezervlerde baskın para birimi Amerikan dolarıdır. Bunun yanı sıra Euro büyük bir yüzde teşkil etmektedir. Japon yeni, İngiliz sterlini ve Çin yuanı uluslararası rezervlerde payını arttıran paralardır.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...