Son Dakika! Merkez Bankası açıkladı: Altın hariç cari işlemler 6 milyar dolar fazla verdi

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Son Dakika! Merkez Bankası açıkladı: Altın hariç cari işlemler 6 milyar dolar fazla verdi

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Son Dakika: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Verilere göre cari işlemler Ağustos’ta 619 milyon dolar açık verdi. Altın ve enerji hariç ise 6 milyar dolar fazla verdi.

Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos ayı ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Verilere göre Ağustos'ta cari işlemler hesabı 619 milyon dolar açık verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de işaret ettiği altın ithalatı çıkarıldığında ise cari işlemler hesabı ise 6 milyar 149 milyon dolar fazla verdi.

DIŞ TİCARET AÇIĞI BELLİ OLDU

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 7.104 milyon ABD doları olurken hizmetler dengesi  kaynaklı girişler 7.266 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5.749 milyon ABD doları oldu. Birincil gelir dengesi kalemi 922 milyon ABD doları net çıkış, ikincil gelir dengesi kalemi ise 141 milyon ABD doları net giriş kaydetti.

BANKALAR 152 MİLYON DOLAR BORÇLANDI

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 106 milyon ABD doları olarak kaydedildi. Portföy yatırımları 880 milyon ABD doları tutarında net giriş yaşadı. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 131 milyon ABD doları net satış, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 382 milyon ABD doları net alış yaptığı görüldü.  Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 152 milyon ABD doları net borçlanma gerçekleştirdi.

RESMİ REZERVLER 5 MİLYON DOLAR ARTTI

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 83 milyon ABD doları net artış kaydetti. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 141 milyon ABD doları net artış, Türk lirası cinsinden 121 milyon ABD doları net azalış olmak üzere toplam 20 milyon ABD doları net artış yaşandı.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar 1.294 milyon ABD doları net kullanım, Genel hükümet ve diğer sektörler ise sırasıyla 122 milyon ABD doları ve 679 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleşti. Resmi rezervlerde bu ay 5.134 milyon ABD doları net artış oldu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...