TÜİK Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
TÜİK Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı

Ekonomi Haberleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Mart ayında yüzde 50,51 olarak gerçekleşen enflasyon Nisan ayında yüzde 43,68'e geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Verilere göre Nisan ayında enflasyon, yıllık %43,68 oranında gerçekleşti. Enflasyon Ocak 2022'den beri ilk kez yüzde 50'nin altına inmiş oldu. Aylık bazda TÜFE önceki aya göre yüzde 2,39 arttı.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ HIZLANIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Buna göre,TÜFE'deki değişim 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,39, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,21, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,68 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 67,20 olarak gerçekleşti.

SON DAKİKA HABERİ: Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı - 1

NİSANDA EN YÜKSEK ARTIŞ HABERLEŞMEDE

TÜFE'de ana harcama gruplarında önceki aya göre en yüksek artış yüzde 5,93 ile haberleşmede görüldü. Konutta ise yüzde 1,47'lik düşüş meydana geldi. 

YILLIK BAZDA EN ÇOK ARTIŞ SAĞLIKTA

Yıllık bazda bakıldığında en yüksek artış yüzde 66,62 ile sağlıkta gerçekleşrken, en az artış yüzde 13,82 ile giyim ve ayakkabıda görüldü.

Nisanda TÜFE'de kapsanan 143 temel başlıktan 113'ünde artış, 24'ünde düşüş gerçekleşirken, 6 başlıkta değişim olmadı. 

16 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE 

Enflasyon mart ayında 50.51 seviyesindeydi. Nisan ayı verileriyle birlikte düşüş giderek hızlandı. Böylece enflasyon Ocak 2022'den beri ilk kez yüzde 50'nin altına inmiş oldu.

EKONOMİSTLERİN BEKLENTİSİ YÜZDE 37'YDİ

Merkez Bankası’nın finans sektörü katılımcılarıyla yaptığı ankette, cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 37,72 iken, bu anket döneminde yüzde 37,77 oldu.

İSTANBUL'DA EN ÇOK FİYAT ARTIŞI AYAKKABIDA OLDU

Türkiye'nin en büyük ticaret odası olan İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre perakende fiyatlarda yıllık artış yüzde 62,46 oldu. İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 4,57, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 3,14 oranında arttı.

İTO verilerine göre 242 ürünün 136’sının perakende fiyatı artarken, 29 ürünün fiyatı düştü, 77 ürünün fiyatı ise değişmedi. Nisan ayında en çok fiyatı artan ürün yüzde 40,12 oranında artışla erkek ayakkabısı oldu. En çok azalan ise yüzde 34,60 oranla yeşil soğan oldu.

MEMUR EMEKLİ MAAŞLARI VE ASGARİ ÜCRETİ ETKİLEYECEK

Memur, emekliler ve asgari ücrete yapılacak ara zam oranı yavaş yavaş netleşmeye başladı. Memur ve emeklilerin zam oranı ocak ayında yüzde 8 toplu sözleşme artışı ve enflasyon farklı ile yüzde 16.48 çıkmış, eklenen 13,52 puanla yüzde 30'luk bir zam almaya hak kazanmışlardı. Ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “Temmuz ayında enflasyonu da dikkate alıp yeni bir asgari ücret belirleyeceğiz" sözleri sonrasında asgari ücrete de TÜFE oranlarına paralel bir artış yapılması bekleniyor. Ocak ayında yüzde 54 zam yapılan asgari ücret yeniden değişecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...