Ticaret Bakanı Ömer Bolat ihracatta yeni hedefi açıkladı: Yıl sonu 100 milyar doları aşacak

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ihracatta yeni hedefi açıkladı: Yıl sonu 100 milyar doları aşacak

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Türkiye Ekim ayında tarihin en yüksek ihracat rekorunu kırdı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracatta yeni hedefi açıkladı. Bakan Bolat, hizmet ihracatının yıl sonunda 100 milyar doları aşacağını söyledi.

Türkiye ihracatta rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Ağustos, Eylül ve Ekim ayında rekor seviyelere yükselen ihracat için Ticaret Bakanı Ömer Bolat yeni hadefi açıkladı. Bakan Bolat yıl sonunda hizmet ihracatının 100 milyar doları aşacağını söyledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2022'de en fazla hizmet ihracatı gerçekleştiren şirketlerinin ödüllendirildiği "Hizmet İhracatçıları Buluşması ve 2022 Yılı İhracat Şampiyonları" töreninde dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Küresel ticarette gerilemenin yaşandığı kırılgan ortamda hizmetler ticaretinin öneminin daha çok arttığını, özellikle cari açık sorunu olan ülkeler için hizmetler ihracatının öneminin çok daha fazla olduğunu anlatan Bakan Bolat, hizmetler sektörünün, malların ticaretine kolaylaştırıcı etkiler sunan bir sektör olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE HİZMET İHRACATINDA DÜNYADAN HIZLI BÜYÜDÜ

Turizmden taşımacılığa, yazılım-bilişimden kültürel faaliyetlere, sağlık hizmetlerinden eğitim hizmetlerine, dizi-film ihracatından danışmanlık hizmetlerine varıncaya kadar birçok alanda çok büyük gelişmeler kaydedilmekte ve ülkemiz için de önemli fırsatların ortaya çıktığını sölyeyen Bakan Bolat, Türkiye'nin hizmet ihracatında dünyadan daha hızlı büyüdüğünü söyledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ihracatta yeni hedefi açıkladı: Yıl sonu 100 milyar doları aşacak

Türkiye Yüzyılı vizyonunda hizmet ihracatının gelişmesi konusunun önemli bir unsur olduğunu dile getiren Bakan Bolat, "Dünyayla kıyasladığımızda hizmetler ihracatı son 10 yılda ortalama 4,5 büyümüş. Türkiye'de ise hizmetler ihracatı yıllık ortalama yüzde 7,3 büyümüş. Demek ki dünyadan daha hızlı büyüdük. Hizmetler sektörünün sahip olduğu büyük potansiyeli ihracata dönüştürmesi ve yapılan muazzam yatırımların meyvelerini görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz." dedi.

TÜRKİYE YÜZDE 2'LİK PAY ALACAK

2021'de 61,5 milyar dolar olan hizmetler ihracatının 2022'de yüzde 45'lik artışla 89 milyar dolara ulaştığını ve bunun Cumhuriyet tarihinin zirvesi olduğunu belirten Bolat, "Dünyada hizmetler ihracatı yıllık 7 trilyon dolar civarında, malların ihracatı ise 25 trilyon dolar civarında. İşte bu küresel rakamlar içinde paylarımızı arttırmaya çalışıyoruz. Mal ihracatında 25 trilyon dolar içinde 255 milyar dolarla payımızı yüzde bir 1,03'e yükselttik. Ama hedeflerimiz büyük, inşallah 2028'e kadar, malların ihracatı içinde dünyadaki payımızı yüzde 1,2'e ve 375 milyar dolar toplam mal ihracatına, hizmetler ihracatında da 200 milyar dolarlık bir mutlak hedefle ve bunun da dünya hizmetler ihracatındaki payını yüzde 2'ye yükseltmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ihracatta yeni hedefi açıkladı: Yıl sonu 100 milyar doları aşacak

HİZMET İHRACATINDA 100 MİLYAR DOLAR AŞILACAK

Ticaret Bakanı Bolat, geçen yılki 89 milyar dolarlık hizmet ihracatının 50 milyar dolarının net fazla olduğunu ifade ederek, hizmetler ihracatının dış ticaret açığını kapamada çok önemli bir fonksiyonu olduğunu vurguladı.

Hizmetler sektöründeki ihracatın 2023'te de artmaya devam ettiğini aktaran Bolat, şunları kaydetti:

"Ocak-eylül döneminde yüzde 14,3'lük bir artışla 75 milyar dolarlık bir hizmet ihracatı elde edildi. Son 12 ay itibarıyla baktığımızda da rakam 100 milyar dolara yaklaştı, 98 milyar 300 milyon dolar. İnşallah, hizmetler ihracatında, son 3 ayla birlikte 100 milyar doları aşacağız. Bu noktada özellikle şunu ifade etmek istiyoruz, Türkiye'miz hizmetler ihracatının da katkısıyla dış ticaretteki temmuz ayından bu yana başlayan mal ihracatındaki artışlarımızla cari işlemler hesabında olumlu gelişmeler kaydetmeye başladı. Eylül ayında yaklaşık 2 milyar dolarlık bir cari işlemler fazlası verdik. Bu son 23 ayın en yüksek aylık cari işlemler fazlasıdır. Ekim ayından da umutluyuz. Çünkü dış ticaret açığımız 6,7 milyar dolardı. Kasım ayına da iyi başladık ihracat cephesinde. İnşallah cari işlemler açığını geçen yılki 48 milyar doların altında tutacağız."

Ticaret Bakanlığı'nın hizmetler ihracatına verdiği desteklere ilişkin de Bolat, "Hizmet ihracatçılarımıza 2022 yılında 1 milyar lira, 2023'te 1 milyar 700 milyon lira destek ödemeleri yapıldı. Hizmet ihracatçılarımıza verdiğimiz destek, yıl sonuna kadar 2,5 milyar liraya ulaşacak. Gelecek yıl için ise 5 milyar liranın üzerinde destek paketleri hazırladık. Bunun müjdesini şimdiden verebilirim." değerlendirmesini yaptı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...