Kuveyt'e 150 Türk iş adamıyla çıkarma: Troller ticareti zehirleyemeyecek

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kuveyt'e 150 Türk iş adamıyla çıkarma: Troller ticareti zehirleyemeyecek

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türkiye-Kuveyt Ticaret Forumu’na katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 1 milyar dolara yaklaştığına dikkat çekerek “Hedefimiz 5 yılda 5 milyar dolar ihracat. Sosyal medya trollerinin ilişkilerimizi zehirleme çabalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Türkiye yatırım ve finansman arayışında rotayı Körfez ülkelerine çevirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katar, BAE ve Suudi Arabistan ziyaretlerinin ardından Türk ihracatçıları da Kuveyt’e çıkarma yaptı. Ticaret Bakanlığı önderliğinde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Tekstil Konfeksiyon İhracatçıları Birlikleri (İTKİB) organizasyonuyla gerçekleştirilen Türkiye-Kuveyt Ticaret Forumu’na 150 ihracatçı ve iş insanı katıldı. Forumda yüz yüze ikili görüşmeler gerçekleştirilirken yatırım ve ticaret hacmini arttırma konusunda mutabık kalındı. Formun açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve Kuveyt’in özel ilişkilere sahip olduğunu belirterek “Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kuveyt için ‘Türkiye’nin Körfez’e açılan kapısı, Türkiye de Kuveyt’in Avrupa ve Asya’ya açılan kapısı’ demişti. Kuveyt ile ekonomik yatırım alanında hiç anlaşmazlığımız olmadı. Dostluğu, kardeşliği sağlam ittifaklara dayanıyor. Kuveyt 99 depreminde ve Kahramanmaraşlı depremlerde ilk yanımızda oldu” dedi. 

18 SİHA SATIŞI YAPTIK

Bakan Bolat, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 956 milyon dolara ulaştığına dikkat çekerek “Bu yıl 680 milyon dolar olarak gerçekleşen ticaret hacminde Türkiye 575 milyon dolar ihracata imza attı. Ticaret hacminde geçen yıla göre yüzde 15 eksideyiz. Bunda dünya ticaretinde yaşanan olumsuzluklar etkili oldu” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin Kuveyt ile 18 SİHA alım sözleşmesi imzaladığına da değinen Bolat, şunları kaydetti: 427 Kuveytli şirketin ülkemizde finans, gayrimenkul, imalat ve turizm sektörü başta olmak üzere 2 milyar dolara yakın faaliyetleri söz konusu. Türk firmaları ise Kuveyt’te 9 milyar dolarlık 50 proje gerçekleştirdi. İnşallah ticaret hacmini 5 yılda 5 milyar dolara çıkaracağız.

İSLAM ÜLKELERİ İLE 50 MİLYAR DOLAR

Rize’de bir Kuveyt vatandaşının öldürülmesiyle ilgili olaya da değinen Bolat “Geçtiğimiz yaz Türkiye’de ve sosyal medyada pompalanmaya çalışılan yabancı düşmanlığı tutmadı. Sosyal medyada trollerin ilişkileri zehirleme çabaları olduğunu görüyoruz. Kimse bu oyuna gelmemeli. Kuveyt halkı Türkiye’yi çok seviyor. Kuveytli yetkililer özellikle savunma sanayiinde yeni iş birliklerine istekli olduklarını dile getirdi” diye konuştu. 

Bolat, Türkiye’de 85 bin doğrudan yatırımcı, 285 milyar doları aşkın da doğrudan yatırım bulunduğunu, bunun 50 milyar dolarının İslam ülkelerine ait olduğunu sözlerine ekledi.

Kuveyt Sanayi ve Ticaret Bakanı Mohammed Othman Alaiban ise Kuveyt’in Türk iş insanlarına sunduğu fırsatlardan bahsetti. Alaiban “Ekonomide yeni döneme girdik. Hem özel hem kamu sektörünün gelişmesi için çalışacağız. Bir dizi kanunlar çıkardık. Bürokratik engelleri kaldırdık, şirket kurmayı kolaylaştırdık. KOBİ’lere mali destekler veriyoruz. Türk şirketlerinin de bu teşviklerden yararlanmasını bekliyoruz” diye konuştu. Öte yandan Bakan Ömer Bolat, Kuveyt temasları çerçevesinde Kuveyt Ekonomi ve Yatırımlardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Saad Hamed Nasır el-Barak ile de bir araya geldi. 

DİYALOĞA AÇIĞIZ

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, farklı sektörlerden 37 firmayla Kuveyt’e ziyarette bulunduklarını, her türlü diyaloğa açık olduklarını dile getirdi. Gültepe “Kuveyt’e yaklaşık 4.000 firmamız ihracat yapıyor. Kazan-kazan ilkesiyle yeni iş birliklerinin temellerini atacağız” dedi. İlaç ve kimya, tarım ve hayvancılık alanlarının yanı sıra demir çelik sektöründe de ciddi bir ihracat potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Gültepe şöyle konuştu: Karşılıklı ticaretin getirdiği bereketi, bolluğu, bu bölgeyle paylaşmak istiyoruz. Çünkü ülkelerimizin refahını artıracak, ticari ilişkilerimizi geliştirecek her fırsatı değerlendirmemiz gerekiyor.

İSRAİL'LE TİCARETİMİZ YÜZDE 50 AZALDI

Bakan Bolat, İsrail’in Gazze’de katliam yaptığını ve bunu şiddetle kınadıklarını söyledi. Bolat, İsrail’in saldırılarının ticarete etkisiyle ilgili bir soruyu “Biz devlet olarak zaten ticaret yapmıyoruz. 7 Ekim’den bu yana son bir ayda ticareti yüzde 50 azaldı” şeklinde cevapladı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...