Türkiye'nin Körfez'e açılan kapısı! Bakan Ömer Bolat duyurdu: Kuveyt ile ticari işbirliği yükselişte

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Körfez ülkesi Kuveyt'te ikili ticaret için önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, Türkiye'nin Körfez'e açılan kapısı niteliğindeki Kuveyt ile ticari işbirliğinin yükseldiğini söyledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bugün resmi ziyaret gerçekleştirmek üzere Körfez ülkesi Kuveyt'e gitti. Türkiye-Kuveyt ikili ticari ilişkiler hakkında açıklama yapan Bakan Bolat, iki ülke arasında işbirliğinin arttığını söyledi.

TÜRKİYE-KUVEYT TİCARETİ YÜKSELİŞTE

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) tarafından organize edilen Türkiye-Kuveyt Ticaret Heyeti ve ikili iş görüşmeleri Kuveyt'te gerçekleştirildi. Toplantıya, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kuveyt Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammed Osman el-Ayban, Türkiye'nin Kuveyt Büyükelçisi Tuba Nur Sönmez, TİM Başkanı Mustafa Gültepe ve iş insanları katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Bolat, ziyaret kapsamında, Kuveyt Ekonomi ve Yatırımlardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Saad Hamed Nasır el-Barak ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammed Osman el-Ayban ile ikili görüşmeler yapacağını söyledi.

Türkiye'nin Körfez'e açılan kapısı! Bakan Ömer Bolat duyurdu: Kuveyt ile ticari işbirliği yükselişte

TÜRKİYE'NİN KÖRFEZ'E AÇILAN KAPISI

Türkiye'nin Kuveyt Büyükelçiliğinde Kuveytli iş insanlarıyla da görüşeceğini belirten Bolat, dolu dolu geçecek programla Türkiye ile Kuveyt ilişkilerine ivme kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Ömer Bolat, Kuveyt'in Türkiye'nin Körfez'e açılan kapısı, Türkiye'nin de Kuveyt'in Avrupa ve Orta Asya'ya giden yolu olduğunu ifade ederek, "Kuveyt, Körfez bölgesinde ve İslam dünyasında Türkiye ile her zaman dost olmuş; siyasal, kültürel ve ekonomik, ticari ve yatırım alanlarında hemen hemen hiçbir zaman bir anlaşmazlık ya da ihtilafımızın olmadığı, mükemmel ilişkilere sahip olduğumuz nadide bir kardeş ülkedir. O yüzden Türkiye ile Kuveyt'in dostluğu, kardeşliği ve ittifakı gerçekten çok sağlam ve sarsılmaz bir ittifak ilişkisidir." diye konuştu.

420'DEN FAZLA ŞİRKET YATIRIM YAPIYOR

Bakan Bolat, iki ülke arasında karşılıklı ticaret hacminin 2022 yılı itibarıyla 1 milyar dolar civarında olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin 673 milyon dolar ihracatı var. Bu yıl, karşılıklı ticarette dünya ekonomisindeki durgunlukta ve dünya ticaretindeki gerilemeden dolayı bir miktar düşüş olmakla beraber bunun geçici olduğuna inanıyoruz. Bu yılın ilk 10 ayı itibarıyla, Türkiye'nin ihracatı 575 milyon dolar ve karşılıklı ticaret 680 milyon dolar seviyesinde. Bunu, karşılıklı görüşmelerle, fuarlarla, alım heyetleri programlarıyla, genel ticaret heyetleri ve sektörel ticaret heyetleri programlarıyla hızlı bir şekilde arttıracağız."

Bolat, Kuveyt devleti ile Baykar arasında milli SİHA Bayraktar TB2 ihracatı sözleşmesi sürecinin başarıyla tamamlandığını hatırlatarak, Türk iş insanlarının Kuveyt'te önemli müteahhitlik başarılarına imza attığını söyledi.

KUVEYT'TE 4 BİN FİRMA İHRACAT YAPIYOR

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Kuveyt ile ticari ilişkilerin derinleştirilmesi için her türlü diyaloğa açık olduklarını belirterek, "Kuveyt'e yaklaşık 4 bin firmamız ihracat yapıyor. Kuveyt'e bu yıl 10 ayda 480 milyon dolar ihracat yaptık." dedi.

"Kuveyt'e yaklaşık 4 bin firmamız ihracat yapıyor. Kuveyt'e bu yıl 10 ayda 480 milyon dolar ihracat yaptık. En yüksek ihracat yaptığımız sektörler, 87 milyon dolarla hazır giyim, 76 milyon dolarla su ürünleri ve hayvansal mamuller, 55 milyon dolarla da kimyevi maddeler şeklinde sıralanıyor. Ayrıca ilaç ve kimya, tarım ve hayvancılık, demir-çelik sektörlerinde ciddi bir ihracat potansiyelimiz var. Bugün tekstilden gıdaya, bilişimden halıya, metalden mobilyaya geniş bir yelpazede firmalarımızla buradayız. Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle karşılıklı ticareti geliştirmesini, bölgenin geleceği adına son derece önemsiyoruz."

Türkiye'nin Körfez'e açılan kapısı! Bakan Ömer Bolat duyurdu: Kuveyt ile ticari işbirliği yükselişte

YATIRIM ALANINDA BÜYÜK FIRSATLAR VAR

Kuveyt Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammed Osman el-Ayban da ticaret heyetinin Kuveyt ile Türkiye arasındaki ticari, ekonomik, yatırım ilişkilerinin daha da artmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Kuveyt'e yabancı yatırımcı çekmek için yaptıkları düzenlemeleri ve kolaylıkları anlatan el-Ayban, "Türkiye ile Kuveyt arasındaki ilişkiler son yıllarda özellikle büyük gelişme kaydetti. Özellikle yatırım ve ticaret alanında son derece iyi ilişkilere sahibiz. Ticaret hacmimiz artıyor. Ancak biz hala karşılıklı yatırım alanında büyük fırsatlar olduğuna inanıyoruz. Bunları da değerlendirmemiz gerekiyor. Bunu da ortak çabalarımızla gerçekleştirebiliriz." diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...