Son Dakika! Ticaret Bakanı Bolat duyurdu: Ekim'de tarihin en yüksek ihracat rekoru kırıldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Son Dakika! Ticaret Bakanı Bolat duyurdu: Ekim'de tarihin en yüksek ihracat rekoru kırıldı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Son dakika haberi: Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Bolat, tarihin en yüksek ekim ayı ihracat rekorunun kırıldığını söyledi.

Son dakika haberi: Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ekim ayına ait dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Bolat "Ekim'de ihracat geçen yıla göre yüze 7,4 artarak 22,9 milyar dolara ulaşmıştır. Allah'a şükürler olsun. Tarihin en yüksek Ekim ayı değerine ulaştık" dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın açıklamaları şu şekilde:

DÜNYA EKONOMİLERİ KÜÇÜLÜYOR

"3,5 yıl önce patlak veren covid pandemisi 2 yıl önce ortaya çıkan Rusya-Ukrayna savaşı, artan büyük enflasyon dalgası gibi faktörler altında dünya ekonomisi yavaş ve dengesiz toparlanma sürecinde. 2023'te belirgin durgunluk yaşanmaktadır. Dünyadaki büyüme oranı 2023'te yüzde 3'e geri çekilmiştir. DTÖ bu yıl için yüzde 1,7 büyüme rakamını Ekim ayında dünya ticareti için büyümeyi yüzde 0,8'e çekmiştir. 2023 yılına dünya ve AB'deki şartlarla başlarken 6 Şubat'ta yaşadığımız yıkıcı deprem felaketi nedeniyle büyüme ve ihracat olarak olumsuz etkilerle karşılaştık. Şubat-Ekim arasında 6 milyar dolarlık ihracat kaybımız var. Genel dünya şartları çerçevesinde 2023 Ekim ayı rakamlarını açıklıyorum.

İHRACAT REKOR KIRDI, DIŞ TİCARET AÇIĞI GERİLEDİ

Tüm bu zorluklara rağmen aylık yükseliş Ağustos ve Eylül ayında devam etti. Ekim'de de yükselişini sürdürdü. Ekim'de ihracat geçen yıla göre yüze 7,4 artarak 22,9 milyar dolara ulaşmıştır. Allah'a şükürler olsun. Tarihin en yüksek Ekim ayı değerine ulaştık. Tüm ihracatçılarımızı ve Ticaret Bakanlığımız olarak değerli çalışma arkadaşlarımı tebrik ediyorum. 254,2 milyar dolarlık rekor rakamın üzerine çıkmış bulunmaktayız. İthalat Ekim ayında yüzde 1,3 oranında artarak 29,6 milyar dolar oldu. Ekim ayında dış ticaret açığı yüzde 15 gerileyerek 6,7 milyar dolar oldu. Katma değerli ihracatımızın payı ilk 10 ayda yüzde 40,3'e yükseldi.

İHRACAT İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜKSELİYOR

İhracatın ithalatı karşılama oranı 4,4 puan artarak %77,3 olarak gerçekleşti. Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı 3,4 puan azalarak %87,7 olarak gerçekleşti. Enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise, ihracatın ithalatı karşılama oranı 13,2 puan azalarak %92,6 olarak gerçekleşti.

EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKELER

Ekim ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Almanya (1 milyar 764 milyon dolar), Irak (1 milyar 322 milyon dolar) ve ABD (1 milyar 253 milyon dolar) oldu. Ekim ayında en fazla ithalat yaptığımız ülkeler sırasıyla; Çin (3 milyar 760 milyon dolar), Rusya Federasyonu (3 milyar 291 milyon dolar) ve Almanya (2 milyar 606 milyon dolar) oldu. İhracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payı %47,1 oldu. İthalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içerisindeki payı %58,5 oldu."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...