Son Dakika! Merkez Bankası'ndan ekim ayı enflasyon değerlendirmesi: Gıda fiyat artışları gücünü korudu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Bloomberg
- Güncelleme:
Son Dakika! Merkez Bankası'ndan ekim ayı enflasyon değerlendirmesi: Gıda fiyat artışları gücünü korudu

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Bloomberg

Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. Merkez Bankası enflasyondaki yükselişte gıda fiyat artışlarına dikkat çekti.

Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayında yavaşlayarak yıllık düzeyde yüzde 61,4'e gerileyen enflasyonla ilgili değerlendirmelerini yayımladı. Merkez Bankası, enerji ve temel mal gruplarının katkılarıyla enflasyonun yükseldiğine tütün ve altının etkisiyle de düşüş yaşandığı belirtildi.

GIDA FİYATLARINDA ARTIŞ GÜCÜNÜ KORUYOR

TCMB'nin değerlendirmesinde taze meyve-sebze hariç gıdada fiyat artışlarının gücünü koruduğu belirtildi. Ekim ayında üretici fiyatlarındaki artışın önemli ölçüde yavaşladığını ve yıllık üretici enflasyonunun belirgin oranda gerilediğini söyleyen TCMB mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinde aylık artış oranlarındaki yavaşlamanın devam ettiğini, göstergelerin yıllık enflasyonlarının ise bir miktar yükseldiğini söyledi.

KİRA ALT GRUBU OLUMSUZ ETKİSİNİ SÜRDÜRDÜ

TCMB yeni sezona geçişle birlikte giyim ve ayakkabı alt grubunda gerçekleşen dönemsel fiyat artışının temel mal grubu aylık enflasyonunu yükseltici etkide bulunduğunu hizmet grubunda aylık fiyat artışları güçlü seyretmeye devam ederken yüksek atalet sergileyen kira alt grubunun hizmet fiyatlarını olumsuz etkilemeyi sürdürdüğünü belirtti.

Yeni sezona geçişle birlikte giyim ve ayakkabı alt grubunda gerçekleşen dönemsel fiyat artışı temel mal grubu aylık enflasyonunu yükseltici etkide bulundu.

Temel mal grubunda, otomobil fiyatları cari yılda aylık bazda ilk kez gerilerken, dayanıklı mal aylık enflasyonu son iki yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Son Dakika! Merkez Bankası'ndan ekim ayı enflasyon değerlendirmesi: Gıda fiyat artışları gücünü korudu

AKARYAKIT FİYATLARI DÜŞÜŞ ULAŞTIRMADA HİSSEDİLDİ

Yıllık enflasyon, gıda ve temel mal gruplarında gerilerken, hizmet ve enerjide artış kaydetti.  Yıllık enflasyonun, gıda ve temel mal gruplarında gerilediğini, hizmet ve enerjide artış kaydettiğini belirten TCMB enerji grubunda, akaryakıt fiyatlarındaki düşüşe karşın, diğer enerji emtia fiyatlarındaki görünümün gecikmeli etkileriyle artış kaydedildiğini ifade etti.

Akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün yansımaları ulaştırma hizmetlerinde hissedilmiş, havayolu ile yolcu taşımacılığı (yüzde -12,97) ve karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı fiyatlarında (yüzde -4,57) düşüşler izlendiği kaydedildi.

DOĞALGAZ TÜKETİMİ ÜCRETSİZ LİMİTİN ÜSTÜNE YÜKSELDİ

Doğalgazda tüketimin bedelsiz kullanım sınırının (ilk 25 metreküp) bir miktar üzerine çıkmasıyla, bu kanaldan aylık tüketici enflasyonuna 0,22 puanlık etki geldiğini vurgulayan TCMB Kasım ve Aralık aylarında tüketimdeki artışa bağlı olarak, doğalgaz kaleminden gelen etkinin yükseleceğini öngördü.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Bloomberg
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...