Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda kritik 3 soru: Bakan Şimşek'ten 'Biz neden yapamıyoruz?' çıkışı geldi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda kritik 3 soru: Bakan Şimşek'ten 'Biz neden yapamıyoruz?' çıkışı geldi

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, moderatörlüğünü üstlendiği Türk-Arap Ekonomi Forumu'ndaki panelde katılımcılara kritik 3 soru yöneltti. Bakan Şimşek, "Biz neden yapamıyoruz?" çıkışında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da 14. Türk-Arap Ekonomi Forumu (TAF) "İşbirliğinde Yeni Dönem" temasıyla düzenlenen programdaki panelde önemli açıklamalarda bulundu.

TÜRKİYE HIZLI BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ev sahipliğinde, Dışişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi resmi desteği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğiyle, bu sene "İş Birliğinde Yeni Dönem" temasıyla 14.'sü düzenlenen "Türk-Arap Ekonomi Forumu" İstanbul'da gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, iş dünyası dostu bir yatırım ortamı olan Türkiye'nin sağlam ve hızlı büyüyen bir ekonomisi olduğunu belirterek, "2003 yılından bu yana hızlı büyümemiz devam ediyor. Son 20 yılda Türkiye 50 milyar dolardan fazla doğrudan yabancı yatırımı Arap ülkelerinden aldı." dedi.

ABD-ÇİN EKONOMİK GERİLİMİ NORMALİMİZ OLDU

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Bakan Şimşek, normal konuşma yerine farklı bir uygulama ile paneli programı yöneteceğini söyledi. Panelin daha üretken olması için katılımcılara üç soru soran Bakan Şimşek, küresel ekonomide mevcut süper güç olan ABD ile Çin arasındaki ticari rekabetin yansımalarını gündeme getirdi. İki güç arasındaki ekonomik gerilimin normal karşılandığını söyledi.

Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda kritik 3 soru: Bakan Şimşek'ten 'Biz neden yapamıyoruz?' çıkışı geldi

ASYA'NIN AVRUPA'NIN YAPTIĞINI BİZ NEDEN YAPAMIYORUZ?

Bölgesel ticaret entagrasyonunun Orta Doğu'nun dışında güçlü gerçekleştiğine dikkat çeken Şimşek şu ifadeleri kullandı:

"Bölge içi ticaret entegrasyonu dünyanın en düşüğünde. Bölge ticaret, genel ticaretin yüzde 11'i o da eğer petrolü dışında bırakırsanız. Petrolle birlikte yüzde 14. Avrupa'da yüzde 70. Asya'da yüzde 50.

Acaba politika oluşturucular ve iş dünyasının değerleri olarak bizler ticaretin entegrasyonunu nasıl geliştirebiliriz?

Karşılıklı ikili yatırımları nasıl geliştirebiliriz? Bizi tutan şey ne? Asya'nın yaptığını neden biz yapamıyoruz? Avrupalı komşularımızın yaptığını neden biz yapamıyoruz? Amerikalıların yaptığını biz neden yapamıyoruz? Bizi engelleyen şey nedir?"

Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda kritik 3 soru: Bakan Şimşek'ten 'Biz neden yapamıyoruz?' çıkışı geldi

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİYLE KOLAY BÜYÜME DÖNEMİ BİTTİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da dünyanın zor bir dönemden geçtiğini, küresel ekonomi ve ticaret hacmindeki büyümenin yavaşladığını ve jeopolitik riskler, çatışmaların arttığını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, düşük faize ve yüksek kredi akımına dayalı, kolay büyüme döneminin bittiğine işaret ederek, "Ülkeler ve özellikle bizler gibi gelişmekte olanlar, verimlilik artışlarına ve inovasyona dayalı, yeni ve farklı bir büyüme sürecine odaklanmak durumunda. Dünyaya entegre olmuş, iş yapma ortamını iyileştirmiş ülkeler, bu yeni asrın kazananları olacak." diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...