Turkcell yeşil enerjiye 240 milyon dolar yatıracak

- Güncelleme:
Turkcell yeşil enerjiye 240 milyon dolar yatıracak

Ekonomi Haberleri

Turkcell, yenilenebilir enerji alanında 240 milyon dolar daha yatırım yapacağını açıkladı. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan “2026 yılında yıllık tüketimimizin yüzde 65’ini, 2030 yılında ise yüzde 100’ünü yeşil enerjiden karşılayabilmeyi hedefliyoruz. Hedefimiz, yeşil enerji üreten şirket olmak”

CANAN ERASLAN'IN HABERİ - Turkcell, 2023 ikinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını ‘sürdürülebilirlik’ temalı bir toplantı ile açıkladı. Sürdürülebilirlik faaliyetleri ve yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ilgili bilgi veren şirket, yeşil enerji alanına 240 milyon dolarlık daha yatırım yapacağını kamuoyuna duyurdu. Toplantı çerçevesinde şirketin faaliyetleri ve hedeflerine ilişkin bilgi veren Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, sektöründe yenilenebilir enerjiye en fazla yatırım yapan şirket olan Turkcell’in faaliyetleriyle hayata değer katarken sonraki nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için çalıştığını söyledi. Erkan “2026 yılında yıllık tüketimimizin yüzde 65’ini, 2030 yılında ise yüzde 100’ünü yeşil enerjiden karşılayabilmeyi hedefliyoruz. Buraya 240 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Hedefimiz, yeşil enerji üreten şirket olmak” ifadelerini kullandı.

406 MİLYON TL TASARRUF

2010 yılından bu yana yeşil enerjiye en fazla yatırım yapan şirket olduklarını söyleyen Murat Erkan “Turkcell Grup bünyesinde ürettiğimiz yeşil enerjiyle şu an toplam tüketimimizin yüzde 8’ini (74,4 gWh) karşılıyoruz. Geçen yılın sonu itibarıyla toplam 650 baz istasyonunda güneş enerjisine dayalı bir alternatif çözüm olan Greensite’a (Yeşil Saha) geçildi. Bu istasyonlarda şu ana kadar yaklaşık 680 bin kWh enerji tasarrufu sağladık. 2023 sonuna kadar ek 750 adet daha Greensite projesi hedefimiz var. Çevreci kaynak odaklı enerji verimliliği projeleriyle 2022 ve 2023’te yaklaşık 131 GWh enerji ve 406 milyon TL’lik enerji tasarrufu sağladık” diye konuştu.

İLAVE FREKANSA İHTİYACIMIZ YOK

Geçtiğimiz günlerde başka bir operatör tarafından gündeme getirilen 5G’ye geçiş sürecinde, 700 MHz’lik boş frekansın operatörlerin kullanıma sunulması talebine ilişkin Erkan “Bizim öyle bir talebimiz yok, ihtiyacımız da yok. Yatırıma başlarken doğru planlama çok önemli. Planlarımızı ve stratejimizi doğru yaptık şu an kapasitemiz de frekanslarımız da bizim için yeterli. Kimin neye ihtiyacı varsa onu söylüyor ama planlama önemli.

Bu frekans deprem anında kullanıma açılmış olabilir ama afet anı ile normal hayatı birbirine karıştırmamak lazım. Afet anında bu frekans açılır ama sonra kapatılması lazım, yoksa rekabet dışı olur” ifadelerini kullandı. Öte yandan deprem için açıkladıkları 3,5 milyar TL’lik bağışı daha önce KAP’ta açıkladıkları gibi genel kurul gündemine geleceğini hatırlatan Erkan, 13 Eylül’de genel kurulun gerçekleşeceğini aktardı.

YÜZDE 70 BÜYÜME İLE 3,2 MİLYAR TL KÂR ETTİ

Şirketin net kârının geçen yıla göre yüzde 70 arttığını ifade eden Erkan şu bilgileri verdi: “Bu büyüme ile kârımız 3,2 milyar TL olarak gerçekleşti. 234 bin toplam kazanımla toplam müşteri sayımız 42 milyona ulaştı. Hızlanan büyüme ile hedeflerimizi yukarı yönlü revize ediyoruz. Gelirlerimizde yüzde 71 artış hedefliyoruz. İkinci yarıda da sürdürülebilir büyümeye devam edeceğiz.” Turkcell, toplantıda yaptığı açıklamada konsolide gelir büyümesinin yaklaşık yüzde 71 seviyesinde ve FAVÖK’ün yaklaşık 37 milyar TL seviyesinde olması öngörüyor.

5G İÇİN ACELE EDEN ÜLKELER MUTLU DEĞİLLER

 Yapılacak enerji yatırımları çerçevesinde enerji giderlerinin maliyet içindeki payının sorulduğu Erkan “Enerjinin toplam maliyetlerimiz içindeki payı 2021’den 2022’ye giderken yaklaşık 2,5 katına çıktı. 2023’te indirim oldu. Dolayısıyla 2022’de finansallarımızı zorlayan faktörlerden biri oldu. Bu sene enerjinin toplam maliyetimiz içindeki payı yüzde 8’lerde, toplam gelire oranı yüzde 4” bilgisini verdi. Erkan, 5G ihale süreciyle ilgili olarak “5G için acele eden ülkeler aceleden dolayı çok da mutlu değiller, 5G aslında kurumların dijital dönüşümü için önemli” dedi.

KKTC’YE 4.5G EYLÜL'DE GELİYOR

Genel Müdür Murat Erkan, eylül ayında gerçekleştirilecek lansman ile KKTC’yi 4.5G teknolojisi ile ilk defa Kuzey Kıbrıs Turkcell’in buluşturacağını açıkladı. Erkan “Türkiye’de olduğu gibi KKTC’de de en yüksek hızı, en son teknolojileri Turkcell Grup olarak biz sunacağız. Rakiplerimize oranla daha fazla frekans genişliği, daha fazla 4.5G kapasitesi ve daha yüksek hızla hizmet vereceğiz” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...