Türkiye ekonomisi hız kesmeden büyüyor! İkinci çeyrek rakamları açıklandı, dünya ülkeleri geride kaldı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, türkiyegazetesi.com.tr
- Güncelleme:
Türkiye ekonomisi hız kesmeden büyüyor! İkinci çeyrek rakamları açıklandı, dünya ülkeleri geride kaldı

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı, türkiyegazetesi.com.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2. çeyreğe ilişkin dönemsel gayri safi milli hasıla sonuçlarını yayımladı. Verilere göre Türkiye ikinci çeyrekte 3,8 büyüyerek dünya ülkelerini geride bıraktı.

Türkiye'nin nisan-mayıs-haziran aylarını kapsayan ekonomi performansı belli. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ilk çeyrekte yüzde 4 büyüyen Türkiye, ikinci çeyrekte beklentilerin üstünde büyüme performansı gerçekleştirdi. Son istatistiklere göre Türkiye büyüme serisini 12 çeyrek döneme çıkararak, dünya ülkelerini geride bıraktı.

EKONOMİDE BÜYÜME BEKLENTİLERİ AŞTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2. çeyreğe ilişkin dönemsel gayri safi milli hasıla sonuçlarını yayımladı. GSYH 2023 yılı ikinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,8 arttı.Diğer hizmet faaliyetleri 2023 yılı ikinci çeyreğinde %6,6 arttı.

EKONOMİSTLER NE BEKLİYORDU?

AA Finans'ın anketine katılan 23 ekonomist, gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,32 arttığını öngörüyordu. 

DÜNYA ÜLKELERİ GERİDE KALDI

İlk çeyrekte yüzde 4'lük büyüme ile OECD'de ikinci, G-20'de ise üçüncü ülke olan Türkiye, yine ikinci çeyrekte en hızlı büyüyen ülkelerin arasında yer aldı. İkinci çeyrekte 6.3 büyüyerek ilk sırada yer alan Çin'in ardından en çok büyüyen ülke yüzde 3,8 ile Türkiye oldu. Türkiye'yi, yüzde 2,6 ile ABD, yüzde 2 ile Japonya izledi.

İÇ TÜKETİM BÜYÜMEYİ SIRTLADI

İlk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de iç tüketimin büyümeyi sırtladığını gösteren verilere göre Türkiye'de ikinci çeyrekte diğer hizmet faaliyetleri yüzde 6,6, hizmetler yüzde 6,4, inşaat yüzde 6,2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 5,1 arttı.

Finans ve sigorta faaliyetlerindeki artış yüzde 4,9'u bulurken; gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 1,3, tarım sektörü yüzde 1,2 büyüdü. Buna karşın sanayi yüzde 2,6, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 1,2 azaldı.

Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları 2023 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 15,6 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 5,1 arttı. Mal ve hizmet ithalatı yüzde 20,3 artarken ihracatı yüzde 9 azaldı.

Öte yandan Türkiye ekonomisi, geçen yılın aynı çeyreğinde yüzde 7,8, 2023 yılının birinci çeyreğinde ise yüzde 4,0 büyüme kaydetmişti.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN SÜRDÜRÜBELİR BÜYÜME MESAJI

Büyüme rakamlarına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten ilk yorum geldi. Küresel ticaretin daraldığını ve deprem felaketinin ekonomik etkilerini telafi edilmeye çalışıldığı bir dönemde ekonomide güçlü büyüme performansının devam ettiğini belirten Bakan Şimşek, hedefin sürdürülebilir büyüme olduğunu söyledi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı, türkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...