Vodafone ve Damac’tan 100 milyon dolarlık yatırım! İzmir ile Atina’yı birbirine bağlayacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Vodafone ve Damac’tan 100 milyon dolarlık yatırım! İzmir ile Atina’yı birbirine bağlayacak

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İzmir Gaziemir’de hayata geçirilen Ege’nin en büyük veri merkezi, başta Türkiye ile Atina olmak üzere, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerini denizin altından birbirine bağlayacak.

ÖMER TEMUR'UN HABERİ

Vodafone ve Birleşik Arap Emîrlikleri merkezli Edgnex Data Centres By DAMAC, İzmir’de veri merkezi için güçlerini birleştirdi. Yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla kurulacak veri merkezi, 6 megavatlık kapasiteyle Vodafone’un Ege Bölgesi’ndeki en büyük kapasiteli veri merkezlerinden biri olacak. Yeni veri merkezi ile birlikte Vodafone’un veri merkezlerinin sayısı 6’ya, beyaz alan büyüklüğü ise 13.500 metrekareye kadar ulaşacak.

BİR YILDA 98 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy son 17 yılda Türkiye ekonomisine 157,6 milyar TL’lik katkı sağladıklarını belirterek “Vodafone ekosistemi olarak sadece 2022-23 mali yılında Türkiye GSYH’sine 68 milyar TL’lik katkı sağladık. Gelecek hedeflerimizden biri de veri merkezi, bulut çözümleri, siber güvenlik, mobil ağ ve IoT alanlarında yapacağımız yatırımlarla önümüzdeki beş yıl boyunca katlanarak artan bir hızda büyümek. Küresel bulut bilişim pazar büyüklüğünün 2026 yılına kadar 947,3 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Bu yükselen ekonomide Türkiye’nin yer almaması düşünülemez. Bulut bilişim için güvenilir ve yüksek kapasiteli veri merkezlerine yatırım yapılması bir zorunluluk olmaya devam ediyor. Bu anlayışla DAMAC ile ülkemize yeni bir veri merkezi kazandırmak üzere güçlerimizi birleştirdik ve bir ortak girişim şirketi kurduk. Yeni veri merkezimiz tamamlandığında, teknoloji alanındaki yatırımlarımızın en güçlü halkalarından birini oluşturacak” dedi.

Vodafone ve Damac’tan 100 milyon dolarlık yatırım! İzmir ile Atina’yı birbirine bağlayacak

GECİKME SÜRESİ AZALACAK

Edgnex Data Centres by DAMAC Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Aqil Ali Veri merkezleri için dünya genelinde 1 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını belirterek “Bu Türkiye’deki ilk yatırımımız. İzmir’deki veri merkezi Türkiye’nin batı kıyısında büyüyen pazarda önemli bir dijital altyapı sağlayacak. İzmir, konumu itibarıyla da Doğu Akdeniz Bölgesi’nin veri merkezi talebini karşılamak adına son derece elverişli” diye konuştu. İzmir, Avrupa, Afrika ve Asya’ya erişim sağlayan birçok deniz altı kablo geçiş istasyonuna yakın bir konumda bulunuyor. Bu sayede Türkiye ve Yunanistan’ı birbirine bağlayacak olan deniz altı kablo sistemi, İzmir’i Atina ve Girit’e bağlayacak. İzmir, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri için de veri üssü hâline gelecek. Bu sayede bölge ülkelerine düşük gecikme süresiyle erişim hizmeti imkânı sağlanacak.

SON TEKNOLOJİYLE DONATILACAK

Vodafone, hâlihazırda İstanbul’da iki, İzmir, Ankara ve Adana’da birer tane olmak üzere toplam beş veri merkeziyle hizmet veriyor. Yeni veri merkezi son teknolojiye sahip olacak ve Tier 3 standartlarına göre tasarlanacak. Depreme dayanıklılık standartları esas alınarak inşa edilecek olan veri merkezi gücünü yenilenebilir enerjiden alacak. Merkez, yerli ve yabancı firmalara hizmet verecek. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...