İş yeri ve arsa yatırımlarına ilgi artıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İş yeri ve arsa yatırımlarına ilgi artıyor

EMLAK Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Konut sektöründeki satış performansının düşmesi iş yeri ve arsa alımlarını artırdı.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - 2022 yılının tamamında arsa ve iş yeri satışları ikiye katladı. Arsa satışlarındaki artışta deprem tedirginliği nedeniyle müstakil ev yapma ve getiri potansiyeli etkili oldu. İş yeri alımlarında ise yüksek kira getirisi tercihleri belirledi. Konuyla ilgili konuşan uzmanlar “Ev sahipleri kiracılara istedikleri zammı yapamadığı için evlerini satılığa çıkardılar. Talep olmadığı için dairelerinin prim yapma oranı, değer oranı da düşük seviyede devam ediyor. Dolayısıyla yatırımcılar iş yeri almaya yöneldi. Yani küçük metrekarelerde dükkânları alıp yatırımlarını bu şekilde yapıyorlar. Örnek vermem gerekirse, 300 metrekarelik bir sanayi dükkânını, metrekaresi 900 dolar, 1.000 dolar gibi satın alıyorlar. Yani 270 bin dolardan satın alıyorlar. TL bazında yaklaşık 7,5 milyon TL’ye geliyor. Bu 300 m²lik iş yerini kiraya vermek istediğin zaman kira bedeli yaklaşık 1.500 dolar. Bu da 50 bin civarı bir rakama denk geliyor. Ve bunu 150 ayda amorti ediyor” diye konuştu.

KONUT ALICISI, BANKA MEVDUATINA KAYIYOR

Konut sektöründe yaşanan finansman sorunu yatırımcıları banka mevduatlarına yönlendiriyor. Ayrıca bu kayışta yüzde 25’lik kira zam sınırı da etkili oldu. Çünkü büyük yatırımlar yaparak ev alanlar kira zam sınırına takılmak istemiyor. Sektör temsilcileri yaşanan düşüşü ‘bankaların verdiği yüksek mevduat’ faizlerine bağlıyor. Kira artışlarındaki yüzde 25’lik zam sınırı ve yüksek fiyatlar nedeniyle birikimi olanların yüzde 45’i bulan mevduat faizine yöneldiği ifade ediliyor. Öte yandan ipotekli satışlardaki düşüş de dikkat çekiyor. Bankalar mevduat yatırımlarına yüksek faiz verirken, konut ve otomobil kredi musluklarını kısması tepki çekiyor. Yaşanan durum konut amortisman sürelerini de uzattı. Sektör temsilcileri konuyla ilgili “Konutun yıllık getirisinin amortisman süresi ile çarpılması gayrimenkulün fiyatını veriyor. Değer arttı, kira ona paralele artamadı böylece mülkün kendini amorti etme süresi daha da uzadı. Çok değil sadece 4-5 sene önce İstanbul’da apartman dairelerinde amorti süresi olarak 15-18 yılları konuşurken bugün 20-25 seneleri konuşur olduk” diyor.

Düzenleyen:  - EMLAK
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...