Rezerv şehirler ve Kanal İstanbul

- Güncelleme:
Rezerv şehirler ve Kanal İstanbul

Emlak Haberleri

Hükûmetin İstanbul’da yapacağı 500 bin konutluk iki rezerv şehrin Avrupa Yakası’ndaki adreslerinden birisi de Kanal İstanbul bölgesi olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da son açıklamasında bu konuyu dile getirdi. Ancak muhalefet kesimi ‘bu bir rant projesi’ diyerek algı operasyonuna erken başladı. Kahramanmaraş’ta yaşanan felaketin tekrar edilmemesi için rezerv şehirler kritik önem taşıyor. Fizibilite çalışmaları başlayan projenin yakın zamanda şekillenmesi bekleniyor.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - Türkiye, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremlerle ağır bir yıkım yaşadı. Binlerce vatandaşımızı kaybettik… On binlerce ev ve iş yeri kullanılmaz hâle geldi. Bu süreçte hükûmet hızla aksiyon aldı. Bölgede yaralar sarılmaya başladı. Depremzedeler için yeni konutların temeli hızla atıldı. 11 ilde hayat normale 

dönmeye başladı. Bu acı tecrübe bize kentsel dönüşümün ve yeni yapıların ne denli önemli olduğunu gösterdi. Ülkemizdeki deprem gerçeğini bir kez daha hatırlamış olduk. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, olası İstanbul depremi ve metropoldeki çarpık kentleşme Türkiye’nin gündemine oturdu.

İLK BİZDEN OKUDUNUZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aynı acıları yeniden yaşamamak adına İstanbul özelinde yapılacak olan ‘rezerv şehirler’ projesini kamuoyuna duyurdu. Biz de 5 Mart 2023 tarihindeki sayfamızda ‘Yeni güvenli ve sağlam İstanbul’ başlığıyla 500 bin konutluk 2 rezerv şehrin nerede olacağını ilk sizlerle paylaşmıştık. Avrupa Yakası’nda; Başakşehir’in kuzeyi, Arnavutköy’den Çatalca’ya uzanan bölgede yapılacak olan şehir, uzun yıllardır tartışma konusu olan Kanal İstanbul bölgesiydi. Bu hafta ise muhalefetin tüm eleştirilerine rağmen Kanal İstanbul bölgesinde yapılacak olan yeni şehrin neden önemli olacağını anlatmaya çalışacağız.

YENİ ŞEHİR KURULMASI NEDEN ÖNEMLİ?

Bakanlığın yaptığı çalışmaya göre İstanbul’da 1,5 milyon riskli konut bulunuyor. Özellikle denize yakın bölgeler; Silivri, Büyükçekmece, Avcılar, Bakırköy, Zeytinburnu Fatih ile Anadolu Yakası’nda; Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye ve Pendik acilen dönüştürülmesi gereken ilçeler olarak öne çıkıyor. Nüfusun yoğun olduğu ve çarpık kentleşmenin had safhaya ulaştığı bu bölgelerde dönüşüm bir hayli zor… Müteahhit ve ev sahibi anlaşmazlıkları bir kenara dursun, ilçelerde yaşayan nüfusun dönüşüm süreci boyunca güvenli bir noktaya taşınması gerekiyor. İşte rezerv şehirler bu noktada önem kazanıyor.

Rezerv şehirler ve Kanal İstanbul

TEHLİKE KAPIYA DAYANDI

Bilindiği üzere Kuzey Anadolu Fay hattında uzun yıllardır bölgesel depremler yaşanıyor. Bu fay hattı üzerinde 1992 Erzincan depremi ile başlayan hareketlenmeler, 1999 Gölcük ve Düzce depremleri ile devam etti. Bilimse araştırmalara göre fay hattında biriken enerji İstanbul’un kapısına dayandı. Yapılan araştırmalarda İstanbul girişinden başlayıp, Tekirdağ Şarköy çıkışına kadar devam eden kırılmamış fay hattı ciddi bir tehlike arz ediyor. Bu da 16 milyon kişinin yaşadığı metropolü büyük ölçüde tehdit ediyor.

ELEŞTİRİLER VE ALGI OPERASYONLARI

Kanal İstanbul’un ekonomik getirisi ve ülkemize katacağı değer başlı başına bir yazı konusu olabilir. Ancak burada önceliğimiz olası depremlere karşı tedbir almak olmalı. Bugün İstanbul’un Avrupa Yakası’nda 500 bin konutluk uydu kent yapacak başka bir bölge yok. Üstelik İstanbul’un her geçen gün artan nüfusu ve gelişen ekonomisi göz önüne alındığında bu projenin değeri daha iyi anlaşılıyor. Buna rağmen altı dolu olmayan eleştiriler ile ülke gündeminde Kanal İstanbul’un rant projesi olduğuna dair bir algı oluşturulmaya çalışılıyor.

Rezerv şehirler ve Kanal İstanbul

EN DOĞRU ADRES

500 bin kişinin yaşayacağı ilk rezerv şehir Anadolu Yakası’nda Çekmeköy ve Tuzla şeridi üzerinde inşa edilecek. Bir diğer rezerv şehir ise tartışmaların odağında olan Kanal İstanbul bölgesinde yapılacak. Bu bölge, hem zemin hem de ölçek anlamında İstanbul’un en doğru adresi… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında bunu dile getirdi. Erdoğan “Rezerv şehirlerimizden biri Kanal İstanbul Bölgesi’nde olacak” açıklaması yaptı. Ancak bu açıklama bazı kesimleri oldukça rahatsız etti. Muhalefet kılıçlarını çekerek “Kanal İstanbul Rant projesidir” söylemlerini yeniden dillendirmeye başladı.

Rezerv şehirler ve Kanal İstanbul

ÇALIŞMALAR HIZLANDI

2021 yılının sonunda temeli atılan projede Sazlıdere’den geçiş sağlayacak köprünün yapımı tamamlanmak üzere. Projenin son durumuyla ilgili bilgi veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum son açıklamasında “Gurur projemiz Kanal İstanbul’da iptal yok, imar planları yürürlükte ve proje devam ediyor” açıklamasında bulunmuştu.

Rezerv şehirler ve Kanal İstanbul

Aldığımız bilgilere göre rezerv şehirler projesi, Kanal İstanbul’un yapımını daha da hızlandırması bekleniyor. TOKİ ve Emlak Konut GYO’nun son haftalarda bölgede rezerv şehirler projesi ile ilgili çalışma başlattığı gelen duyumlar arasında…

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

 

Düzenleyen:  - Emlak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ahmet Apuhan 16 Nisan 2023 20:38

Kanal İstanbul bitmesi gerekiyordu geç kaldı bile

Sonraki Haber Yükleniyor...