Adana'da gördü, risk alıp kendi tarlasına ekti! 20 bin işçi çalıştırıyor, servetine servet katıyor
Memleketi Diyarbakır’dan satmak için kurbanlık hayvan götürdüğü Adana’da yetişen ürünleri gören vatandaş geri döndüğünde kendi arazilerine ekti. Esat Akyıldız adlı vatandaşın risk alarak ektiği ürünler şimdi 20 bin kişiye ekmek kapısı olurken yılın bazı dönemlerinde siparişlere yetişilemiyor.
Diyarbakır Ergani’de yaşayan vatandaş, 3 yıl önce kurbanlık hayvan götürmek için gittiği Adana'da gördüğü o bölgenin iklimine elverişli bazı ürünleri risk alarak kendi arazilerine ekmeye başladı.
İhlas Haber Ajansı’nın haberine göre; Esat Akyıldız adlı vatandaş, Ergani ilçesinin Ortayazı mahallesinde bulunan büyük arazilerinin bir bölümünde patates bir bölümünde ise karpuz yetiştirerek bölge halkına ekmek kapısı oldu.
Akyıldız, işe başlamadan önce aldığı riskli kararını anlattı. Erganili vatandaş, Adana’da çiftçi arkadaşlarının ürettiği patates, soğan ve karpuz ürünleri gördüğünü ve “Acaba bizim arazilerde de yetişir mi” diye düşündükten sonra risk alıp harekete geçtiğini söyledi.
TOPLAMDA 20 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Aynı zamanda mahallenin muhtarı olan vatandaş, günlük 150 işçi ile sezon sonuna kadar, toplamda ise 20 bin işçi ile istihdam sağladığını belirtti.
Muhtar Akyıldız, 3 yıl önce giriştiği bu iş deneyimini şu sözlerle tarif etti;
“3 yıl önce Adana’ya kurbanlık götürüyordum. Orada çiftçi arkadaşlarla tanıştım. Patates, soğan, karpuz işi ile uğraşıyorlardı. Acaba bizim burada da ekim yaparsak tutar mı diye kendime sordum. Arkadaşlar ile konuştuktan sonra bana ‘Denemen lazım bu tarım işidir, niye olmasın’ dedi. Ergani ilçesinden 40-50 yıl önce tanıdık bir arkadaş Adana’nın Çukurova ilçesine gidip, tarım işiyle uğraşmıştı. Oraya gidip kendisi ile 2 yıl içerisinde bin dönümlük araziye 600 dönüm patates, 300 dönüme yakın da karpuz ektim. Risk aldım, şükürler olsun ki çok da iyi oldu. 3 yıldır aralıksız tarım işiyle uğraşıyorum. Günlük 150 kişi ile çalışıyorken, 3-4 ay boyunca sezon sonuna kadar toplamda 20 bin kişi ile çalışıyorum.
SU SORUNU ÇÖZÜLDÜ, ÜRÜN YELPAZESİ GENİŞLEDİ
Bölgede önceden su sorunu nedeniyle birkaç ürün ekebilen Akyıldız, barajın yapımından sonra ürün çeşitliliğini artırdı. Akyıldız konuyla ilgili şunları söyledi;
Bizim tarım alanımızın genişlemesindeki en önemli olan kısım barajdı. Biz, baraj ile birlikte bu işe başladık. Su olmadan tarım işi olmaz. Önceden burada arpa, buğday, mercimek yetiştiriyorduk, şimdi ise patates, soğan, karpuz ve şeker pancarı yetiştiriyoruz.
BÖLGE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR
Ektiği ürünlerin bölge ekonomisine katkısıyla ilgili de değerlendirme yapan Akyıldız, sözlerini şu şekilde tamamladı;
“Burada 2 bin 100 dönümlük bir araziye patates, soğan, karpuz ve şeker pancarı ekiyoruz. Bölge için çok güzel bir katkıdır. Yaptığımız hizmet olmasaydı burada çalışan insanlar evlerinde yatarlardı. Ya da 1 ay fındık toplamaya Adapazarı'na gitmek zorunda kalacaklardı. Ama burada yılda 12 ay çalışıyorlar. Buraya ektiğimiz ürünleri 5 Temmuz’da hasat edeceğiz.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
