Türkiye'yi temsil eden Osmanlı'dan gelen bu lezzet dünyada ilk 10'a girdi! Gelen yemeden gitmiyor: Böyle bir tat yok
Türk mutfağının lezzetleri dünya çapında adını duyurmuş ve tescillenmiş yemekler arasında yer alıyor. Tasteatlas, dünyanın en lezzetli yemekleri 2022 yılı listesini açıkladı. Bu listede ise ilk 10’da bir lezzetimiz var ki yiyenin damağında muhteşem bir tat bıraktığı gibi tekrar yediriyor. Elbette her Türk yemeği gibi lezzetlidir ancak Osmanlı döneminden kalma olan bu yemeğimiz dünya çapında bir listede yer alarak mutfak anlamında pek gururlandırdı. Listeye 9’uncu sıradan gire bu yemek, artık dünyanın en lezzetli yemekleri arasında yer alıyor. Dünya çapında üne kavuşan bu lezzetin ustası Kemal Koç ise konuya ilişkin "Daha iyi bir sırada olmasını beklerdim ama dünyada o kadar ülke arasında 9’uncu olmak çok gurur verici" şeklinde konuştu. İşte o lezzet ve detaylar...
Türk lezzetleri şüphesiz ki dünya çapında sıklıkla bilinir ve yiyen bir daha yemek ister. Etlisinden sebzelisine, soslarından çorbasına envai çeşitlerin yer aldığı mutfağımızda bir tat var ki en iyi mutfaklar arasında yer aldı. 2022 yılının en iyi mutfaklarını ve yemeklerini seçerek listeleyen Tasteatlas, burada tüm dünyadan yemeklere yer verdi ve listede Türkiye'de sıklıkla tüketilen bu tat ilk 10'a yerleşti. En iyi yemekler arasında yer alan bu lezzetimizi ise yiyen bir daha yemek istediği gibi, yapıldığı şehre sırf yemek için giden bile var. Öte yandan Tasteatlas'ın listediği mutfaklar arasında farklı farklı mutfaklarda yer aldı.
FARKLI FARKLI LEZZETLER VAR LİSTEDE
Enfez lezzetiyle Erzurum'un olmazsa olmaz yemeği olan Cağ kebabı dünyanın en güzel yemekleri arasında 9’uncu sırada yer aldı. Türkiye’yi temsil ederek dünyanın en lezzetli yiyecekleri arasına giren Cağ kebabının yer aldığı listede sıralamaya göre Japon yemeği "kare" 1’inci, Brezilya yemeği "pıcanha" 2’nci, Portekiz yemeği "ameijoas a bulhao pato" 3’üncü, Çin yemeği "tangbao" 4’üncü oldu.
Listenin devamında ise Çin’in "guotie" 5, Tayland’ın "phanaeng curry" 6, Peru’nun "ceviche mıxto" 7, İran’ın "ghormeh sabzi" yemeği de 8’inci oldu. Listenin 9’uncu sırasında ise Türk mutfağının en lezzetli kebaplarından olan cağ kebabı yer aldı. Öte yandan, Erzurum’da cağ kebabının mucidi olarak bilenen Kemal Koç ise, "Cağ kebabının birinci veya ikinci olmasını isterdim ama o kadar ülke arasından 9’uncu olarak Türkiye’yi temsil etmek bize çok büyük gurur verdi" diye konuştu.
ERZURUM'DAN ÇİN'E UZANAN 'CAĞ' YOLCULUĞU
Dünyada cağ kebabının 9’uncu olmasının çok mutlu ettiğini belirten Koç şöyle konuştu:
-Cağ kebabı Osmanlı döneminden kalma bir kebaptır. Bu evlerde yol üzerlerinde ve beldelerde yapılırdı. O zaman cağ kebabı ismi de yoktu. Meşhur bir yemek değildi. Ben bu işe başladığımda 4 masam vardı. Meşhur Tortum kebabı cağı olarak satmaya başladım. Yani tabakta değil de cağ şeklinde servis etmeye başladım. Adı bu şekilde cağ kebabı halini almış oldu. Ben isterdim ki birinci veya ikinci olsun demek ki daha iyileri varmış.
-Kebabımız şimdi dünyaya yayıldı. Her yerden usta istiyorlar, Çin’e bile ustamız gitti. Tüm dünyaya yayıldı. Burada bir tane cağ kebapçı vardı, şimdi sadece Erzurum’da 52 tane kebapçı var. Dünya’da 9’uncu olmak çok güzel bir şey, dünyada çok ülke var. O kadar ülke arasından 9’uncu olmak memnun ediyor. Antalya’da da yerim var, oraya dünyanın her yerinden gelip cağ kebabı yiyorlar" şeklinde konuştu.
DÜNYA BU LEZZETİ YENİ KEŞFETTİ
Listeyi ilk gördüğünde her yerde paylaştığını söyleyen Melikşah Tekin dünya lezzetleri listesidne 9. sırada oln cağ kebabına ilişkin düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:
-Dünya cağ kebabını yeni keşfetti diyorum. Biz yıllar önce keşfetmiştik. Gerçekten lezzet olarak çok güzel bir yemek olduğunu düşünüyorum. Ben listeyi ilk gördüğümde her yerde paylaştım, çok mutlu oldum. Yurt dışındaki insanların bu lezzeti bilmesi beni çok memnun etti. Türkiye’de yaşayan arkadaşlarım benden iki şey istiyor zaten; bir cağ kebabı, ikincisi de Oltu taşı. Bu nedenle sadece Türkiye’de değil, dünyada bilinmesi beni çok mutlu etti.
BU LEZZET İLK 5'TE YER ALMALI
-Cağ kebabının ilk 5’te olması gerektiğini vurgulayan Halil Çetinkaya ise, "Ben İzmir’den geliyorum. Arkadaşlarımla beraber cağ kebabı yemek için geldik. Bence daha iyi bir sırada olması gerekiyor. İlk 5 içerisinde mutlaka olması gerekiyordu. Böyle bir lezzet yok. Cağ kebabını herkese tavsiye ediyorum" şekli
'GELEN TURİSTLER YEMEDEN DÖNMÜYOR'
Yurt dışından gelen turistlerin cağ kebabı yemeden gitmediğini kaydeden işletme müdürü Cengiz Meralde, "Cağ kebabının dünya lezzetleri arasında 9’uncu olması bizi onurlandırdı ve gururlandırdı. Palandöken Dağı'ndan ciddi bir yabancı misafir potansiyelimiz var.
Yaz aylarında da kültür turizmi için gelen yabancılar oluyor. Bu gelen turistlerin hiçbiri de cağ kebabı yemeden geriye dönmüyor. Bu şekilde dünyada da tanınmış oluyor. Ayrıca cağ kebabını yedikleri zaman da çok memnun oluyorlar" açıklamalarında bulundu.(İHA)
