Ambargo yıldırmadı ALTAY böyle doğdu

- Güncelleme:

Gündem Haberleri

Millî gururumuz ALTAY tankı masaya geldiği günden tam 16 yıl sonra hayata geçirilebildi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı projesiyle BMC Savunma tarafından üretilen iki adet yeni nesil ALTAY tankı dün testler için Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. İsmini Kurtuluş Savaşı’nda 5. Süvari Kolordusunu komuta eden Fahrettin Altay’dan alan millî gururumuz ALTAY tankının serüveni ise şöyle:

> Millî Tank Üretim Projesi çerçevesinde 30 Mart 2007’de yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında Koç Topluluğu Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi AŞ ana yüklenici olarak belirlendi. 

> 29 Temmuz 2008’de, imza töreni gerçekleştirildi. 

> Yaklaşık 80 ay gibi bir zamanda üretimi gerçekleştirildi. İlk prototipler, Otokar’ın Sakarya’daki fabrikasında 15 Kasım 2012’de düzenlenen törenle tanıtıldı. 

Ambargo yıldırmadı ALTAY böyle doğdu

> OTOKAR dosyayı Savunma Sanayii Müsteşarlığına teslim etti. SSM, ilk etap 250 adet ALTAY tankının seri üretimi için 2015 yılında ihaleye çıktı. İhaleye OTOKAR, FNSS ve BMC teklif verdi. 

> 2015 ile 2018 yılları arısında ihale süreci devam etti. 9 Kasım 2018’de Savunma Sanayii Başkanlığı ve BMC arasında seri üretim sözleşmesi imzalandı.  

> Ancak prototipler 2013’te teslim edilmiş olmasına rağmen Almanya’nın motor ambargosu sebebiyle seri üretime geçilemedi. Motor krizi çözülmeye çalışırken ALTAY tankına yeni özellikler eklendi. 

Ambargo yıldırmadı ALTAY böyle doğdu

> Almanya’nın ambargosu sebebiyle Güney Koreli SNT Heavy Industries şirketi ile 30 Ocak 2023’te tanka monte edilmek üzere 1.500 beygirlik otomatik şanzımanın ihracatı için sözleşme imzalandı. Böylece dün testler için TSK’ya teslim edilen tanklar tamamlanmış oldu. 

> Yeni ALTAY için BMC POWER tarafından geliştirilen 1.500 beygir gücündeki motor ve transmisyondan oluşan BATU güç grubunun önümüzdeki aylarda tanka entegrasyon faaliyetleri başlayacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...