Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM BİZİM SAYFA RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
Gazete 15:52
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Saglik
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
  • Bizim Sayfa
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Anasayfa
  2. Gündem
  3. Bahçeli neden 'TRÇ ittifakı' çağrısı yaptı? Bizzat...
Gündem

Bahçeli neden 'TRÇ ittifakı' çağrısı yaptı? Bizzat anlattı

Son Güncelleme: 26 Eylül, 2025 - 09:13
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Bahçeli neden 'TRÇ ittifakı' çağrısı yaptı? Bizzat anlattı
Fotoğraf BaşlığıBahçeli neden 'TRÇ ittifaki' çagrisi yapti? Bizzat anlatti

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde ABD-İsrail koalisyonuna karşı en uygun seçeneğin 'TRÇ ittifakının inşa ve ihya edilmesi' olduğunu belirtip dikkat çeken bir çağrıda bulunmuştu. Bahçeli ses getiren çağrısını neden yaptığını anlatırken, NATO ile ilgili de beklentileri karşılamadıkları takdirde Türkiye'nin her iki yöne bakma zamanının geldiğini ifade etti.

Kaydet
a- | +A

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği Türkiye, Rusya ve Çin'den oluşan 'TRÇ ittifakı' önerisini Türk Akademisi Siyasi Sosyal Stratejik Araştırmalar Vakfı Başkanı ve MHP Ekonomik ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Faruk Aksu’ya değerlendirdi.

Bahçeli neden 'TRÇ ittifakı' çağrısı yaptı? Bizzat anlattı - 1. Resim
Başlık ResmiBahçeli neden 'TRÇ ittifakı' çağrısı yaptı? Bizzat anlattı - 1. Resim

Türkiye–Rusya–Çin (TRÇ) ittifakı önerisinin içeriğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bahçeli, şu ifadeleri kullandı:

"Bu soruya cevap verirken biraz geriye gidip vaki gelişmeleri değerlendirmekte yarar olacaktır. Soğuk Savaşın bitişinden itibaren hep bir Yeni Dünya Düzeni’nden bahsedildi. Bununla birlikte 21.yüzyılın ilk çeyreğinin sonuna geldiğimiz hâlde ortada herhangi bir hukuka, nizama dayalı bir düzen halâ yoktur. 1990’lardan günümüze, ikili uyuşmazlık ve çatışmaların, bölgesel savaşların, krizlerin, katliamların, göçlerin ve diğer insani felaketlerin ardı arkası kesilmemiştir. Uluslararası sistemin anarşik bir yapısı olduğu öteden beri söylenir ve doğrudur ancak bugün gelinen nokta tam bir kaos hâline işaret etmektedir.

NETANYAHU, 6 DEVLETE SAVAŞ İLAN EDİYOR

Gazze’de yaşanan soykırım ve insanlık dramı bunun son ve belirgin örneklerindendir. Netanyahu hükümeti sadece Gazze’de insanlığa karşı suç işlemekle yetinmemekte, etrafındaki 6 devlete adeta savaş ilan etmekte, saldırmaktadır. (Filistin, Lübnan, Yemen, İran, Suriye, Katar) Tüm bölgeyi ateşe atacak saldırganlıklara da tevessül etmektedir. Bu cüretkâr saldırılarda, sivil masumlar yanında en üst devlet yetkilileri, müzakere heyetleri, ordu komutanları, bilim adamları, diplomatlar veya gazeteciler de hedef alınıp katledilebilmektedir. Bütün bunlar olurken, savaşları sona erdirme vaadiyle iktidara gelen Trump ABD’si tam kadro İsrail’in yanında yer alıp onun hukuk tanımaz eylemlerine filli destek vermektedir. Bütün bunlar Türkiye’nin hemen yanı başında yaşanmakta ve ciddi çatışma riskini de beraberinde getirmektedir.

BAKMADAN GEÇME
Uzmanlar, Bahçeli
HABER
Uzmanlar, Bahçeli'nin TRÇ çıkışını değerlendirdi: Karşı tarafa bir gözdağı

SURİYE’DE YAŞANAN GELİŞMELER

Bakınız Suriye’de bir yönetim değişikliği oldu, 53 yıllık bir totaliter rejim devrildi ve Suriye halkının ezici çoğunluğu bu gelişmeyi bayram havasında karşıladı. Yeni Suriye rejimi, ideolojik bir devlet olmak değil demokratik bir cumhuriyet olmak arzusunu beyan etti. Bu yönetim değişikliğine öncülük eden lider Ahmed El Şara, geçmişteki hatalardan ders aldıklarını, demokrasiye inandıklarını, din, dil ve mezhep ayrımına karşı olduklarını ancak bunun için ülkede birliğin olması gerektiğini beyan etti. Buna rağmen Suriye’nin Akdeniz sahil bölgesini, güneydeki Dera-Süveyda hattını ve kuzeydoğudaki topraklarını karıştırmak için başta İsrail olmak üzere çeşitli aktörler her türlü oyunu oynadılar.

Kuzeydoğu Suriye’de ikinci bir İsrail oluşturmak için ellerinden gelen tüm gayreti ortaya koyuyorlar. Bu bölgede yaşayan halkı da baskı ve zulümle kendilerine köle etmeye çalışıyorlar. Peki bir devletin yöneticilerinin birlik ve beraberlik istemesinden daha doğal ne vardır? Bir devletin bir ordusu, bir başkenti olmalıdır demesinden daha tabii ne olabilir? İşte bütün bunlar görmezden gelinmekte, yeni Suriye’ye âdeta hayat hakkı tanınmamaya çalışılmaktadır.

TERÖR ÖRGÜTÜ SDG’Yİ KIŞKIRTAN İSRAİL

Soruyorum: bunlar yaşanırken, yıllarca Esad rejimini hedef aldığını söyleyen ABD, Batı ve İsrail ne yapıyorlar? Her gün yeni bir istikrarsızlık sayfası açıyorlar. Golan’ı işgal ettikleri yetmiyor gibi onun ötesini de işgal ediyorlar. Yeni Suriye’nin topraklarında hava harekatları düzenliyorlar. Terör örgütü SDG’yi Türkiye’de başlayan 'Terörsüz Türkiye' sürecine dahil olmasın diye kışkırtıyor, manipüle ediyorlar. Türkiye’nin milli güvenliğini, egemenlik haklarını, vatandaşlarımızın huzurunu tehdit eden mahfillere ve gelişmelere çanak tutmaktan geri durmuyorlar.

Tüm bu gelişmeler bizim en uzun kara sınırımızın hemen güneyinde cereyan ediyor. Türkiye bilindiği gibi 2016’daki hain darbe girişiminden sonra Suriye topraklarında dört büyük harekâtla tüm bu çabaların aslında boş olduğunu ortaya koymuş, bunun bedelini de ödetmiştir. Ancak birileri hâlâ akıllanmamakta ısrar etmekte, huzuru ve barış değil, kavgayı ve kaosu beslemektedir. Terörsüz Türkiye’nin terörsüz ve istikrarlı bir bölgeyi inşa edecek olmasından da rahatsızlık duyulmaktadır.

Öte yandan Türkiye’nin kuzeyinde de 2022 yılından beri bir Rusya-Ukrayna savaşı sürüyor. Her iki devlet de Türkiye’nin çok yakın ilişkileri olan devletlerdir ve Türkiye bu savaşın bir an önce bitmesini arzu etmektedir. Dünya şahittir ki bu yönde birçok adımı da atmış bulunmaktadır. Ancak dünyanın bugünkü hali bu konuda da yeterince umut vermekten uzaktır. Türkiye, tarihin her döneminde dünyadaki mazlum milletlerin vaziyetine ilgi duymuş, gücü yettiğinde bunların imdadına yetişmeye gayret etmiştir. Bu konuda sadece kendi soydaşlarını veya dindaşlarını kollamak biçiminde hareket etmiş de değildir. Bunun en çarpıcı örneği Osmanlı döneminde İspanya’dan kovulan Yahudilere açılan kucaktır.

BAKMADAN GEÇME
HABER
'TRÇ' dünyada dengeleri değiştirebilir! MHP'li İsmail Özdemir değerlendirdi

TÜRKİYE TEK BOYUTLU DIŞ POLİTİKAYI AŞTI

Türkiye bir ulus devlettir. Ancak aynı zamanda bir imparatorluk bakiyesidir. Bizim çağrımızda işaret edilen bir çift başlı kartal sembolü vardır. Buradan kastımız, Doğuya da Batı’ya da baktığımız, her iki yönü de gördüğümüz hususudur. Türkiye tek boyutlu, tek renkli, tek vektörlü bir dış politikayı çoktan aşmıştır. Latin Amerika’dan Pasifiğe kadar geniş bir alana dair ilgisi, bilgisi ve bunlara ilişkin beklentileri vardır. Bugün dünya devletlerinin çoğu, insanlığın ezici çoğunluğu hakça olmayan adaletsiz bir uluslararası sistem bulunduğu noktasında hemfikirdir. BM’nin tüzel kişiliğinde temsil edilen uluslararası hukuksal düzen insanlığa barış ve güvenlik getirememekte, ancak BM’de reform talepleri hayata geçirilememektedir.

Sayın Cumhurbaşkanının 'Dünya Beşten Büyüktür!' çıkışı anlamlı ve doğrudur. BM’de Güvenlik Konseyinin yapısında, veto yetkisinin niteliğinde mutlak suretle değişiklik gerekmektedir. Gelin görün ki bu çağrıları kuvveden fiile geçirecek olan tek başına Türkiye değildir. Esasen Türkiye’nin istikrarlı ve ısrarlı girişimlerinin bir farkındalık oluşturduğu ve benzer seslerin yükseldiği de bir vakıadır."

Bahçeli neden 'TRÇ ittifakı' çağrısı yaptı? Bizzat anlattı - 2. Resim
Başlık ResmiBahçeli neden 'TRÇ ittifakı' çağrısı yaptı? Bizzat anlattı - 2. Resim

NEDEN 'TRÇ İTTİFAKI'

MHP Genel Başkanı Bahçeli, anlattığı gelişmeler ışığında neden böyle bir açıklama yapma gereği duyduğunu ise şu sözlerle açıkladı:

"Türkiye’nin acil güvenlik ihtiyaçları bulunmaktadır. Türkiye, komşularının toprak bütünlüğünü herkesten fazla isteyen ve bunun için en ağır bedelleri ödeyen bir devlettir. Vasıtalı savaş unsurlarıyla, petro-dolar siyasetleriyle, lobicilikle buna karşı mücadele eden tüm aktörlerle baş başa kalmayı da göze alabilecek kapasitededir. Bununla birlikte, bölgesel olarak daha kalıcı daha uzun soluklu istikrar ve güvenlik bölge devletlerinin dayanışma içinde olmaları ve temel ilkelerde anlaşmalarına bağlıdır.

Avrasya bölgesi, tarih boyunca mücadele alanı olmuştur. Bu alanın kimi bölgeleri tarihte; mihver bölge, pilot bölge, kalpgâh bölge diye anılmıştır. Fakat Avrasya’ya hâkimiyetin dünyaya hâkimiyetin en önemli aşaması olduğuna kuşku olmamıştır. Avrasya, Avrupa ve Asya’nın birleşimidir. Bunun merkezinde de Hazar Havzası bulunur. Hazar Havzası, Türkiye için tam bir bitişik alandır. Türkiye bu havzadan akan hidrokarbon kaynaklarının menfez ülkesi durumundadır. Buradan etki alır, buraya etkide bulunur.

Öte yandan dünyanın ekonomik üretimi doğuya, uzak Asya’ya kaymıştır. Japonya, Çin, Güney Kore, Endonezya, Malezya, Singapur, Hindistan, Pakistan hatta Vietnam gibi ülkelerdeki toplam üretim Batı ülkelerindeki toplam üretimi aşmış, katlamıştır. Bunun geri döndürülmesi de şimdilik mümkün görünmemektedir. Eskiden sınırlı alanlarda ve taklit ürünlerde kendini gösteren Asya üretimi bugün en yüksek kalitede en teknoloji yoğun ürünleri içerecek biçime gelmiştir.

BAKMADAN GEÇME
Bahçeli
HABER
Bahçeli'den ABD-İsrail ortaklığına karşı ittifak çıkışı! Türkiye, Rusya ve Çin'i önerdi

PERDE ARKASINDA ÇOK BOYUTLU BİR BATI-RUSYA MÜCADELESİ OLDUĞU DA HERKESİN MALUMU

Dünyanın kuzey sektöründe ise Rusya tüm sarsıntılara rağmen askeri ve siyasi bir güç olarak varlığını sürdürmektedir. Batı’dan 'NATO’nun genişletilmemesi, Rusya sınırlarında askeri yığınaklar olmaması, Rusya dışındaki Rusların varlıklarına zarar verilmemesi' gibi talepleri vardır. Elbette bu talepler, Ukrayna topraklarının işgal edilmesini haklı çıkarmaz. Ancak perde arkasında daha çok boyutlu bir Batı-Rusya mücadelesi olduğu da herkesin malumudur.

Avrasya’nın ortası Türk Dünyasıdır. Bu bölgede artık bugün bir uluslararası aktör olarak Türk Devletleri Teşkilatı bulunmaktadır. Beş daimi üyesi, üç gözlemci üyesi vardır. Bu devletler geleceğe birlikte yürümek istemektedirler. Bunların içinde NATO üyesi olan Türkiye olduğu gibi hem Kolektif Güvenlik Antlaşması (KGA) örgütü üyesi hem Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi olan Kazakistan ve Kırgızistan da vardır. Keza Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan, Şangay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) de üyedirler. Bu etki gücü yüksek yapıların merkezinde Rusya ve Çin’in bulunduğu da bilinmektedir.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT); Batı, Rusya ve Çin arasındaki mücadelede cazibe ve güç merkezi olabilecektir. Bunun için Avrasya coğrafyasının üç gücünün eşit konumlarda bir araya gelişi esastır. Bunlar Türkiye, Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyeti’dir.

AVRASYA COĞRAFYASINDA EŞİT PAYDAŞLIK

Böyle bir ortak zeminin oluşmasıyla birlikte, BDT, ŞİÖ ve TDT, birbirlerinin hukukunu, varlığını gözeten, devletlerin egemen eşitliği ve hukukun üstünlüğü ilkelerine saygılı bir anlayışla dünyayı yeniden bir düzene kavuşturabileceklerdir. Bu süreçte hiçbir egemen devletin bir başka devletin yörüngesinde hareket etmesi beklenmemelidir. Müreffeh ve huzurlu bir bölgenin inşası için Avrasya coğrafyasında eşit paydaşlık söz konusu olmalıdır. Burada öncelikli hedef siyasi istişare ve işbirliği ile ekonomide çok boyutlu işbirliğidir. Ancak uluslararası güvenlik alanındaki mevcut kaos hâli sürerse bu birlikteliğin güvenlik boyutunu kazanması da kaçınılmaz olarak gündeme gelecektir.

TÜRKİYE'NİN MÜTENASİP BİÇİMDE HER İKİ YÖNE BAKMA ZAMANI GELMİŞTİR

Türkiye’nin NATO üyeliği eğer Türkiye’yi NATO içinden gelebilecek muhtemel saldırılara karşı korumanın ötesine geçemiyorsa, bazı NATO müttefiklerimiz en hayati önceliklerimizi ve taleplerimizi görmezden gelebiliyorlarsa, kamuoyunda da bu noktada ciddi bir tepki yükselmişse Türkiye’nin tarihsel vizyonuyla mütenasip biçimde her iki yöne bakma zamanı gelmiştir."

MAHMUT EKİNCİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 26 Eylül, 2025 - 09:13
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    İlk defa denedi, başarılı oldu! 150 gram ürün elde etti
    İlk defa denedi, başarılı oldu! 150 gram ürün elde...
    Kaydet
  • 2
    Çuvallara koyup denizin içinde saklamışlar! 200 kilogramı ele geçirildi
    Çuvallara koyup denizin içinde saklamışlar! 200 ki...
    Kaydet
  • 3
    ‘Özel’ tartışma! Veliler o müdürü değil, otizmli çocuğu suçlu buldu
    Veliler müdürü değil, otizmli çocuğu suçladı
    Kaydet
  • 4
    “20 gün içinde öleceksin” dediler! Evladı ölümden çekti kurtardı
    “20 gün içinde öleceksin” dediler! Evladı ölümden ...
    Kaydet
  • 5
    Huriye Helvacı’nın kaybında tecavüz şüphesi! Müge Anlı “Çıplak bulunmuş” diyerek açıkladı
    Huriye Helvacı’nın kaybında tecavüz şüphesi! Müge ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Hasan Sariçiçek
    Hasan Sariçiçek Bilim kurgu gibi… Yapay Zeka, veri ve E-mobilite: Türkiye nereye koşuyor?
    Kaydet
  • Ömer Faruk Ünal
    Ömer Faruk Ünal Yasal bahis, yasa dışı bahse zemin hazırlıyor!
    Kaydet
  • M.Tahir Kum
    M.Tahir Kum PFDK, bahis oynayan futbolcuların cezasını açıkladı! Bir kupon 45 gün
    Kaydet
  • Ahmet Demirbaş
    Ahmet Demirbaş Âlimlerin kitapları mıknatıs gibi cevheri çeker...
    Kaydet
  • Osman Ünlü
    Osman Ünlü İnsanın ömrü değişebilir mi?
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • İlk defa denedi, başarılı oldu! 150 gram ürün elde etti
    İlk defa denedi, başarılı oldu! 150 gram ürün elde etti
    Kaydet
  • Çuvallara koyup denizin içinde saklamışlar! 200 kilogramı ele geçirildi
    Çuvallara koyup denizin içinde saklamışlar! 200 kilogramı ele geçirildi
    Kaydet
  • Veliler müdürü değil, otizmli çocuğu suçladı
    Veliler müdürü değil, otizmli çocuğu suçladı
    Kaydet
  • “20 gün içinde öleceksin” dediler! Evladı ölümden çekti kurtardı
    “20 gün içinde öleceksin” dediler! Evladı ölümden çekti kurtardı
    Kaydet
  • Huriye Helvacı’nın kaybında tecavüz şüphesi! Müge Anlı “Çıplak bulunmuş” diyerek açıkladı
    Huriye Helvacı’nın kaybında tecavüz şüphesi! Müge Anlı “Çıplak bulunmuş” diyerek açıkladı
    Kaydet
GÜNDEM HABERLERİ
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar
    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar
    Kaydet
  • Ayder Yaylası'na teleferik projesi! Huser'e kadar gidecek
    Ayder Yaylası'na teleferik projesi!
    Kaydet
  • Dünyanın en büyük bankasından Türkiye kararı! Yakın takibe aldılar
    JP Morgan'dan Türkiye kararı! Yakın takibe aldılar
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Kaydet
Ayder Yaylası'na teleferik projesi! Huser'e kadar gidecek
Ayder Yaylası'na teleferik projesi!
Kaydet
Dünyanın en büyük bankasından Türkiye kararı! Yakın takibe aldılar
JP Morgan'dan Türkiye kararı! Yakın takibe aldılar
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Saglik
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
  • Bizim Sayfa
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası