Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bakan Bozkır: 'Karar zarfını aynı şekilde iade edeceğiz'
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Gündem

Bakan Bozkır: 'Karar zarfını aynı şekilde iade edeceğiz'

Son Güncelleme: 16 Nisan, 2015 - 13:02
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Bakan Bozkır: 'Karar zarfını aynı şekilde iade edeceğiz'
Fotoğraf Başlığı Bakan Bozkir: 'Karar zarfini ayni sekilde iade edecegiz'

AB Bakanı Bozkır: 'Bu kararı Daimi Temsilcimiz Selim Yener'e verecekler. O da zarfı açmadan geri verecek. Kıymeti bundan ibarettir'

Kaydet
a- | +A
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 1915 olaylarına ilişkin karar tasarısını kabul etmesi hakkında, "Bu kararı Daimi Temsilcimiz Selim Yener'e verecekler. O da zarfı açmadan geri verecek. Kıymeti bundan ibarettir" dedi.
Bozkır, CNN Türk'te gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, 1915 olaylarının 100. yılı olması nedeniyle çeşitli etkinlikler yapılacağını zaten bildiklerini, AP'nin tasarısının da bunlardan biri olduğunu söyledi. Parlamentoyu, "100 ülkeden insanın geldiği ve parti disiplini olmayan herkesin çıkıp öneri verebileceği sirk" olarak niteleyen Bozkır, AP'nin kararlarının hiçbir bağlayıcı etkisi olmadığını vurguladı.
Konunun Türkiye için çok hassas olması nedeniyle tepki koyduklarını bildiren Bozkır, kararın Türkiye'nin AB Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yener'e verileceğini belirterek, "O da zarfı açmadan geri verecek. Kıymeti bundan ibarettir. Ama gerçekten siyasete tarih alet edilmiştir" diye konuştu.
Bakan Bozkır, parlamentonun üyeleriyle tek tek konuşulduğunda tasarıda böyle bir sonuç çıkacağının tahmin edilemeyeceğini dile getirerek, oradaki psikolojik ortamın insanları çığırından çıkarabileceğini söyledi. Volkan Bozkır, "Türkiye için bu karar yok hükmündedir. Hiçbir geçerliliği de yoktur" ifadelerini kullandı.
"Her ülke böyle bir karar aldığı zaman Türkiye ile ikili ilişkilerinde karşılaşacağı sorunları hesaba katmak mecburiyetindedir" diyen Bozkır, Türkiye'nin eskisi kadar güçsüz, dünyaya muhtaç bir ülke olmadığını ve bugünkü gücü devam ettiği takdirde böyle bir kararın Avrupa'nın hiçbir parlamentosundan çıkmayacağı kanaatinde olduğunu belirtti.
Bozkır, kararın Türkiye'nin AB ile üyelik müzakere sürecine hiçbir etkisi olmadığına işaret ederek, şöyle devam etti:
"Tabiatıyla 100. yıl itibarıyla tüm dünyada Ermeni diasporası kararlar silsilesi çıkarmak için yıllardan beri çaba sarf ediyor. Maalesef sorun Ermenistan Cumhuriyeti değildir. Sorun Ermeni diasporasıdır. Bir tarafta yoksulluk içinde kavrulan bir Ermenistan var. Onlara bıraksanız aslında bu sorunu kökünden çözecek. Birçok ekonomik menfaati var. Biz bu protokolü imzaladığımız zaman da Ermenistan son derece memnundu ve orada konuyu tarihçilere havale etme maddesi vardı. Ermenistan buna imza attı ama sonradan dünyanın her yerinde yaşayan son derece müreffeh bir diaspora var. Diaspora bakımından 1915 olaylarını soykırım olarak adlandırmak bir anlamda kimlik haline gelmiş vaziyette. Diasporanın böyle bir kimlik arayışı içinde bu tür bir çaba içine gireceği belliydi. Zaten 24 Nisan'a bir şey kalmadı. Herkes eteğindeki taşları döksün. Ondan sonra biz gerçeklerle karşılarında olacağız."
- "İşimiz devlet olarak karşıtlarımızla konuşmak" -
Bozkır, Ermeni diasporasının Kim Kardashian gibi magazin dünyasından bazı ünlüleri kullandığının hatırlatılması üzerine, Türkiye'nin vakur bir devlet olduğunun altını çizdi. Bozkır, "Biz diaspora değiliz, biz bir devletiz ve diasporanın başvurduğu yöntemlere başvurmayı zul addederiz. Bizim işimiz devlet olarak karşıtlarımızla konuşmak. Tarihçilerimiz, akademisyenlerimiz konuşur" değerlendirmesini yaptı.
Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus'un Vatikan'da 12 Nisan'da Ermeniler için düzenlenen ayinde selefi Papa 2. Jean Paul döneminde imzalanan deklarasyonda yer alan 1915 olaylarıyla ilgili "20. yüzyılın ilk soykırımı" ifadesine atıfta bulunması üzerine Türkiye'nin tepkisinin ardından Vatikan'dan yapılan açıklamayı geri adım olarak değerlendiren Bakan Bozkır, şunları söyledi:
"Papa, 'ben demedim'e getiriyor, aslında dedi. Papalık, dini inançların geliştirilmesi için olması gereken bir makamdır ama husumet yaşatan bir demeç vermemesi gerekirdi. Vatikan'ın açıklamasında bu vesileyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında tarihçiler komisyonu kurulması meselesini sağlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Papa ile bizim büyükelçinin konuşmalarında bu ayini yapmayacağı yolunda ifadeleri vardı. Papa Türkiye'ye geldi birkaç ay önce. Burada da böyle bir ifadesi olmadı."
Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı'nın Ankara'ya istişare için çağrıldığını hatırlatan Bozkır, durumun değerlendirileceğini ve istişare sonucunda görev yerine gidip gitmemesi konusunda bir karar verileceğini vurguladı.
- "Obama'nın bu tuzağa düşmeyeceğine inanıyorum" -
Volkan Bozkır, ABD Başkanı Barack Obama'nın da bütün dünya sorunlarıyla ilgili önemli aşamalar kaydedecek bir ortamda Türkiye'yi kıracak bir ifade kullanmayacağına olan inancını dile getirdi. Bozkır, "ABD bugüne kadar hep akıllı bir devlet olmuştur. Ben ABD Başkanı'nın bu tuzağa düşmeyeceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Bozkır, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın 24 Nisan'daki anma etkinliklerini Türkiye'nin sabote etmeye çalıştığı yönündeki iddiasına ilişkin de 24 Nisan'ın 250 bin şehit verilen Çanakkale Savaşları'nın yüzüncü yıl dönümü olduğuna dikkati çekti. Bozkır, "Birçok ülke bakımından Çanakkale Savaşı milli kimliğidir. Biz bunun yüzüncü yılını kutluyoruz diye Ermenistan cumhurbaşkanı çıkıyor, 'buna mani oluyorsunuz' diyor. Çanakkale Savaşları vardı ama 24 Nisan (Ermeni iddiaları açısından) sahte bir gündür. Hiçbir şeyin olduğu bir gün değildir" görüşünü dile getirdi.
- "Muhalefet sessiz kalmamalı" -
Muhalefetin, 1915 olaylarıyla ilgili Papa Franciscus'un açıklamaları ve Avrupa Parlamentosu'nun kararına sessiz kalmasını eleştiren Bozkır, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuyla ilgili açıklama yapmamasını da hayretle karşıladığını dile getirdi.
Türkiye ile ilgili itham ve söylemlere ülkesini ve vatanını seven herkesin karşı çıkacağını ifade eden Bozkır, konuya sessiz kalınmasını doğru bulmadığını belirtti.
Bakan Bozkır, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan'ın 1915 olaylarının "soykırım" olarak nitelendirilmesi gerektiği ile ilgili basında yer alan sözlerinin sorulması üzerine "Sayın Başbakanımızın danışmanı unvanı ile yapması doğru olmaz. Şahsını bağlar" yanıtını verdi.
Mahçupyan'ın bir vatandaş olarak görüşünü açıkladığını dile getiren Bozkır, "Bu görüşler bir Türk vatandaşına yakışmamıştır. Onunla ilgili olarak da belki kendisi de tekrar değerlendirme imkanı bulacaktır" dedi.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 16 Nisan, 2015 - 13:02
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gençlerde alarm veriyor! Riski artıran 4 büyük faktör
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gen...
    Kaydet
  • 4
    Muğla'da korkutan deprem! AFAD ilk verileri duyurdu
    Muğla'da korkutan deprem! AFAD duyurdu
    Kaydet
  • 5
    Bruno Fernandes'ten Galatasaray'a yeşil ışık
    Bruno Fernandes'ten G.Saray'a yeşil ışık
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Kimsenin Erdoğan sonrasına hazırlandığı yok
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Tavuk firmaları, “denetim kayyımı” ve piyasa ekonomisi
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş "Kendi düşen ağlamaz": İnternete numara bırakırken bir kez daha düşünün!
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü Futbol-savaş denkleminde barış
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Türk dünyası şahlanıyor…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Trump'ın itirazına rağmen İsrail yeniden Lübnan'ı bombaladı
    Trump'ın itirazına rağmen İsrail yeniden Lübnan'ı bombaladı
    Kaydet
  • Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Kaydet
  • Panter Emel'den acı haber! Hayatını kaybetti
    Panter Emel'den acı haber! Hayatını kaybetti
    Kaydet
  • Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Kaydet
  • Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Galatasaray'ın stoper planı: İki Aslan'a karşı Van Dijk
Galatasaray'ın stoper planı: İki Aslan'a karşı Van Dijk
Kaydet
Greenwood kaçıyor! Hakan Safi'nin anlaştığı isim Roma yolunda
Hakan Safi'nin anlaştığı isim Roma yolunda
Kaydet
Talep toplama yarın başlıyor! Borsanın Beta’sı ihracat yaptığı ülkeyi 130’a çıkaracak
Borsanın Beta’sı ihracat yaptığı ülkeyi 130’a çıkaracak
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası