Son dakika... Bakan Fidan'dan İslam İşbirliği Teşkilatı'nda Filistin mesajı: Bedeli olacağını anlamalılar!

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Son dakika... Bakan Fidan'dan İslam İşbirliği Teşkilatı'nda Filistin mesajı: Bedeli olacağını anlamalılar!

GÜNDEM Haberleri  / Anadolu Ajansı

Son dakika haberi: Bakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları dolayısıyla düzenlenen Açık Katılımlı İcra Komitesi Toplantısı'na katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Fidan, İsrail ve diğer ülkelerin, Filistinlilerle barışı ertelemenin bir bedeli olacağını anlaması gerektiğini söyledi. Bakan Fidan'ın müslüman ülkelere çağrısı da dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Açık Katılımlı İcra Komitesi Toplantısı'na katıldı. Toplantıda İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ve Filistin halkının son durumuna ilişkin gelişmeleri ele alındı.

"MÜSLÜMAN ÜLKELER KALICI BARIŞIN GARANTÖRLERİ OLARAK HAREKET ETMEDİ"

Toplantıda konuşan Bakan Fidan, Türkiye'nin garantörlük önerisiyle ilgili "Bölgedeki Müslüman ülkeler, Filistin halkının bekasını teminat altına almalı, kalıcı barışın garantörleri olarak hareket etmeli." dedi.

Müslüman ülkeler olarak özgüvenli davranılması gerektiğini belirterek dayatılan "hegemonik" söyleme meydan okunması çağrısı yapan Fidan, "Son olarak Türkiye'nin görüşü, yeni bir garanti mekanizmasının tasarlanıp hayata geçirilmesi gerektiğidir. Bölgedeki Müslüman ülkeler, Filistin halkının iyiliğini ve bekasını teminat altına almalı ve kalıcı bir barışın garantörleri olarak hareket etmeli." ifadesini kullandı.

Son dakika... Bakan Fidan'dan İslam İşbirliği Teşkilatı'nda Filistin mesajı: Bedeli olacağını anlamalılar!

Fidan, bu mekanizmanın Filistin’in merkezinde olduğu barış, güvenlik ve istikrar kuşağı oluşturma potansiyeli olduğuna işaret ederek “Bu, İstanbul'daki 7. Olağanüstü İslam Zirvesi'nde mutabakata vardığımız ve BM Genel Kurulu kararlarında da kabul ettiğimiz Filistinlilere sağlanacak uluslararası korumayla da uyumlu olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

"BU KISIR DÖNGÜYÜ KIRMAK ZORUNDAYIZ"

İsrail ve diğer ülkelerin, Filistinlilerle barışı ertelemenin bir bedeli olacağını anlaması gerektiğinin altını çizen Fidan, “İsrail’in zulmettiği, bizlerden ağır eleştiri aldığı ve başka bir gaddarlık yaparak dünyaya bunu unutturduğu kısır döngüyü kırmak zorundayız. Onlar bu modele alışkın." dedi.

Bakan Fidan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müslüman dünyası, başkenti Doğu Kudüs olan egemen, bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz Filistin devleti hayat bulana kadar, cesur kararlar almalı ve kararlılıkla onları kademeli şekilde uygulamalı."

Fidan, toplantı bildirisine "İşgalci güç İsrail'in insanlığa karşı suçlarını durdurmak için bütün üye ülkeleri, uygulanabilir ve etkili diplomatik, legal ve zorlayıcı tedbirleri almaya teşvik eder." paragrafının eklenmesini teklif etti.

ORTAK BİR TUTUM BELİRLENMESİ BEKLENİYOR

Toplantıda, "İsrail'in ayrım gözetmeksizin Gazze'deki Filistin halkının tamamını hedef alan eylemleri" karşısında İİT nezdinde atılabilecek somut adımlar ve bu bağlamda İİT üye ülkelerince ortak bir tutum belirlenmesi bekleniyor.

SUUDİ ARABİSTANLI MEVKİDAŞI İLE BİR ARAYA GELDİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı Açık Katılımlı İcra Komitesi Toplantısı'na katılmak için geldiği Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faisal bin Farhan al-Saud ile bir araya geldi.

Son dakika... Bakan Fidan'dan İslam İşbirliği Teşkilatı'nda Filistin mesajı: Bedeli olacağını anlamalılar!

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...