Bakan Soylu’dan Bozkurt açıklaması

Düzenleyen:
Bakan Soylu’dan Bozkurt açıklaması

GÜNDEM Haberleri

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu Bozkurt ilçesinde olan sel felaketinin bir önceki Dereli'ye göre 5 kat daha zorlu bir süreç olduğunu belirtti. Bakan Kurum ise arama çalışmalarının devam ettiğini aktarırken, "Vatandaşımızın yarasını en hızlı şekilde saracağız, hiç kimse merak etmesin" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve beraberindeki heyet Kastamonu Bozkurt Bölgesi’ndeki çalışmaların ardından basın açıklaması gerçekleştirdi.

"GÖRDÜĞÜM EN BÜYÜK FELAKET"

İlk olarak açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, afet bölgesinde yaptığı açıklamada, Bozkurt’taki sel şiddetine atıfta bulunarak, “Benim gördüğüm en büyük sel felaketi burası. Hem etkinlik açısından hem de şiddeti açısından. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Buradaki tabloyu gördüğümde hem etkilendiğimi hem de kıyas olarak o saatten bu saate hep arama kurtarma çalışmaları yaptık. 5 derelik bir rakam çıkardım kendi zihnimde bunu söyleyebilirim. Dereli’de karşı karşıya kaldığımız felaketin 5 misli kadar süreç var burada. Alanı geniş, etki alanı geniş ve aynı zamanda vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldığı risk yüksek” dedi.

"ARAMA ÇALIŞMALARINDA SONA GELDİK"

Yaklaşık 850 vatandaşın kurtarıldığını ifade eden Bakan Soylu, “Yaklaşık 850 vatandaşımız burada helikopterler ile balık adamlar ile iş makineleri arama kurtarmacılar ile önemli bir kurtarma gerçekleştirdiler. Akşam saat 8’e kadar arama kurtarma çalışmaları devam etti. Şunu söyleyebilirim burada yani Bozkurt’ta arama kurtarma çalışmalarında sona geldik diyebilmem mümkün. Ama hala bu gece arama kurtarma ekiplerimiz tüm evlerde hem ses yöntemi ile hem arama tarama yöntemi ile çalışmalarına devam ediyor. Bu arada ihbarlar ve ihbarlarla da ilgili çalışıyoruz. En son derenin karşı tarafından 8 vatandaşımızı yine bir ihbar neticesinde alabildik. Bu ilçe ikiye bölündü. İlçenin diğer tarafı ile bu tarafı arasındaki iletişim sabah saatlerine kadar yok idi zaten” diye konuştu.

Sel sonrası zarar gören vatandaşların durumu ile ilgili de konuşan Soylu, “Esnafımızın karşı karşıya kalmış olduğu hasar çok. Türkiye’nin birçok kurumundan kuruluşundan buraların eski haline kavuşabilmesi için araçlar, vidanjörler ve iş makineleri geldi. Birçok destekte buraya akıyor. Vatandaşlarımızın herhangi bir endişesi şüphesi kaygısı olmasın elbirliği ile bunun üstesinden geleceğiz” şeklinde konuştu.

Bakan Soylu’dan Bozkurt açıklaması

Bu ilçe ikiye bölündü. İlçenin diğer tarafıyla bu tarafındaki ilişki, iletişim, ulaşım bu sabah saat 4-5'e kadar yokmuş zaten. İki ayrı alanda iki ayrı çalışma gerçekleştiriliyor. Altyapı hasarları çok, esnafımızın karşı karşıya kalmış olduğu hasar çok, vatandaşımızın etkilenmesi çok.

Sayın Cumhurbaşkanımızın bize açık ve net talimatıdır: Vatandaşımızı mağdur etmeyin. Vatandaşımızın herhangi bir endişesi olmasın. Devlet buradadır. Ayni ve nakdi yardımlar AFAD üzerinden aktarılacak. Burayı yalnız bırakmayacağımızı, bu hasarların, karşı karşıya kalınan mağduriyetlerin el birliğiyle giderileceğini vatandaşlarımızın bilmesini isterim. Bu tip felaketler olduğu zaman hemen bir değerlendirme yapılıyor, orada herhangi bir santral varsa HES patladı deniyor. Bir patlama söz konusu değil, çünkü patlayabilecek bir şey yok.

HES'İN PATLADIĞI İDDİASINA YALANLAMA
Bir patlama söz konusu değil, çünkü patlayabilecek bir şey yok, böyle bir haznesi olan veya baraj tutulumu olan mekanizması yok buranın. Ama maalesef burada son günlerde çok yapılıyor. Sorumlu olduğunu düşündüğümüz kişiler, vatandaşların en nazik olduğu konuda bir provokasyonu ortaya koyuyorlar. Böyle bir şey söz konusu değil, böyle bir mekanizma yok."

Bakan Soylu’dan Bozkurt açıklaması

BAKAN KURUM: VATANDAŞIMIZIN YARASINI HIZLI BİR ŞEKİLDE SARACAĞIZ

Sel felaketinin yaşandığı Bozkurt ilçesinde açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

Arama kurtarma çalışması yaptığımız, aradığımız vatandaşlarımız var. Arife teyzemizi arıyoruz. 1 vatandaşımız kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetti.

İnşallah önümüzdeki günlerde hızlı şekilde vatandaşlarımızın yaralarını sarıyor olacağız. Kastamonu-Bozkurt'taki afet Dereli'deki afetin katbekat fazlası. Biz hızlı şekilde altyapı hasar tespitlerini başlattık.

Bakan Soylu’dan Bozkurt açıklaması

Bakan Soylu’dan Bozkurt açıklaması

SELİN VURDUĞU YERDE DEHŞETE DÜŞÜREN GÖRÜNTÜLER

Kastamonu’da iki gün önce etkili olan kuvvetli sağanak yağışın ardından birçok ilçeyi sel vurdu. Sel sularının altında kalan Karadeniz kıyısındaki Bozkurt ilçesi, selin dehşetini en çok yaşayan ilçe oldu. Dün sabah saatleri itibari ile sel sularına teslim olan Bozkurt’ta yağışın durmasının ardından başlayan arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yağışın çekilmesi ile birlikte kent merkezindeki sel suları birçok sokak ve caddede çekildi. Sel sularından geriye ise balçık içinde kalan ve üst üste binen araçlar ile dükkanları dolduran kalas yığınları kaldı.

Bakan Soylu’dan Bozkurt açıklaması

Bozkurt ilçesinin birçok sokakları savaş alanına döndü. Sokaklarda ters dönen araçlar, dükkanları dolduran balçık ve kalas yığınları ise dehşeti gözler önüne serdi. Ekipler ise bir yandan arama ve kurtarma çalışmalarını sürdürürken, diğer yandan ise enkaz kaldırılması ve ev ve iş yerlerini basan suların tahliye edilmesi için çalışma başlattı.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...