Bakan Yerlikaya açıkladı: Maden sahasında yeni heyelan riski yoğun!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Erzincan'da önemli açıklamalarda bulundu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ikinci bir heyelan riskinin oluşması sebebiyle şimdilik aramaların durdurulduğunu açıkladı.

Erzincan'daki maden sahasında gerçekleşen heyelan sonrası çalışmalar 7. günde de sürüyor.

Bölgeden son durumu aktaran Bakan Yerlikaya, ikinci bir heyelan riskinin bulunduğunu, bu nedenle de arama faaliyetlerinin durdurulduğunu belirtti.

Yerlikaya, baraj bölgesinde ise çalışmalara devam edildiğini belirtti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sözlerini şöyle sürdürdü;

“Biz İçişleri Bakanlığı, AFAD olarak 9 canımızı arama ile ilgili ilk günden bu ana kadar çalışıyoruz. Hem Sabırlar Vadisi’ne gelen bugünkü ölçümle 8 milyon metreküplük kaymayla oluşan toprak kütlesi hem de hemen onun arka tarafındaki mangan ocağına gelen bugünkü ölçümle 2 milyon metreküplük kaymayla gelen toprak kütlesinde canlarımızı arıyoruz.

Burada dron radarlarla aramış olduğumuz araç, konteynerle ilgili olan lokasyonlarda çalışmalarımız belli ama arama faaliyetlerinde bizim olmazsa olmaz bir önceliğimiz var. Arama kurtarma veya arama faaliyetlerinde bulunan AFAD ile onların koordinasyonundaki tüm insan gücünün güvenliği, yani önce güvenlik. Toplam kütlenin bulunduğu liç alanı dediğimiz alanla ilgili yukarıdaki hakim tepelere jeoradarla sismik anbean ölçümler yapılıyor ve bir alarm sistemi de var.

Bakan Yerlikaya açıkladı: Maden sahasında yeni heyelan riski yoğun!

"ÇOK HIZLI ÇALIŞAN BİR UYARI MEKANİZMAMIZ VAR"

Eğer orada kayma ihtimali olursa aşağıdaki arama faaliyetindeki arkadaşlarımızın, çalışan kamyon, iş makinaları vs. onların tamamı ile ilgili çok hızlı çalışan bir uyarı mekanizmamız var. Manganez ocağıyla ilgili az önce bakanımız da söyledi, dün akşam ilk anından itibaren 6 gün önceki olayın olduğu günden bu yana oradaki duran kütlenin stabil değil, maalesef aktif ama gittikçe de daha aktif hale gelme riskini görünce oradaki arama faaliyetini durdurduk.

İlk günden itibaren hep olumlu haber vermek, iyi haber vermek gayretindeyiz ama böyle bir gerçek var. Eğer bu her iki kaymanın olduğu lokasyonun sırtlarındaki liç alanı stabil olsa, biz her gün size kaç araç naklini geçici toplama alanlarına naklettiğimizle ilgili, her gün kendimizi nasıl geliştirdiğimiz haberlerini verecek ve bununla beraber buradaki toplam kütleyi ne kadarlık bir sürede aktaracağımızı söyleyecektik.

Ama şu anda içinde bulunduğumuz durum her zaman ama her zaman anlık. Maalesef bu aktif olan olumsuzluğu göz önünde bulundurmamız ve dolayısıyla mangan ocağının olduğu yerdeki kısmı dün akşam itibarıyla durdurduk” diye konuştu.

GÜVENLİK RİSKİ NEDENİYLE ARAMA ÇALIŞMALARI DURDURULDU

Enerji ve Tabii Kaynakalar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın konuşmasından öne çıkanlar:

Sahada çalışma şartları hakikaten çok zorlu. Çok ciddi heyelan riski ile karşı karşıyayız. Özellikle orada çalışan AFAD'daki kardeşlerimizi risk altına almadan ve emniyet koşullarından taviz vermeden çalışma imkanını sürdürmeye gayret ettik. Fakat özellikle dün geceden itibaren heyelan riski yoğunlaştı.

Bu risklerden dolayı şu an sahada arama faaliyetlerini durdurmuş durumdayız.

Bu ciddi boyutta gördüğümüz risklerden bir tanesi. Bununla birlikte özellikle hızlı bir şekilde gerek temiz suyun kontrol altına alınması gerek toprakla buluşmuş suyun kontrol altına alınmasıyla alakalı alakalı DSİ'nin koordinasyonunda önemli bir faaliyet devam ediyor.

 

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...