'Beyaz altının' hasadı başladı: İlçede herkes günlüğü 1200 liraya soluğu tarlada alıyor...

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Gündem Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Sarımsak üretiminin yüzde 22'sine sahip olan Araban'da hasat devam ediyor. Tarlalarda çalışan 8 bin tarım işçisi günlüğü 1200 lira kazanç elde ediyor. Bu yıl rekoltenin yüksek olduğunu söyleyen çiftçiler üretimin yüzde 50 arttığını ifade etti.

Gaziantep’in Araban ilçesinin meşhur ürünü sarımsakta hasat başladı. Kendine özgü aroması, lezzeti ve diş büyüklüğüyle tanınan Araban sarımsak çeşidi, ilçede ve kentte "beyaz altın" olarak adlandırılıyor.

Araban Ovası'nın en değerli ürünü olan, yurt içi ile yurt dışında kalitesi, dayanıklılığı ve kolayca pazar bulmasıyla meşhur Araban sarımsağı hasadının son kısmı bu yıl sıcak havalara denk geldi.

GÜNLÜK 1200 LİRA KAZANIYORLAR

Bölgenin önemli gelir kaynağı olana sarımsak hasadının başlamasıyla bölge halkı sarımsak tarlalarında çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışırken, sıcak havaya rağmen tarlada çalışan çiftçiler ve işçiler, sabah saat 07.00'den akşam 17.00'a kadar mesai yapıyor.

İşçiler sabah erken saatlerde başlattıkları hasatta, tarladan toplanan sarımsakları önce küme halinde bir araya getiriyor, ardından saplarını keserek kasalara dolduruyor. Tarım işçileri, topladıkları sarımsak kilosuna göre günlük bin 200 TL’den başlayan yevmiyelerle kazanç elde ediyor.

ÜRETİM YÜZDE 50 ARTTI

Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Nihat Deme, üretimin yüzde 50 arttığı ve Türkiye’nin sarımsak ihtiyacının önemli bir oranda karşılandığı Araban Ovası’nda başlayan sarımsak hasadının devam ettiğini söyledi.

'Beyaz altının' hasadı başladı: İlçede herkes günlüğü 1200 liraya soluğu tarlada alıyor... - 1. Resim

ÜRETİMİN YÜZDE 22'Sİ ARABAN'DAN

Kaliteli aroması ve uzun ömürlü oluşu ile tercih edilen sarımsakta bu yıl rekoltenin yüksek olduğunu belirten Deme, eylül ayında ekimi yapılan ve mayıs ayı sonunda başlayıp yaklaşık 2 ay süren sarımsak hasadında, Gaziantep ve çevre illerden gelen 8-9 bin tarım işçisinin istihdam edildiğini bildirdi.

Araban Sarımsağının meşhur olduğunu ifade eden Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, Türkiye sarımsak üretiminin yüzde 22’sinin Araban ilçesinden karşılandığını belirtti.

'Beyaz altının' hasadı başladı: İlçede herkes günlüğü 1200 liraya soluğu tarlada alıyor... - 2. Resim

1 YIL BOYUNCA MUHAFAZA EDİLİYOR

Altun, Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret tescili yapılan Araban sarımsağının bölgenin en önemli gelir kaynaklarından biri haline geldiğini ifade ederek, "Araban sarımsağı 9 ay boyunca kendisini toprak altında yetiştiriyor. Eylül ayında sarımsak ekimini yapıyoruz ve Haziran ayında da hasada başlıyoruz. Geçtiğimiz yıl 28 bin dekar alanda sarımsak ekimi yaptık, bu sene ise 21 bin dekar alanda ekim yaptık. Araban ilçemizin iklimi, toprağı farklı olduğu için sarımsağın da tadı daha güzel. Araban Sarımsağının hem raf ömrü uzun hem de aroması çok yüksek. Bölgemizin sıcak olması sarımsağın lezzetini ve dayanıklılık sürecini arttırıyor. Serin alanlarda bir yıl boyunca muhafaza edilebilen sarımsağımız aynı zamanda dünyanın birçok ülkesine de ihraç ediliyor" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...