BM Genel Sekreteri Guterres: Erdoğan sayesinde oldu

Düzenleyen:
BM Genel Sekreteri Guterres: Erdoğan sayesinde oldu

GÜNDEM Haberleri

Dünyayı sarsan kriz Türkiye'nin girişimleri sayesinde sona erdi. Tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkiyatına ilişkin belge İstanbul'da imzalandı. BM Genel Sekreteri Guterres'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili sözleri tarihi törene damga vurdu.

 

 

Dünyanın gözü bu törendeydi, Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl ve gerekli olan tüm gıda ürünlerinin taşınmasına ilişkin anlaşma İstanbul'da imzalandı. BM Genel Sekreteri Guterres yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili sözleri tarihi törene damga vurdu. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya ve Ukrayna temsilcileri katıldı.

BM Genel Sekreteri Guterres: Erdoğan sayesinde oldu

KARADENİZ'DE ÇARE IŞIĞI VAR

Törende ilk olarak söz alan BM Genel Sekreteri António Guterres açıklamasında, "Karadeniz'de bir umut ışığı var. Bir çare ışığı var. Bunun gerçekleştirilmesinde emeği olan herkese çok teşekkür ederim. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ısrarlı bir yaklaşımı sayesinde oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok teşekkür ederim. Türkiye'nin burada kritik bir rolü var. Bu anlaşma gıda arzındaki açığı kapatacak Sizin arabuluculuğunuz olmazsa olmaz bir görev gördü. Rusya ve Ukrayna temsilcilerine tüm engelleri aştınız, yeni bir girişimin önünü açtınız. Bu dünyanın yararına bir anlaşmadır" ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Guterres: Erdoğan sayesinde oldu

Guterres sözlerine şöyle devam etti: "Bu kıtlık eşiğinde yaşayan halklar için çözüm getirecek anlaşmadır. Bu girişim hatırı sayılır oranda 3 limandan gıda ticareti yapılmasını sağlayacak. Tahıl ve gıda ürünlerinin küresel pazarlara ulaştırılması için açığı kapatıp fiyatları düşürecek. Bu anlaşma kolay şekilde sağlanmadı. Ciddi çabalar sayesinde, tüm tarafların uzun mesai sayesinde bu sonuca vardık. Buradaki kararlılık hiç olmadığı kadar önemli. Bu girişim uygulanmalı. Türkiye hükümetine güveniyoruz. Hükümet buradaki kritik rolünü sürdürmeli. Bugün ortak bir koordinasyon merkezinin açılışını duyuracağız. Lütfen sözlerinizde durun dedim. Barış için de aynı şey geçerli. Kanlı savaş yürüten iki taraf arasında imzalanan bir anlaşma. Savaş devam ediyor, insanlar ölüyor."

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...