Çanakkale alevlere teslim! Köyler boşaltıldı, yollar kapatıldı: Mücadele devam ediyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı-İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri  / Anadolu Ajansı-İhlas Haber Ajansı

Son dakika haberi: Çanakkale'de dün çıkan ve 28 saati geride bırakan orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Yangın tehdidi altında bulunan 10 köy tahliye edilirken, yangından 1500 hektar alan etkilendi. Çanakkale Devlet Hastanesi, Hava Radar Mevzi Komutanlığı yerleşkesi ve 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu yerleşkesi de tedbir amaçlı boşaltıldı. 32. saatte Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yangının kontrol altına alındığını duyurdu.

Çanakkale yangınında son durum: Çanakkale'de dün öğlen saatlerinde Kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle hızla büyürken korkulan oldu. Alevlerin ulaştığı Yağcılar köyünde çok sayıda evin alev alev yandığı görüldü. Yangından 83 kişi etkilenirken, birçok köy de boşaltıldı. Bölgeden gelen görüntüler ise korkunç manzarayı gözler önüne serdi. İşte Çanakkale son dakika haberleri ve yangında son duruma dair detaylar...

BAKANLIK SON DURUMU PAYLAŞTI

20:45 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yangına müdahalenin devam edildiğini belirterek “Orman yangınında 97 kişi dumandan etkilenmiş olup, 37 vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir.” dedi.

20:04 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Eceabat'ta bugün başlayan yangının kontrol altına alındığını duyurdu.

17.55 Tarım ve Orman Bakanlığı, Çanakkale'de dün başlayan ve rüzgarın etkisiyle devam eden yangınla ilgili son durumu paylaştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çanakkale'deki yangın söndürme çalışmalarına 8 söndürme uçağının katıldığı, bu uçaklardan bir tanesinin çok yüksek tonajda su taşıyabilen, Rusya'dan kiralanan uçaklardan olduğu, 4'ü gece görüş özelliğine sahip 26 söndürme helikopteri, 639 arazöz ve iş makinasının yanı sıra 2 bin 700'e yakın personelle çalışmalara devam edildiği aktarıldı.

Çanakkale alevlere teslim! Köyler boşaltıldı, yollar kapatıldı: Mücadele devam ediyor

BİN 251 VATANDAŞ TAHLİYE EDİLDİ

Herhangi can ve mal kaybı yaşanmaması adına, yangının tehdit ettiği yerleşim birimlerinde olası en kötü senaryoya karşı her türlü tedbirin alındığı ifade edilen açıklamada, bu amaçla 9 köyün tahliye edildiği, 337 hanenin bulunduğu bu köylerde 1251 vatandaşın yaşadığı belirtildi.

Çanakkale alevlere teslim! Köyler boşaltıldı, yollar kapatıldı: Mücadele devam ediyor

83 KİŞİ HASTANEYE SEVK EDİLDİ

Bu köylerden Ulupınar köyünde 5, Yağcılar köyünde de 4 evin hasar gördüğü kaydedilen açıklamada, şu bilgiler yer aldı:"Köylerden ilk etapta kronik hastalığı olan yaşlı olan vatandaşlarımız tedbiren ki bunların sayısı yaklaşık 83 kişi bu vatandaşlarımız hastanelere sevk edildi. Bunlardan sadece 8’i müşahede altında, o da yine kronik hastalığı olan ve belli bir yaş üzerinde olan vatandaşlarımız, herhangi bir hayati tehlikesi olan bir vatandaşımız yok.

Çanakkale alevlere teslim! Köyler boşaltıldı, yollar kapatıldı: Mücadele devam ediyor

Tatilciler plajda serinlerken, denize defalarca iniş yapan 8 söndürme uçağı ve alçalan 26 helikopter söndürme çalışması için su aldı Tatilciler, Çanakkale Boğazı'nı kaplayan gri dumanları ve söndürme çalışmasını endişeli gözlerle izledi

ÇOK SAYIDA HAYVAN ZAYİATI VAR

85 küçükbaş, 3 büyükbaş olmak üzere toplam 88 hayvan zayiatı bulunmaktadır. Ayrıca 10 ahır hasar almıştır. Halihazırda hava araçları yoğun bir şekilde şu anda su alma faaliyetlerine devam ettiği için Çanakkale Boğazı çift taraflı olarak gemi trafiğine kapatılmıştır. Çanakkale-Çan kara yolu tedbiren kapatılmıştır. 1500 hektarlık bir alanda geniş bir alanda parça parça çıkan her dumana müdahale ediliyor. Amacımız bunların büyümemesini sağlamak. Yangının etrafı bu 1500 hektarın etrafı hemen hemen çevrilmiş vaziyette. Bugün akşamüstü daha genel bir resim ortaya çıkar."

"GERÇEK RESMİ İKİ SAAT İÇERİSİNDE GÖRECEĞİZ"

15.25 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınla ilgili son durumu aktarmak için kameraların karşına geçti. Bakan Yumaklı, "Rüzgar hızının 60 km'ye ulaşacağını söylemiştim. Nitekim de oldu, üzerine de çıktı. Rüzgar içinde bulunduğumuz alana kadar gelecek. Arkadaşlarımız bunu karşılamak için hazırlanıyor. Yangının başka yere sıçramaması için çalışıyoruz. Ümit ediyorum bir iki saat içerisinde gerçek resmi göreceğiz. İHA'larla gelen bilgilerle durum tespiti yapıp arkadaşlarımızı yönlendirilmiş olduk." dedi.

BAZI YERLEŞİM ALANLARI DAHA BOŞALTILACAK

14.50 Çanakkale Valiliği, merkeze bağlı köylerdeki ormanlık alanlarda devam eden yangın nedeniyle, Aşağıokçular köyü Salavat ve Andıktaşı mahalleleri, Elmacık köyü ve bağlı olan Değirmendere Mahallesi ile Çiftlikdere köyünün tedbir amacıyla boşaltılacağını bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, orman yangınını söndürme çalışmalarının havadan ve karadan devam ettiği belirtilirken, şu ifadeler kullanıldı:

"Aşağıokçular köyü Salavat ve Andıktaşı mahalleleri, Elmacık köyü ve bağlı olan Değirmendere Mahallesi ile Çiftlikdere köyü, tedbir amacıyla boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu'nda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir."

Çanakkale alevlere teslim! Köyler boşaltıldı, yollar kapatıldı: Mücadele devam ediyor

ALEVLER RÜZGARIN ETKİSİYLE TEKRAR YÜKSELDİ

12.30 itibarı ile orman yangınıyla mücadele havadan ve karadan yürütülen çalışmalarla 24 saattir devam ediyor. Yangın birçok noktada çevrilmiş durumdayken, öğle saatlerinde rüzgarın etkisiyle merkeze bağlı Yağcılar ile Aşağıokçular köyleri arasındaki ormanlık alanda alevler yeniden yükselmeye başladı.

Milli Savunma Bakanlığı, Çanakkale'de bulunan 3 adet AS-532 tipi helikopter ve 2 adet CH-47 tipi helikopterin şu ana kadar 65 sorti yaparak 117 tondan fazla su atımı yaptığını açıkladı.

YANGINDA 83 KİŞİ ETKİLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çanakkale'de çıkan yangında 83 kişinin etkilendiğini açıkladı. Bakan Koca, 14'ünin olay yerindeki ambulanslarla, 48 kişinin ise ayaktan hastanelere ulaştığını belirtti. Öte yandan Koca, "Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi 13 palyatif bakım hastası ve göğüs hastalıkları servisinden 8 hasta olmak üzere 21 hastanın ambulanslarla nakli sağlanmıştır." dedi. 

KÖYLER BOŞALTILDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bölgedeki 9 köyde 337 hane ve 1251 kişinin tedbir amaçlı tahliye edildiğini bildirdi.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bölgeye Milli Savunma Bakanlığı ile AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, emniyet, jandarma, belediyeler ve özel idarelerden toplam 2 bin 659 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 diğer araç ile iş makinesi sevk edildiğini belirtti.

Bölgedeki 9 köyde toplam 337 hane ve 1251 kişinin tedbir amaçlı tahliye edildiği bilgisini veren Yerlikaya, paylaşımında şunları kaydetti:

"Sarıcaeli Köyü Yaşlı Bakım Evinden 72 vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu KYK Yurduna yerleştirilmiştir. Çanakkale-Çan kara yolu tedbir amaçlı sivil araç trafiğine kapalıdır. Çanakkale Boğazı çift taraflı deniz ulaşımına kapanmıştır. Allah, ülkemizi ve milletimizi bütün afetlerden korusun. Geçmiş olsun."

Çanakkale alevlere teslim! Köyler boşaltıldı, yollar kapatıldı: Mücadele devam ediyor

BAKAN YUMAKLI HAVADAN BÖLGEYİ İNCELEDİ

Dün gece bölgeye gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaklaşık 1500 hektar alanın etkilendiği orman yangının, havanın aydınlanmasının ardından helikopter ile havadan inceledi.

Bakan Yumaklı sosyal medya hesabından “Gece görev yapabilen 4 helikopterimiz gün ağarana kadar sorti yaptı. Şu an itibarıyla 7 yangın söndürme uçağı ve 22 yangın söndürme helikopteri ile havadan müdahalemiz sürüyor. Kara gücümüzün cansiparane mücadelesi de aralıksız devam ediyor.” dedi. 

"ŞEHİR MERKEZİNİ TEĞET GEÇECEK"

Yangına ekiplerin müdahalesi aralıksız devam ederken, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, teyakkuz halinde olduklarını, tahliyeler için hastane ve yurtların ayarlandığını bildirdi. Yangının şehir merkezini teyet geçerek ilerlediğini söyleyen Yumaklı, tahliye edilen vatandaşların yurtlara yerleştirildiğini duyurdu.

TAHLİYELER ARTIYOR

Öte yandan Çanakkale'de Devlet Hastanesi, Hava Radar Mevzi Komutanlığı yerleşkesi ve 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu yerleşkesinin de tedbir amaçlı boşaltıldığı öğrenildi.

Yumaklı 8 uçak, 26 helikopter,180 iş makinası ve 1100 personelle yangına müdahale edildiğini belirterek, yangının tehdit ettiği 6 köyde vatandaşların tahliye edildiğini, 9 köyde de yangının sıçraması ihtimaline karşı tedbir alındığını duyurdu.

Şu ana kadar merkeze bağlı Kayadere, Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı ve Aşağıokçular köyleri tahliye edilirken, Kızılcaören ve Taşlıtarla köyleri için de tahliye planlaması yapıldı. 

NENE HATUN YOLA ÇIKTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, saatte 9600 metreküp su basabilen yatayda 150, dikeyde 70 metre su püskürten yangın söndürme sistemli "Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi"nin kepez bölgesindeki yangına müdahale için istanbul'dan hareket ettiğini duyurdu.

Çanakkale alevlere teslim! Köyler boşaltıldı, yollar kapatıldı: Mücadele devam ediyor

ŞEHİR MERKEZİ KARA DUMANLA KAPLANDI

Orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürerken şehir merkezi adeta duman altında kaldı.

Bakan Yumaklı ise Kepez beldesi başta olmak üzere yangının Çanakkale şehir merkezini teğet geçer bir şekilde ilerlediğini söyledi.

Çanakkale alevlere teslim! Köyler boşaltıldı, yollar kapatıldı: Mücadele devam ediyor

Dumanlar rüzgarın etkisiyle şehre taşınırken, gökyüzü de dumanla kaplandı.

Çanakkale alevlere teslim! Köyler boşaltıldı, yollar kapatıldı: Mücadele devam ediyor

YANGININ ULAŞTIĞI KÖYLERDE CAN PAZARI

Öte yandan boşaltılan köylerde yaşanan can pazarı kameralara böyle yansıdı. Vatandaşlar evlerinden atrılırken, hayvanlarını da boş arazilere götürerek, kurtarmaya çalıştı.

'CAN KAYBI VE YARALANAN YOK'

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kayadere köyünde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Aktaş, gazetecilere, tedbir amaçlı köyü boşaltma kararı aldıklarını söyledi. Köyde yaşayanları il merkezindeki Terzioğlu Yurdu'nda misafir edileceklerini belirten Aktaş, "Vatandaşlarımızın kendi mal ve can güvenliği açısından dikkatli olmaları çok önem arz etmekte." dedi.

Vali Aktaş, civar köylerde şu anda tehlike görülmediğini ancak rüzgarın etkili olduğunu dile getirdi. Bu nedenle önlem aldıklarını aktaran Aktaş, "Çanakkale merkezde Kayadere köyümüze yakın yangın mahallindeki köylerimizdeki vatandaşlarımızın da teyakkuzda ve dikkatli olmaları önem arz etmekte. Can ve mal güvenliği, trafik güvenliği açısından Çan-Çanakkale yolunu geçici olarak trafiğe kapatmış bulunuyoruz. Yolu kullanacak vatandaşlarımızın alternatif güzergahları kullanmaları önem arz etmekte." diye konuştu.

Söndürme çalışmaları için orman teşkilatının tüm imkanlarını seferber ettiğini, en kısa sürede kontrol altına alınmaya çalışıldığını anlatan Aktaş, yangın nedeniyle şu ana kadar can kaybı veya yaralanan olmadığını sözlerine ekledi.

VALİLİKTEN VATANDAŞLARA UYARI

Çanakkale Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Kayadere köyü civarında devam eden orman yangınına havadan ve karadan müdahalenin sürdüğü belirtildi. Açıklamada, "Damyeri mevkisi tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu'nda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları önemlidir." ifadesine yer verildi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Anadolu Ajansı-İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...