Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü... Altı alanda iş birliği için imzalar atıldı: 5 milyar dolarlık hedef
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü... Altı alanda iş birliği için imzalar atıldı: 5 milyar dolarlık hedef

Son Güncelleme: 07 Temmuz, 2022 - 14:56
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü... Altı alanda iş birliği için imzalar atıldı: 5 milyar dolarlık hedef
Fotoğraf Başlığı Cumhurbaskani Erdogan ile görüstü... Alti alanda is birligi için imzalar atildi: 5 milyar dolarlik hedef

Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub ortak basın toplantısı düzenledi.

Kaydet
a- | +A

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub'u resmi törenle karşıladı. Yakub'un bulunduğu makam aracını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yakub'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı.

Erdoğan ve Yakub'un tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Yakub, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı 'Merhaba Asker' diyerek selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü... Altı alanda iş birliği için imzalar atıldı: 5 milyar dolarlık hedef
Başlık ResmiCumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü... Altı alanda iş birliği için imzalar atıldı: 5 milyar dolarlık hedef

İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yakub, merdivenlerde Türkiye ve Malezya bayrakları önünde poz verdi. Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Yakub, heyetler arası görüşmelerin ardından anlaşmaların imza törenine iştirak edecek ve ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Törende, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Ankara Valisi Vasip Şahin de yer aldı.

'MALEZYA İLE AŞI GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLECEK'

Yakub ve heyetini Ankara'da misafir etmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Erdoğan, ziyaretin iki ülke için hayırlara vesile olmasını diledi. Görüşmelerde, ekonomik yatırımlar ve ticaret başta olmak üzere, savunma sanayisi, teknoloji, sağlık, eğitim ve iletişim gibi çeşitli alanlardaki ilişkileri kapsamlı şekilde ele aldıklarını aktaran Erdoğan, her geçen gün daha da derinleşen iş birliklerini ileriye taşıma kararlılıklarını teyit ettiklerini söyledi.

Başbakan Yakub'un teklifi üzerine iki ülke arasındaki ilişkileri stratejik ortaklıktan kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltme kararı aldıklarını vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlar münasebetlerimizin ulaştığı müstesna seviyenin yeni bir nişanesi olmuştur. Malezya aynı zamanda ASEAN bölgesindeki en büyük ticari paydaşımız konumundadır. Salgına rağmen ticaret hacmimiz geçen sene yaklaşık yüzde 50 artışla 3,5 milyar dolar seviyesini aşmıştır. Bu yılın ilk 6 ayındaki rakamlar da istikrarlı artışın devam ettiğini gösteriyor. Mevcut ivme 2024 yılı için belirlediğimiz 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini kısa süre içerisinde yakalayacağımıza işaret ediyor. Serbest Ticaret Anlaşmamızın hizmetler, yatırımlar ve elektronik ticareti kapsayacak şekilde genişletilmesinin ekonomik ve ticari bağlarımızı daha da güçlendireceğine inanıyorum. Bu güncellemeyle hedeflerimize daha hızlı adımlarla ilerleme, mal ve hizmet ticaretini daha dengeli hale getirme imkanına da kavuşacağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde yeni iş birliği modellerine ve yatırım projelerine ilişkin fikir teatisinde bulunduklarını dile getirdi.

Gıda güvenliği, enerji, çevre ve iklim değişikliği gibi günümüzün meydan okumaları karşısında dayanışmalarını artırma hususunda mutabık kaldıklarını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Yerli ve milli aşımız TURKOVAC'ın Malezya'da kullanıma sunulması, aşı teknolojisi transferi ve birlikte aşı geliştirme konularında müşterek çalışmalar yürütmeyi planlıyoruz. Sağlık, sağlık turizmi, savunma sanayisi, eğitim ve iletişim alanlarında yeni anlaşmalar imzalamak suretiyle ilişkilerimizin ahdi zeminini tahkim ettik. Görüşmelerimizde güncel küresel konular üzerinde de durduk. Bu kapsamda İslam dünyasını yakından ilgilendiren Rohingya ve İslam düşmanlığı gibi meseleleri ele aldık. Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı ve D8 gibi platformlarda dayanışmamızı artırarak özellikle sürdürme kararlılığımızı vurguladık. Türkiye olarak 'Yeniden Asya' girişimimizle kazan kazan anlayışıyla Asya'daki tüm kardeşlerimizle iş birliğimizi güçlendirmek için çalışıyoruz. Sektörel diyalog ortağı olduğumuz ASEAN ile iş birliğimizi diyalog ortaklığı statüsüne çıkarmayı hedefliyoruz. Bu vesileyle Asya-Pasifik bölgesine yönelik girişimlerimiz ile Malezya'nın desteğini hep yanımızda hissettiğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Bu desteğin artarak devam edeceğine eminim."

Erdoğan, Yakub ve heyetine ziyaret için teşekkür etti, yaklaşan Kurban Bayramı'nın iki ülke, İslam alemi ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diledi.​​​​​​​

MALEZYA İLE TÜRKİYE ARASINDA TİCARET ANLAŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Malezya -Türkiye iş birliğinin daha kapsamlı bir düzeye çıkarılması konusunda mutabık kaldıklarını kaydeden Yakub, "Bunun nedeni iş birliğinin kapsamının, ekonomi, eğitim, gıda güvenliği, turizm, İslami bankacılık ve savunma sanayisi gibi çeşitli sektörleri kapsayacak şekilde genişlemesidir. Bu iş birliği karşılıklı yarar içinde geliştirilmeye devam edilecektir." dedi.

Yakub, Erdoğan ile Malezya ve Türkiye arasındaki iş birliğinin, güçlendirilmesinin gereğini derinlemesine konuştuklarını ve Kovid-19 salgınının bir sonucu olarak gıda krizinin şiddetlendiği konusunda hemfikir olduklarını aktararak şunları söyledi:

"Bu bağlamda Malezya ve Türkiye gıda tedarik zincirinin her zaman yeterli ve istikrarlı olmasını sağlamak için birlikte çalışmayı kabul etti. Bu konuyu ele almak için acil önlemler olarak Malezya ve Türkiye, gıda ürünlerinin ticaretini artıracak, bilgi ve deneyim içeren iş birlikleri kurmaya devam edecek. Aynı zamanda Malezya ve Türkiye gıda üretim kapasitesini artırmak ve gıda güvenliğinin sürdürülebilirliğini istikrarlı bir seviyede tutmak için gıda sektöründe araştırma ve geliştirmeyi güçlendirecektir."

Yakub, Malezya ve Türkiye stratejik iş birliğinin, uluslararası toplumun, küresel gıda tedarik zincirinin zeminini inşa etmesi çabasını destekleme konusunda önemli bir adım olduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki ticari ilişkilere değinen Yakub, "Malezya ve Türkiye ticaret açısından çok büyük bir potansiyele sahip." dedi.

Yakub, Erdoğan ile görüşmesinde iki ülke arasındaki ticaretin dengelenmesi konusunda Malezya'nın, sadece büyük bir ticaret ortağı olarak değil aynı zamanda Asya ticaretinin merkezi olarak potansiyelini ele aldıklarını söyledi. Yakub şöyle devam etti:

"Her iki ülke de şu anda yatırım, hizmetler ve e-ticaret gibi yeni alanları kapsayan Malezya-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) kapsamını genişletmenin son aşamalarındadır. Yatırım açısından Türk yatırımcıların Malezya'ya olan güvenini takdir ediyorum. Ayrıca STA genişlemesinin daha fazla ikili yatırım fırsatı yaratacağından eminim."

İstanbul'da yatırım ve iş birliğini geliştirmek için iki ülkenin kilit sektörlerinden temsilcilerle bir araya geldiğini belirten Yakub, "Sayın Cumhurbaşkanı ve Türkiye hükümetine, Malezya'nın Türkiye'deki işlerini ve yatırımlarını kolaylaştırdığı ve koruduğu için teşekkür ederim." diye konuştu.

Yakub, Malezyalı bir şirket tarafından işletilen İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın Türkiye ve Malezya'nın ekonomik iş birliğini geliştirme noktasında kararlılığını gösteren bir mihenk taşı olduğunu kaydederek "Türkiye ticaretin yanı sıra ulaştırma sektöründe de palmiye yağı kullanabilir. Bu, fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaltılması politikasına destek olacaktır. Malezya, biyodizel olarak palmiye yağı kullanıyor." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'la görüşmede İslami bankacılık konusunun da gündeme geldiğini anlatan Yakub, Türkiye üniversitelerinden alınan eğitimlerin tanınmasıyla ilgili akreditasyon sorununun çözüldüğüne de vurgu yaparak "Bu kesinlikle yükseköğretim sektöründe ilişkileri geliştiren olumlu bir gelişmedir. Bu haber, Malezyalı öğrencilerin de beklediği bir haberdir." dedi.

Yakub, Türkiye ziyareti kapsamında savunma sanayisi şirketleriyle de görüştüğünü ifade ederek iki ülke arasında savunma alanında iş birliğinin gelişmesi gerektiğini söyledi. Filistin meselesi gibi uluslararası konuların da masaya yatırıldığını vurgulayan Yakub, Türkiye ve Malezya'nın bağımsız ve egemen bir Filistin'i hayata geçirmek için çabalarını koordine etmeye devam edeceğini belirtti.

YEDİ ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub'un ortak basın toplantısı öncesinde anlaşmalara imza atıldı. TÜYAR Mikroelektronik A.Ş. ile Silterra Malaysia Arasında Mutabakat Muhtırası'nı TÜYAR Mikroelektronik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Elagöz ile Silterra Malaysia Yönetim Kurulu Eş-Başkanı Abidin bin Said Muhammed Tahir imzaladı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ve Malezya Sanayi Hükümet Yüksek Teknoloji Grubu Arasındaki Niyet Beyanı'nı TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ile Malezya Sanayi Hükümet Yüksek Teknoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Tacüddin Ali imzaladı.

TUSAŞ ile NS Corporation Arasındaki Mutabakat Muhtırası'na TUSAŞ Genel Müdürü Kotil ile NS Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Rafi bin Malek imza attı.

Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. (MKE) ile MA Analytics Arasında Mutabakat Muhtırası, MKE Genel Müdürü Yasin Akdere ile MA Analytics Genel Müdürü Rasyad Anwar tarafından imzalandı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Malezya Sanayi Hükümet Yüksek Teknoloji Grubu Arasındaki İşbirliği Mutabakat Muhtırası'na TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Malezya Sanayi Hükümet Yüksek Teknoloji Grubu Eş-Başkanı Dr. Zakri Abdulhamid imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Malezya Hükümeti Arasında Medya ve İletişim Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı'nı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Malezya Dışişleri Bakanı Saifuddin Abdullah imzaladı.

Türkiye Cumhuriyeti ile Malezya Hükümeti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası'nı ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Malezya Dışişleri Bakanı Saifuddin Abdullah imzaladı.

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub, onuruna resmi öğle yemeği verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki yemek, basına kapalı yapıldı.

BAKMADAN GEÇME
Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub Ankara
HABER
Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub Ankara'da

BAKMADAN GEÇME
Malezya mahkemeleri yapay zekaya emanet
HABER
Malezya mahkemeleri yapay zekaya emanet

Yazar : GÜLCAN AYBOGAN
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 07 Temmuz, 2022 - 14:56
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Milyonların gözü Kabine’deydi! Bayram tatili uzatıldı mı, Ramazan Bayramı tatili 9 gün olacak mı?
    Milyonların gözü Kabine’deydi! Bayram tatili uzatı...
    Kaydet
  • 2
    TOKİ İstanbul kurasına katılmaya hak kazananlar isim listesi açıklandı! 500 bin konut İstanbul kabul ve red listesi
    TOKİ İstanbul kurasına katılmaya hak kazananlar
    Kaydet
  • 3
    Tarım ve Orman Bakanlığı, çamurun içinde beslenen hayvanlar için harekete geçti
    Bakanlık, çamurun içinde beslenen hayvanlar için h...
    Kaydet
  • 4
    İslam Memiş uyardı, altını büyük patlatacaklar! Gram 2 bin lira birden düşecek
    İslam Memiş uyardı, altını büyük patlatacaklar! Gr...
    Kaydet
  • 5
    Vatandaşa at ve eşek eti yediren markalar! Aralarında büyükşehir belediyesi de var
    Vatandaşa at ve eşek eti yediren markalar! Araları...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil
    Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil İran’ı aklama gayreti!
    Kaydet
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Savunma sanayisinin önemi
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla İmamoğlu davasına nasıl bakmalı?
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Macaristan-Ukrayna gerginliği!
    Kaydet
  • Öcal Uluç
    Öcal Uluç Artık ‘Büyükler Tablosu’ndasın Hoca’m!
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Tanesi 20 TL oldu! 1 yılda 300 bin ton kayıp
    Tanesi 20 TL oldu! 1 yılda 300 bin ton kayıp
    Kaydet
  • Büyükçekmece'de deniz suyu metrelerce çekildi!
    Büyükçekmece'de deniz suyu metrelerce çekildi!
    Kaydet
  • Diyarbakır'da ilginç olay! Dört ayaklı civciv görenleri şaşırtıyor
    Diyarbakır'da ilginç olay! Dört ayaklı civciv görenleri şaşırtıyor
    Kaydet
  • Kablolu kulaklıklar geri döndü! Satışlarda patlama yaşandı
    Kablolu kulaklıklar geri döndü! Satışlarda patlama yaşandı
    Kaydet
  • Trabzon maçı için karar: Rize taraftarıı alınmayacak
    Trabzon maçı için karar: Rize taraftarıı alınmayacak
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Tokat'ta 5,5 büyüklüğündeki deprem yatılı okulun duvarlarını çatlattı
Tokat'ta deprem okulun duvarlarını çatlattı
Kaydet
Tokat depreminde yıkım var mı, ölen ve yaralanan oldu mu? Tokat Niksar'da 5.5 şiddetinde deprem meydana geldi!
Tokat depreminde yıkım var mı, ölen ve yaralanan oldu mu?
Kaydet
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel gözaltına alındı
Kuşadası Belediye Başkanı gözaltına alındı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası